Σχέδιο ανάσα με διαγραφή χρεών σε Δημόσιο-τράπεζες

Σχέδιο ανάσα με διαγραφή χρεών σε Δημόσιο-τράπεζες

Πώληση και «πράσινων» δανείων σε funds αλλά και πακέτο διαγραφών ληξιπρόθεσμων οφειλών μεγάλων επιχειρήσεων προς τράπεζες και Δημόσιο, περιλαμβάνονται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες συζητήσεις στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», με αυτά τα δεδομένα ετοιμάζεται νέος νόμος για τη μεταβίβαση των δανείων σε funds που θα αντικαταστήσει τον σημερινό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ αλλαγές έρχονται και στο θεσμικό πλαίσιο «Δένδια» με αυτοματοποιημένο τρόπο διαγραφής χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο και για μεγάλες επιχειρήσεις, με τζίρο άνω των 2,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να αποδέχτηκε την πρόταση του κουαρτέτου που θέλει μαζί με «κόκκινα» δάνεια να μεταβιβάζονται και ενήμερα σε funds προσπαθώντας να κερδίσει χρονική περίοδο εξαίρεσης από αυτήν τη διαδικασία για τα μη εξυπηρετούμενα που έχουν υποθήκη την κύρια κατοικία, καθώς και για εκείνα που έχουν λάβει μικρές επιχειρήσεις και δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή τους. Και από τη στιγμή που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η μεταβίβαση ενήμερων δανείων, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, αυτό σημαίνει την κατάρτιση νέου νόμου σε αντικατάσταση ή στην καλύτερη περίπτωση τροποποίηση εκείνου που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015.

Το νέο πλαίσιο θα προσομοιάζει με το κυπριακό μοντέλο, το οποίο δεν κάνει διακρίσεις στην πώληση μη εξυπηρετούμενων και ενήμερων δανείων προς τα funds. Βέβαια στον ελληνικό νόμο θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις καθώς, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα συζητήσεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να κερδίζει εξαιρέσεις από τη μεταβίβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές είναι η μη πώληση των «κόκκινων» δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία, εφόσον η αξία τους δεν ξεπερνά τις 160.000 ευρώ προσαυξανόμενη ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Το χρονικό διάστημα της προστασίας διαπραγματεύεται να είναι μέχρι τον Μάιο του 2018. Σημειώνεται ότι το προαναφερόμενο ύψος της αξίας της κύριας κατοικίας κυμαίνεται στα όρια του νόμου Κατσέλη και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται πάνω σε αυτά τα επίπεδα. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για εξαιρέσεις «κόκκινων» δανείων που δόθηκαν σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για τα καταναλωτικά. Τα όρια που συζητιούνται είναι οι 100.000 ευρώ για την πρώτη κατηγορία, οι 70.000 ευρώ για τη δεύτερη και τα 5.000 ευρώ για την τρίτη. Το χρονικό περιθώριο της εξαίρεσης κινείται ανάμεσα στα ενάμιση και τα δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης ήθελαν την προστασία για τρία χρόνια των «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία, ενώ υψηλότερα ήταν τα όρια στις υπόλοιπες κατηγορίες. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που οι δύο πλευρές συζητούν είναι και αυτές της απαλλαγής από τη φορολογία εισοδήματος των οφειλών που διαγράφουν οι τράπεζες, αλλά και η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που προβαίνουν σε ρυθμίσεις και πώληση δανείων. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά αρχικά είχε προτείνει να μην πωλούνται «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών που έχουν υποθήκη την κύρια κατοικία. Επιπλέον η πρώτη γραμμή του οικονομικού επιτελείου ήταν να εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση σε funds «κόκκινα» δάνεια ύψους έως 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις και έως 200.000 ευρώ για επαγγελματίες.

Επιπλέον έβαζε και σταδιακή απομείωση των ορίων σε βάθος τριετίας. Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούσε με την πώληση και εξυπηρετούμενων δανείων. Η κυβέρνηση αναζητά πλέον πολιτική λύση με τους εταίρους στο θέμα που να λαμβάνει υπόψη της και τις κοινωνικές διαστάσεις καθώς η πολυετής οικονομική ύφεση έχει πλήξει καίρια τα εισοδήματα των οικογενειών και μικρών επιχειρηματιών. Παράλληλα, βάζει και την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας όπου το ποσοστό ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. (70%).

Νόμος Δένδια
Αλλαγές έρχονται όμως και στον νόμο Δένδια. Το συγκεκριμένο πλαίσιο που είχε ψηφιστεί το 2014 είχε ως βασικό πυρήνα του τη διαγραφή τραπεζικών «κόκκινων» δανείων έως και 500.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με κύκλο εργασιών μέχρι τα 2,5 εκατ. ευρώ. Το μπόνους για την προσέλκυση των επιχειρήσεων ήταν όσες είχαν και ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να μπαίνουν στο πρόγραμμα ρύθμισης των τότε 100 δόσεων με προσαύξηση κατά 20%, σε σχέση με τα τότε ισχύοντα, των διαγραφών προστίμων. Οι συζητήσεις, όπως φάνηκε από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, περιστρέφονται στο να δίνεται η αντίστοιχη δυνατότητα της διαγραφής τραπεζικών οφειλών και χρεών προς το Δημόσιο και για μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Στο θέμα αυτό φαίνεται να πιέζουν και τράπεζες οι οποίες ζητούν ισόποσο «κούρεμα» και για «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Σταθάκης πάντως απορρίπτει προς το παρόν το ενδεχόμενο διαγραφής και των αρχικών φόρων, περιορίζοντας το «κούρεμα» μόνο σε πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις