Μετά την εξαγγελία «ανωτάτου ορίου» για το 2016 στην προσέλευση προσφύγων στην Αυστρία(37.500 πρόσφυγες μέσα σε έναν χρόνο), η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ προαναγγέλλει και ανώτατο ημερήσιο όριο, το οποίο πρόκειται να συγκεκριμενοποιήσει μέσα στον Φεβρουάριο.
Ήδη οι Αυστριακοί έχουν υψώσει φράχτη στον οικισμό Σπίλφελντ, στα σύνορα με τη Σλοβενία, ενώ ετοιμάζονται να κατασκευάσουν δεύτερο φράχτη στη συνοριακή διάβαση του Μπρένερ, στα σύνορα με την Ιταλία. Από τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς πραγματοποιεί περιοδεία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των χωρών της περιοχής στο (διαμφισβητούμενο) σχέδιό του να αναπτυχθεί στα σύνορά τους, και βόρεια της Ελλάδας, μία ευρωπαϊκή αστυνομική ή και στρατιωτική δύναμη, η οποία θα διασφαλίζει απόρθητα σύνορα στην αποκαλούμενη «βαλκανική οδό».
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δηλώνει χαρακτηριστικά: «Διαπιστώνουμε ότι στις χώρες της ʻβαλκανικής οδούʼ, υπάρχει η διάθεση να περιοριστούν ή και να τερματιστούν οι προσφυγικές ροές. Τη διάθεση αυτή θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε». Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι, εάν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ʻσταματήσειʼ τους πρόσφυγες που μπαίνουν στην ΕΕ μέσω Τουρκίας, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει βόρεια της Ελλάδας, και συγκεκριμένα στα σύνορα της ΠΓΔΜ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο νέος υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ δηλώνει: «Ο στρατός έχει ήδη αποδείξει στην Αυστρία ότι ανταποκρίνεται στην αποστολή του για τη διασφάλιση των συνόρων και την καταγραφή των προσφύγων και φαντάζομαι ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και εδώ».
Όχι σε «αποθήκες προσφύγων»
Σε δηλώσεις του στο Σεράγεβο ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε κάνει το «λάθος» να αφήσει τους πρόσφυγες να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη και ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί «να λειτουργήσει». Ο Σεμπάστιαν Κουρτς προτείνει στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων ένα «κοινό σχέδιο δράσης» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, το οποίο όμως δεν ανακοινώνει δημοσίως. Λέει ωστόσο, ότι η Βιέννη δεν προτίθεται να κλείσει τα σύνορά της προς τα δυτικά Βαλκάνια. Γιατί αυτό ακριβώς φοβούνται οι περισσότερες βαλκανικές χώρες: το κλείσιμο των συνόρων από την Αυστρία θα οδηγούσε σε «ντόμινο» απομόνωσης, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να εγκλωβίζονται στις πρώτες χώρες υποδοχής.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε 100.000 ή 200.000 πρόσφυγες, η Σερβία δεν το αντέχει. Δεν θέλουμε να γίνουμε ʻαποθήκη προσφύγωνʼ και θα προστατέψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα». Για τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών η πιο κρίσιμη συνάντηση θα γίνει στα Σκόπια, στα τέλη της εβδομάδας.
Η ΠΓΔΜ έχει ήδη αρχίσει την κατασκευή ενός δεύτερου φράχτη στα σύνορα προς την Ελλάδα, περίπου πέντε μέτρα πίσω από τον πρώτο φράχτη στη Γευγελή, αλλά κάνει έκκληση για βοήθεια από την Ευρώπη.
Ο πολιτικός επιστήμων Πέταρ Αρσόφσκι προειδοποιεί: «Η ΕΕ πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις. Χρειαζόμαστε άμεση τεχνική και οικονομική στήριξη. Πάνω απ΄όλα χρειαζόμαστε μία συγκεκριμένη πολιτική, η οποία θα στηρίζεται από την ΕΕ στο σύνολό της. Δεν γίνεται να δεχθούμε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα, αυτό ξεπερνάει τις δυνατότητές μας».
Πρόχειρα καταλύματα στα σύνορα με τη Σερβία
Την ίδια στιγμή, οι αρχές των Σκοπίων συνεχίζουν τις προετοιμασίες για να υποδεχθούν τους ανθρώπους, των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου και υποχρεούνται πλέον να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία στη «βαλκανική οδό». Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα πρώτα οκτώ προσωρινά καταλύματα-κοντέινερ έχουν ήδη στηθεί στον οικισμό Ταμπάνοφτσε, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ ετοιμάζονται άλλα δεκατέσσερα αντίστοιχα καταλύματα.
Πηγή: DW
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!