Αμείωτη η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας


Καλά κρατεί η ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα, μετά και το νέο επεισόδιο που σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ρωσική κορβέτα και σκάφος της ακτοφυλακής ανάγκασαν εμπορικό πλοίο με σημαία Τουρκίας να αλλάξει πορεία.

Είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο το θερμό επεισόδιο με ρωσικό αντιτορπιλικό που χρειάστηκε να καταφύγει στα πυροβόλα όπλα, προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η διμερής σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου στην Πετρούπολη.

Η διεξαγωγή της συνόδου αυτής είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο πρόεδροι στην Τουρκία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 τον περασμένο μήνα, πριν από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Χθες, το σκηνικό της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία μεταφέρθηκε στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη Μόσχα, το τουρκικό εμπορικό πλοίο που αναγκάστηκε να αλλάξει ρότα μετά την παρέμβαση των ρωσικών δυνάμεων, παρεμπόδιζε νηοπομπή της εταιρίας Chernomorneftegaz της Κριμαίας, τα σκάφη της οποίας ρυμουλκούσαν εξέδρες άντλησης πετρελαίου. Η εταιρεία σημείωσε ότι οι εξέδρες άντλησης πετρελαίου παραδόθηκαν με ασφάλεια.

Νέο ρωσοτουρκικό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, προειδοποίησε την Ρωσία ότι η υπομονή της χώρας του «έχει όρια», σχολιάζοντας την υπερβολική – όπως την χαρακτήρισε – αντίδραση του ρωσικού αντιτορπιλικού στο Αιγαίο.

«Το δικό μας ήταν μόνο ένα αλιευτικό σκάφος, μου φαίνεται ότι η αντίδραση του πλοίου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ήταν υπερβολική», σημείωσε ο Τσαβούσογλου και υπογράμμισε: «Η Ρωσία και η Τουρκία θα πρέπει βεβαίως να δημιουργήσουν εκ νέου τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντοτε, αλλά η υπομονή μας έχει όρια».

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επέκρινε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην υποστήριξη του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ κι όχι στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Στη Μόσχα ο Τζον Κέρι
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα βρεθεί σήμερα στην Μόσχα και θα έχει συνομιλίες με τον Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στη ρωσική ηγεσία για την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων στις σχέσεις της Ρωσίας με την Άγκυρα μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία,

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε: «Δεν έχουμε παρατηρήσει καμία απτή κλιμάκωση ως αυτό το σημείο», μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, ανέφερε ο Έρνεστ, σημειώνοντας πως αυτή η εξέλιξη προσφέρει «μια αχτίδα αισιοδοξίας».

Εξάλλου, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Κέρι θα προσπαθήσει να μειώσει τις διαφορές Ουάσιγκτον-Μόσχας για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ στην όποια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Πάντως, χθες η ρωσική διπλωματία ενέτεινε τις επικρίσεις της όσον αφορά την πολιτική που εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία και υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει δείξει ακόμη πως είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως με τη Ρωσία στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.


Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις