Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές καθώς παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο, εάν οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα επιστρέψουν στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για σενάριο που δεν αποκλείεται, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, ενώ «κλειδί» θεωρείται η στάση του ΔΝΤ, στο οποίο επιτέθηκε χθες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, κατηγορώντας το ότι πιέζει πάρα πολύ την κυβέρνηση, ειδικά στο Ασφαλιστικό.
Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται την ώρα που η πραγματική οικονομία τελεί σε καθεστώς ασφυξίας, ισχυρών πιέσεων και αβεβαιότητας που προκαλεί το τρίπτυχο της προσφυγικής κρίσης, των αγροτικών κινητοποιήσεων και του «γόρδιου δεσμού» του ασφαλιστικού.
Το πλαίσιο αυτό έχει ανεβάσει στα ύψη το θερμόμετρο με παράγοντες της αγοράς να θεωρούν μήνα κομβικής σημασίας, τον Μάρτιο, εν αναμονή της έκβασης των συνομιλιών με τους πιστωτές. Αυτή την εβδομάδα τον λόγο έχουν τα τεχνικά κλιμάκια που ξεσκονίζουν καταρχήν τα δημοσιονομικά στοιχεία και όλα τα άλλα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης και από το «πόρισμά» τους θα κριθεί πότε επιστρέφουν οι επικεφαλής. Εν τω μεταξύ χθες κατέστη γνωστό πως ακυρώθηκε, πριν από τη λήξη του, τον Μάρτιο, με κοινή απόφαση Ταμείου και Ελλάδας, το τρέχον πρόγραμμα που έχει η Ελλάδα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ έχει ήδη υποβληθεί αίτημα για νέο πρόγραμμα. Η διαμόρφωση αυτού του νέου Μνημονίου με το ΔΝΤ, «περνά» μέσα από την πρώτη αξιολόγηση, καθώς για να συμμετάσχει το Ταμείο στο νέο πρόγραμμα στήριξης έχει ήδη θέσει, δια της επιστολής Π. Τόμσεν, σκληρούς όρους με κυρίαρχη τη λήψη πρόσθετων μέτρων της τάξης του 4% - 5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2016 - 2018.
Τα δημοσιονομικά
Σε πρώτη φάση, για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών, για την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης, θα πρέπει τα τεχνικά κλιμάκια που εργάζονται ήδη στην Αθήνα να διαπιστώσουν επαρκή πρόοδο. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το δημοσιονομικό κενό, θέμα για το οποίο υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ όλων των πλευρών: Το ΔΝΤ έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχυ προσδιορίζοντας στο 4% - 5% του ΑΕΠ τα μέτρα που απαιτούνται για την τριετία 2016 ? 2018. Η ευρωπαϊκή πλευρά των Θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, βλέπει χαμηλότερα το «λογαριασμό», αλλά όχι τόσο χαμηλά όσο αισιοδοξεί πως θα κλείσει η ελληνική πλευρά.
Υπό αυτό το πρίσμα τα τεχνικά κλιμάκια ξεσκονίζουν τα στοιχεία, καταρχήν για το κλείσιμο του 2015, που η Αθήνα εκτιμά πως καταγράφηκε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στο βασικό μακροοικονομικό σενάριο, για την πορεία του ΑΕΠ και τη δυναμική ανάσχεσης της ύφεσης.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται τα φλέγοντα θέματα του ασφαλιστικού και των περικοπών στις συντάξεις, τις οποίες θεωρεί επιβεβλημένες το ΔΝΤ, των αλλαγών στη φορολογία, του νέου πλαισίου στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Πρόκειται για ατζέντα, εκ των πραγμάτων δύσκολη που δίνει πόντους στο σενάριο των καθυστερήσεων, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία, για την Ελλάδα.
Τεχνικά κλιμάκια
Σύμφωνα με ξένους αξιωματούχους, από τα όσα διαπιστώσουν αυτή την εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια θα κριθεί εάν και πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα για το νέο γύρο διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση.
Οι ίδιες πηγές δεν θεωρούν απίθανή την επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα, από την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς ακόμη να έχει «κλειδώσει» κάτι. Από την πλευρά της Κομισιόν επιβεβαιώνεται η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αυτή την εβδομάδα, με την εκπρόσωπό της να χαρακτηρίζει το γεγονός ως ένα «σημαντικό βήμα για να προετοιμαστεί η επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στο προσεχές μέλλον».
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να πιάσουν δουλειά και τα κλιμάκια που ασχολούνται με τις τράπεζες, τις αποκρατικοποιήσεις και την απελευθέρωση των αγορών.
Νέο Μνημόνιο με το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί με την ελληνική κυβέρνηση αποφάσισαν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, που έληγε κανονικά τον Μάρτιο, ώστε να αποφευχθούν διοικητικά κόστη για την Ελλάδα, ενώ ήδη έχει σταλεί αίτημα στο Ταμείο για νέο πρόγραμμα. Για να προχωρήσει αυτό, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν για τους όρους του νέου προγράμματος (πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα υπογράφει διαφορετικό μνημόνιο με τις δύο πλευρές, την Ευρώπη και το Ταμείο).
Το προηγούμενο μνημόνιο με το ΔΝΤ εξέπνεε κανονικά το Μάρτιο του 2016, είχε συναφθεί το 2012, ενώ πρακτικά παρέμενε ανενεργό τον τελευταίο χρόνο, με υπόλοιπο διαθέσιμων δόσεων στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι όροι συμμετοχής του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα αλλά και τα ποσά με τα οποία τελικά θα συμμετάσχει κρίνονται κομβικής σημασίας ενόψει και της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, το εύρος και η μεθόδευση της οποίας αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης, καταρχήν μεταξύ των πιστωτών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα έχει λήξει συναινετικά από τις 15 Ιανουαρίου.
Επίθεση στο ΔΝΤ
Χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ανέβασε τους τόνους και επιτέθηκε στο ΔΝΤ κατηγορώντας το Ταμείο ότι ζητά πολύ περισσότερα από εκείνα που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της χώρας, το καλοκαίρι. Μιλώντας χθες στο πλαίσιο εκδήλωσης, αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, εκτίμησε πως το Ταμείο πιέζει την κυβέρνηση πάρα πολύ, χωρίς να δείχνει σημάδια κοινωνικής ευαισθησίας, ενώ υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα νομοθετήσει ό,τι συμφώνησε τον Αύγουστο, ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!