Πόλος έλξης τουριστών με σημαντικά αξιοθέατα, αμμουδερές παραλίες, πολλές πολιτισμικές επιρροές από τις γειτονικές χώρες και ένας λαός χαμογελαστός και φιλόξενος.
Η εικόνα της Συρίας πριν από τον πόλεμο έχει δώσει τώρα τη θέση της σε ένα σκηνικό απόλυτης καταστροφής, όπου μαίνεται η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί.
Σύμφωνα με την έκθεση του Συριακού Κέντρου για την Πολιτική Ερευνα (SCPR), τα πέντε χρόνια του εμφυλίου πολέμου έχουν αφήσει πίσω τους 470.000 νεκρούς. Οι 400.000 εξ αυτών ήταν απευθείας θύματα της βίας, ενώ οι υπόλοιποι 70.000 πέθαναν λόγω των ελλείψεων σε υγειονομικές υπηρεσίες, φάρμακα, τρόφιμα, πόσιμο νερό, υγιεινή και στέγαση. Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για το προσδόκιμο ζωής στη χώρα, που από τα 70 χρόνια το 2010 έπεσε στα 55,4 χρόνια το 2015.
Στο ίδιο διάστημα το ποσοστό θνησιμότητας στη Συρία έχει αυξηθεί από 4,4 ανά 1.000 σε 10,9 ανά 1.000 και ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στη χώρα ανέρχεται στο 11,5% του πληθυσμού της. Οι συνολικές οικονομικές απώλειες από τον εμφύλιο εκτιμώνται σε 255 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι επιχειρήσεις των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Ασαντ με την υποστήριξη της Ρωσίας στο Χαλέπι κλιμακώνονται, με τον στρατό να έχει καταλάβει την κεντρική γραμμή ανεφοδιασμού μεταξύ της πόλης και των τουρκικών συνόρων και να βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από τη συροτουρκική μεθόριο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει την πόλη κατευθυνόμενοι προς την Τουρκία.
Την ώρα που ξεκίνησε ο νέος γύρος των διεθνών συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις: διεμήνυσε ότι εξαντλείται η υπομονή της Αγκυρας και απέρριψε κατηγορηματικά τις διεθνείς εκκλήσεις να ανοίξουν τα τουρκικά σύνορα σε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Χαλέπι, λέγοντας μάλιστα ότι «δεν είναι γραμμένη η λέξη ''ηλίθιος'' στο μέτωπό μας».
Ο πόλεμος «συνεχίζει να καταστρέφει τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας με την κλιμάκωση των διεθνών παρεμβάσεων που βαθαίνουν την πόλωση μεταξύ των Σύρων. Η ανθρώπινη ανάπτυξη, τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια έχουν καταστραφεί εντελώς» σημειώνεται.
Δηλώσεις
Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στη Handelsblatt ανέφερε πως εάν γίνει οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση στη Συρία από τις ΗΠΑ ή από αραβικές δυνάμεις και εάν δεν επιτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, τότε είναι πολύ πιθανό η ανθρωπότητα να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν «μόνιμο πόλεμο» ή ακόμη και με έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης από δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο της συμμαχίας των ΗΠΑ ανέφερε: «Αυτό είναι κάτι αρνητικό, καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις συνήθως μετατρέπουν έναν "πόλεμο σε μόνιμο"». Οπως δε συμπλήρωσε: «Ολες οι πλευρές θα έπρεπε να υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντί να ξεκινήσουν έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο».
ΣΥΡΙΑ
Ο εμφύλιος πλήττει την οικονομία
Ο εμφύλιος πόλεμος έχει αφανίσει τον εθνικό πλούτο της Συρίας και έχει βυθίσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της.
Σε ένα κλίμα «εξαναγκασμών, φόβου και φανατισμού», οι εκβιασμοί, οι κλοπές και το λαθρεμπόριο έχουν στηρίξει τη συνέχιση της ένοπλης σύγκρουσης, μετατρέποντας τη συριακή οικονομία σε «μια μαύρη τρύπα» που καταπίνει «εγχώριους και εξωτερικούς πόρους», ανέφερε η έκθεση του SCPR. Σημαντική οικονομική πηγή για τον ISIS και τις υπόλοιπες ένοπλες οργανώσεις παραμένει το πετρέλαιο. Περίπου 13,8 εκατομμύρια Σύροι έχουν χάσει την πηγή εισοδήματός τους, ενώ η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι πολύ μικρότερη λόγω των φόβων για την ασφάλειά τους.
Επιπτώσεις
Οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο πέρυσι κατά 53% αλλά πολύ περισσότερο υποφέρουν όσοι βρίσκονται σε ζώνες σύγκρουσης. «Οι τιμές των προϊόντων σε ζώνες συγκρούσεων και σε κατεκτημένες περιοχές είναι πολύ υψηλότερες από οπουδήποτε στη χώρα και αυτό ενισχύει το περιθώριο κέρδους για τους εμπόρους πολέμου που μονοπωλούν αυτές τις αγορές», ανέφερε η έκθεση.
Μόνο μέσα στο 2015 το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε κατά 85%, ενώ τα επίπεδα υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και εισοδήματος έχουν μειωθεί δραματικά. «Τα κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις περιοχές είναι η έλλειψη ασφάλειας, η απορρόφηση όλων των πόρων από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η δημιουργία θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τη βία και η επιβολή της εξουσίας με τη βία», σημείωσε το SCPR.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!