Ενστάσεις για τη συνταγματικότητα του ασφαλιστικού

Εντονες οι αντιδράσεις από σύσσωμο το δικαστικό σώμα

Αντίθετοι στο ασφαλιστικό προσχέδιο είναι και οι δικαστικοί λειτουργοί, που σε χθεσινή κοινή συνέλευσή τους επέκριναν τις επερχόμενες για όλους νέες μειώσεις, επισημαίνοντας «μαύρες τρύπες» και συνταγματικές «σκιές» στις νέες ρυθμίσεις.

Στη συνέλευση των 5 αρμόδιων δικαστικών ενώσεων, (ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο, διοικητικοί δικαστές) , εξαπολύθηκαν «ομαδικά πυρά» για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση συντάξεων και παροχών υγείας για όλους, ενώ προβλέφθηκε ότι θα οδηγήσει στο μεγαλύτερο κύμα προσφυγών στα δικαστήρια που έγινε ποτέ.

Παράλληλα διαφάνηκε ο άμεσος κίνδυνος δημιουργίας κύματος αποχωρήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι μόνο, καθώς υποδείχθηκε με σαφήνεια ότι τουλάχιστον όσοι σχεδιάζουν να συνταξιοδοτηθούν το 2016 (και όχι ύστερα από 4-5 χρόνια) καλό είναι να υποβάλουν τώρα αίτηση, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου...

Αναλύοντας το προσχέδιο με τη συνδρομή του δικηγόρου Δ. Μπούρλου, δικαστικοί λειτουργοί έκαναν λόγο για «οδυνηρό μέλλον», «αποδόμηση της κοινωνικής ασφάλισης που μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση», ενώ κάλεσαν τις ενώσεις να αναλάβουν δράσεις για να σταματήσει ο κατήφορος και να εξηγηθεί προς τους δανειστές ότι δεν δικαιούνται να ζητούν τέτοιες μειώσεις όταν το Σύνταγμα επιβάλλει στο κράτος να εγγυάται την κοινωνική ασφάλιση.

Αποφάσεις

Επισήμαναν ιδιαίτερα τις αποφάσεις της Ολομέλειας ΣτΕ, που, ακυρώνοντας ως αντισυνταγματικές τις περικοπές όλων των συντάξεων, δέχθηκαν ότι κατά το Σύνταγμα πρέπει η σύνταξη να αρκεί για αξιοπρεπή διαβίωση, να μην απέχει πολύ (ως ποσό) από τις εν ενεργεία αποδοχές, καθώς και ότι το κράτος οφείλει να στηρίζει και την επικουρική ασφάλιση. Σε ψήφισμα - πόρισμα της συνέλευσης που συνυπογράφουν οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων Ευθ. Αντωνόπουλος (ΣτΕ), Ειρ. Γιανναδάκη (διοικητικών δικαστών), Δ. Καββαδία - Κωνσταντάρα (Ελ. Συνεδρίου), Κ. Βαρδακαστάνης (Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), Σ. Γιακουμέλος (συνταξιούχων), υπογραμμίζεται η διαχρονική ευθύνη του κράτους για τα αποθεματικά των Ταμείων, την εισφοροδιαφυγή, την ανασφάλιστη εργασία, την ανεργία, κ.λπ., που υπονόμευσαν το ασφαλιστικό σύστημα.

Επίσης τονίζεται ότι βρισκόμαστε προ των πυλών νέων περικοπών στις συνταξιοδοτικές παροχές, υπέρμετρης αύξησης στις ασφαλιστικές εισφορές, περαιτέρω υποβάθμισης των παροχών υγείας και πρόνοιας.

Αλ. Αυλωνίτης

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις