Ο «δεκάλογος» Στουρνάρα για ανάπτυξη της οικονομίας

Ο «δεκάλογος» Στουρνάρα για ανάπτυξη της οικονομίας

Ηχηρά μηνύματα προς όλους, κυβέρνηση, τραπεζίτες, αντιπολίτευση για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομίας σε περίπτωση που δε γίνουν μια σειρά από κινήσεις, στέλνει ξανά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, στην ετήσια έκθεσή της ΤτΕ που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη Πέμπτη, αναφέρεται σε 10 βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να έλθει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση για την υλοποίηση της συμφωνίας που υπέγραψε. Όπως αναφέρει η Ημερησία, ο κ. Στουρνάρας ζητά από την κυβέρνηση να κάνει δικό της, δηλαδή να αποδεχθεί και να υλοποιήσει το ταχύτερο, το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα ζητά να γίνουν τα απαραίτηση ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και να υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

Εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει στα τέλη του 2016 επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του πως αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι να πιστέψει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα στήριξης, να προχωρήσει στις αναγκαίες δράσεις, να βοηθήσει στην επίτευξη μιας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.

Για να οδηγηθούμε, όμως από την ανάκαμψη σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, απαιτείται μακροχρόνια στόχευση και προσήλωση στην εφαρμογή της νέας δανειακής συμφωνίας η οποία δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι επιταγή των δανειστών, αλλά μια συμφωνία που εμπεριέχει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει , αναφέρει η έκθεση και συνεχίζει ο κ. Στουρνάρας: «Η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει διανύσει μια επίπονη πορεία προσαρμογής με μεγάλο κοινωνικό κόστος αλλά και με απτά αποτελέσματα. Οσα απομένουν να ολοκληρωθούν είναι ένα σχετικά μικρό μέρος της μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει».
Καμπανάκι χτυπά για τα «κόκκινα» δάνεια, χρεώνοντας στις τράπεζες καθυστέρηση στην ορθή τους διαχείριση.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το 2015 ανακόπηκε η επιβράδυνση στη δημιουργία νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των δανείων να ανέλθει στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε 43,6% (Δεκέμβριος 2014:39,9%). Η επιδείνωση ήταν εμφανής και σχετικά παρόμοια (κατά περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες) σε όλες τις κατηγορίες δανείων.

Ειδικότερα, το ποσοστό στα καταναλωτικά δάνεια ανήλθε σε 55,4%, στα επιχειρηματικά σε 43,3% και στα στεγαστικά δάνεια σε 39,8%. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν και η αναβολή της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η λιγότε ρο ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων από τις τράπεζες, με έμφαση κυρίως σε λύσεις βραχυπ ρόθεσμου χαρακτήρα, υπογραμμίζει με νόημα ο διοικητής.

Από το γ' τρίμηνο του 2015 και ιδίως με το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης παρατηρήθηκε, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, επιτάχυνση των ενεργειών των τραπεζών στην κατεύθυνση της πιο ενεργητικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής είναι:

1. Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με επανακαθορισμό του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής.

2. Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στο άνοιγμα των αγορών, τον ανταγωνισμό και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

3. Ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος με αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

4. Ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

5. Ενθάρρυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων και προστασία των επενδυτών.

6. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αύξηση των εξαγωγών.

7. Καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας για να ενισχυθεί η οικονομία.

8. Μεταρρύθμιση στην Παιδεία ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά της.

9. Ανάσχεση της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου.

10. Στήριξη της κοινωνικής συνοχής και καταπολέμηση της φτώχειας.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έχει σημαντική επίδραση στην πραγματική οικονομία για τους ακόλουθους λόγους: Θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης γεγονός που θα επιταχύνει την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Θα οδηγήσει στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις η οποία θα επιτρέψει την πολύ φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Θα καταστήσει δυνατή τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσηςτης ΕΚΤ.

Θα επιταχύνει τις διαδικασίες χαλάρωσης και τελικώς άρσης των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα και στην κίνηση κεφαλαίων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις