Οι μαθητές ανακαλύπτουν τον Μάνο Χατζηδάκι


H φωτογραφία με τον άγνωστο πίνακα του Γιάννη Τσαρούχη για το εξώφυλλο των «Λειτουργικών», ο οποίος δείχνει ένα νέο με γυμνή πλάτη να παίζει πιάνο, που τελικά δεν εικονογράφησε το άλμπουμ, χειρόγραφες παρτιτούρες, κινηματογραφικές αφίσες, ζωγραφικά έργα των Γιάννη Μόραλη, Μίνου Αργυράκη και Αλέξη Κυριτσόπουλου που έγιναν εξώφυλλα δίσκων...

...Πολλές άγνωστες φωτογραφίες από στιγμές του Μάνου Χατζηδάκι στο στούντιο με τους ερμηνευτές και τους μουσικούς από τις ηχογραφήσεις ιστορικών κύκλων τραγουδιών, τις «Μπαλάντες της οδού Αθηνάς», τον «Μεγάλο Ερωτικό», «Τα παράλογα», την «Εποχή της Μελισσάνθης» με την Φλέρυ Νταντωνάκη, τη Μαρία Φαραντούρη, το Διονύση Σαββόπουλο, το Μίκη Θεοδωράκη και τον Νίκο Γκάτσο, εκτίθενται στο αμφιθέατρο της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη τα εκπαιδευτήρια καλούν τους μαθητές να ανακαλύψουν τον Μάνο Χατζηδάκι μέσα από την έκθεση που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Φώτης Απέργης και η κριτικός τέχνης Αθηνά Σχινά.

«Κάθε γενιά ανακαλύπτει τον Χατζηδάκι και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό, έχει να κάνει με την καλλιτεχνική του αξία και με τον δημόσιο λόγο του» επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Φώτης Απέργης:

«Η μουσική ταυτότητα του Χατζηδάκι περιείχε το ελληνικό παρελθόν και μια προσδοκία ελληνικού μέλλοντος, περιείχε την λαϊκότητα, την ελληνική παράδοση αλλά και έναν σύγχρονο κοσμοπολιτισμό.

Η ιδιοφυΐα του ήταν ότι τα συνδύασε σε μια καινούργια πρωτάκουστη μουσική προσωπικότητα. Συνδύασε με πολύ δημιουργικό τρόπο και με μια οικουμενική μελωδικότητα, διαφορετικά μουσικά και κοινωνικά στοιχεία».

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις