Με κόκκινο χρώμα «βάφτηκαν» τα νερά του Θερμαϊκού

Με κόκκινο χρώμα «βάφτηκαν» τα νερά του Θερμαϊκού

Κόκκινα «βάφτηκαν» τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου στη Θεσσαλονίκη, καθώς έκανε και πάλι την εμφάνισή του το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας».

Το φαινόμενο προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν, δημιουργεί μια τεράστια κοκκινωπή κηλίδα στα νερά και έχει για κύριο χαρακτηριστικό του την έντονη δυσοσμία.

«Η ερυθρά παλίρροια εμφανίστηκε νωρίτερα φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών. Θα κρατήσει μία εβδομάδα με δέκα μέρες. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, θα κάνει τον κύκλο της», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του τμήματος Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι επιστήμονες, το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» εμφανίζεται εδώ και πολλά χρόνια στο Θερμαϊκό Κόλπο, συνήθως δύο φορές το χρόνο. Πέραν της έντονης μυρωδιάς και της «περίεργης» απόχρωσης του νερού, το φαινόμενο έχει και οικονομικές -μεταξύ άλλων- επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, όπως τα αλιεύματα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις