Σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 39% του εισοδήματος

Σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 39% του εισοδήματος

Εφορία και ταμεία "ροκανίζουν" το εισόδημα των Ελλήνων! Σύμφωνα με την έκθεση Taxing Wages 2016 του ΟΟΣΑ, το ελληνικό Δημόσιο μέσω του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών παρακρατά τέσσερα στα δέκα ευρώ των μηνιαίων αποδοχών ενός μέσου μισθωτού.



Η μέση φορολογική επιβάρυνση ήταν πέρυσι στη χώρα μας στο 39,3%, έναντι μέσου όρου 35,9% στις χώρες-μέλη του διεθνή οργανισμού.

Αρνητική "πρωταγωνίστρια" η χώρα των Βέλγων με 55,3%, ακολουθεί η Αυστρία με 49,5% και η Γερμανία με 49,4%, ενώ Μεξικό (19,7%), Νέα Ζηλανδία (17,6%) και Χιλή (7%) συνθέτουν την τριάδα των χωρών του Οργανισμού με τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σε 24 από τις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξήθηκαν το 2015. Η Ελλάδα όμως δεν ανήκει στην ομάδα των είκοσι τεσσάρων αλλά στις οκτώ χώρες όπου η μέση φορολογική επιβάρυνση (άθροισμα φόρων εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών) μειώθηκε το περασμένο έτος.

Παρότι στην έκθεση δεν αναλύεται η αιτία μείωσης της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης, πιθανολογείται ότι αυτή οφείλεται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την οποία είχε καθιερώσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Η χώρα μας είναι επίσης η πρώτη μεταξύ των τριών (μαζί με την Ισπανία και την Εσθονία) στις οποίες σημειώθηκε πτώση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης σε ποσοστό υψηλότερο του 1%. Τα στοιχεία δείχνουν μείωση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης κατά 1,3% στην Ελλάδα, κατά 1,2% στην Ισπανία και κατά 1% στην Εσθονία.

Η φορολογική επιβάρυνση την οποία μετρά ο ΟΟΣΑ αφορά σε μισθωτούς και συντίθεται τόσο στη μέση άμεση φορολογία όσο και στις ασφαλιστικές εισφορές. Σε μέσα επίπεδα, η φορολογική επιβάρυνση ενός μέσου μισθωτού παρέμεινε αμετάβλητη στο 35,9% πέρυσι στις χώρες του ΟΟΣΑ, μετά από διαρκείς αυξήσεις από το 2011.

Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι για μια μέση οικογένεια ενός μισθωτού με δύο παιδιά, η χώρα μας ανεβαίνει υψηλότερα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση. Για το 2015, στην πρώτη θέση είναι η Γαλλία με 40,5% και ακολουθούν Βέλγιο με 40,4%, Ιταλία 39,9%, Φινλανδία 39,3%, Αυστρία 39% και έπειτα η Ελλάδα στην 6η θέση με 38,1%. Ο μη σταθμισμένος μέσος όρος των χωρών μελών του ΟΟΣΑ είναι στο 26,7% και των ευρωπαϊκών χωρών στο 31,1%.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις