Συρία: Ρωγμές στην εκεχειρία καταγγέλλουν οι αντιμαχόμενες πλευρές

Συρία: Ρωγμές στην εκεχειρία καταγγέλλουν οι αντιμαχόμενες πλευρές

Παραβιάσεις στην εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μετρούν και αλληλοκαταγγέλουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία. Μολονότι όμως παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός παραμένει μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη αχτίδα ελπίδας για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην περιοχή.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, SANA, μετέδωσε πως «τρομοκρατικές οργανώσεις» εξαπέλυσαν δεκάδες όλμους εναντίον αγροτικών περιοχών στην παραλιακή συριακή επαρχία Λαττάκεια.

Σύμφωνα με το SANA, που επικαλείται τοπική πηγή, ο βομβαρδισμός προκάλεσε απώλειες. Το πρακτορείο ανέφερε πως τα πυρά προέρχονταν από λόφους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία όπου «αναπτύσσονται τρομοκράτες κυρίως από το Μέτωπο Νόσρα».

Το ρωσικό κέντρο συντονισμού στη Συρία έχει καταγράψει εννέα παραβιάσειςτης κατάπαυσης των εχθροπραξιών τις τελευταίες 24 ώρες, με τον επικεφαλής πάντως να προσθέτει πως η εκεχειρία που συμφωνήθηκε τηρείται «σε γενικές γραμμές».

Από την άλλη, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HNC) δήλωσε σήμερα πως η συριακή αντιπολίτευση θα εμμείνει στην κατάπαυση των εχθροπραξιών παρά το γεγονός ότι έγιναν τουλάχιστον 15 παραβιάσεις της.

Ο Σαλίμ αλ-Μουσλάτ δήλωσε πως η HNC θα διαμαρτυρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη και στις χώρες που υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που φέρεται να πραγματοποίησε η Ρωσία γύρω από την πόλη Χαλέπι και τις επιθέσεις της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στην πόλη Ζαμπαντάνι, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Η αντιπολίτευση περιμένει απαντήσεις σχετικά με το πώς ελέγχεται η κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Την παραβίαση της εκεχειρίας από την πλευρά της Ρωσίας κατήγγειλε εξάλλου σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον δανό υπουργό Εξωτερικών Κρίστιαν Γένσεν στο Ριάντ, ο Τζουμπέιρ είπε πως θα υπάρξει «σχέδιο Β'» αν γίνει σαφές πως η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σύμμαχοί της δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την εκεχειρία, δεν έδωσε, όμως, περισσότερες λεπτομέρειες.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να σιγήσουν τα όπλα;
Το γεγονός ότι στον συριακό εμφύλιο εμπλέκονται πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα πολύπλοκη και λιγοστεύει τις πιθανότητες να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός από όλους τους εμπλεκόμενους.

Περίπου 100 ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες συμφώνησαν στην έναρξη της εκεχειρίας, στην οποία είχαν καταλήξει νωρίτερα στις αρχές της εβδομάδας ΗΠΑ και Ρωσία, ως επικεφαλής της 17μελούς Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG). Από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης έπρεπε να συμφωνήσουν, πέρα από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, ιρανικοί σύνδεσμοί καθώς επίσης σιιτικές εθνοφρουρές από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τον Λίβανο.

Η στάση των ISIS και Αλ Νούσρα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της εκεχειρίας είναι το γεγονός ότι εξαιρέθηκαν -για ευνόητους βέβαια λόγους- οι τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, το Μέτωπο Αλ Νούσρα. Με σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Χομς και τη Δαμασκό με περισσότερους από 200 νεκρούς, το Ισλαμικό Κράτος απάντησε με τον δικό του τρόπο στην προαναγγελία της εκεχειρίας την ώρα που ο επικεφαλής του Αλ Νούσρα αλ Γκολάνι καλούσε τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία να εντείνουν τη μάχη κατά του προέδρου Άσαντ και των συμμάχων του.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα, ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται η κατάσταση το ερχόμενο διάστημα στο Χαλέπι. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας υπάρχουν περίπου 40.000 μαχητές της ένοπλης αντιπολίτευσης, οι οποίοι μοιράζονται σε 50 περίπου διαφορετικές ομάδες. Το Αλ Νούσρα είναι η ισχυρότερη από αυτές, έχοντας μεταξύ άλλων τον έλεγχο της υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Δεδομένου ότι οι ομάδες αυτές μάχονται κυριολεκτικά η μία δίπλα στην άλλη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ένας διαχωρισμός και να οριστεί γεωγραφικά ποιοι στόχοι μπορούν να πληγούν.

Συνεργασία με ακραίες ομάδες
Επιπλέον, ακόμη και μετριοπαθείς ομάδες έχουν συνάψει τα τελευταία χρόνια συμμαχίες με εξτρεμιστές, εξηγεί στην DW ο ειδικός Ντάνιελ Μύλερ:

«Μετά από 5 χρόνια εμφυλίου καμία από τις αντιπολιτευόμενες ομάδες δεν έχει μείνει 'καθαρή'. Εν μέρει έχουν δώσει μάχες μαζί με ισλαμιστές και εξτρεμιστές. Στον συριακό εμφύλιο υπάρχουν ελάχιστες ομάδες που δεν έχουν συνεργαστεί με ακραίες, όπως την ISIS».

Υπό αυτή την έννοια δεν αποκλείεται το καθεστώς να κινηθεί εναντίον ομάδων που έχουν συνεργαστεί με το Αλ Νούσρα, οι οποίες όμως έχουν συναινέσει στην εκεχειρία. Η κατάπαυση του πυρός θα αποτελούσε έτσι πολύ σύντομα παρελθόν. Ο Ντάνιελ Μύλερ προτείνει «για τις ομάδες που κατά καιρούς συνεργάστηκαν με τρομοκρατικές ομάδες θα πρέπει να υπάρξει ένα είδος αμνηστίας και μια προσπάθεια προσέγγισής τους».

Πηγές: AΠΕ - ΜΠΕ, DW, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις