Οι χώρες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας



Η Ελλάδα, το Πουέρτο Ρίκο, η Ουκρανία και η Βενεζουέλα έχουν παραπλήσιες πιθανότητες να χρεοκοπήσουν στο ορατό μέλλον. Κι αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά βασίζεται στα στοιχεία που προκύπτουν από τον συνδυασμό της υφιστάμενης πιστοληπτικής τους ικανότητας, όπως αυτή κατά περίπτωση βαθμολογείται από τους αρμόδιους οίκους της Fitch Ratings, της Standard & Poor's και της Moody's, αλλά και από το ύψος των ασφαλίστρων χρεοκοπίας κάθε χώρας, των περιβόητων CDS.

Με βάση τον ιστότοπο www.tradingeconomics.com, που παρέχει οικονομικά στοιχεία για 232 χώρες αναλύοντας συνολικά 300.000 διαφορετικούς οικονομικούς δείκτες, Ελλάδα, Πουέρτο Ρίκο, Βενεζουέλα και Ουκρανία έχουν την ίδια -εξαιρετικά χαμηλή- πιστοληπτική ικανότητα, καθώς οι οίκοι Moody's και Fitch τις βαθμολογούν στην κλίμακα Caa3, ενώ η Standard & Poor's μόλις προ μηνός αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας κατά μία κλίμακα, ανεβάζοντάς την από τη χαμηλότερη βαθμίδα (σε Β- από CCC+).

Το δε αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και μεταξύ των τεσσάρων αυτών οικονομιών -προσοχή, σε σύνολο 144 παγκοσμίως που αξιολογούνται από τους διεθνείς οίκους- η Ελλάδα με βάση την κατάταξή της από Moody's και Fitch βρίσκεται στη χειρότερη θέση, καθώς είναι η μοναδική που διαθέτει ισχυρό νόμισμα, το ευρώ, και παράλληλα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής, οπότε έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση χωρίς την ανάγκη έκθεσής της στις διεθνείς αγορές για τα επόμενα τρίμηνα. Κάτι που δεν ισχύει για Πουέρτο Ρίκο, Βενεζουέλα, ούτε πλέον και για την Ουκρανία, της οποίας το πρόγραμμα στήριξης διεκόπη με απόφαση του ΔΝΤ στις αρχές Φεβρουαρίου λόγω μη συμμόρφωσης της χώρας με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε συμφωνήσει.

Δείτε ΕΔΩ την κατάταξη των κρατικών πιστοληπτικών αξιολογήσεων ανα οίκο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις