Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης των μαύρων ταμείων του γερμανικού κολοσσού άρχισε χθες, με σωρεία προβλημάτων, όπως η εύρεση κατάλληλης δικαστικής αίθουσας και η μετάφραση του κατηγορητηρίου στα γερμανικά.
Oύτε οι μισοί, μόνο 30 από τους συνολικά 64 κατηγορουμένους στην πολύκροτη υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens εμφανίστηκαν στο δικαστήριο κατά την πρώτη ημέρα της δίκης, που τυπικά ξεκίνησε χθες σε μια κατάμεστη αίθουσα στην οποία δεν χωρούσαν καλά καλά οι κατηγορούμενοι με τους δικηγόρους τους. Από τους 13 Γερμανούς υπηκόους-στελέχη του γερμανικού κολοσσού που κατηγορούνται για τις παράνομες πληρωμές, ούτε ένας δεν ήταν παρών, ενώ απόντες ήταν ο Μιχ. Χριστοφοράκος, άλλοτε πανίσχυρος άνδρας στη Siemens στη χώρα μας που διέφυγε και δικάστηκε στη Γερμανία, και ο Χρήστος Καραβέλας, ο οποίος ακόμα καταζητείται χωρίς να γνωρίζει κανείς πού βρίσκεται.
Παρόντες, στελέχη του ΟΤΕ που κατηγορούνται για δωροληψίες και ο Θεόδωρος Τσουκάτος που εμπλέκεται στην υπόθεση για το ένα εκατ. μάρκα που πήρε από τον Χριστοφοράκο για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
Η δίκη, που άρχισε χθες, δέκα σχεδόν χρόνια από τότε που άνοιξε ο φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης η οποία αποτέλεσε αντικείμενο -κατά καιρούς- σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, διακόπηκε για τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε θα τεθεί στο δικαστήριο σωρεία διαδικαστικών θεμάτων.
Η υπόθεση Siemens, που ακολούθησε μακρά δικαστική διαδρομή έως ότου καταλήξει προς εκδίκαση, δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που είχαν ευλόγως καλλιεργηθεί για αποκαλύψεις ανάλογες της βαρύτητάς της, ενώ οι εξελίξεις που μεσολάβησαν με τη διαφυγή στο εξωτερικό βασικών κατηγορουμένων (Μ. Χριστοφοράκος, Χρ. Καραβέλας) στιγμάτισαν τις προσπάθειες της ελληνικής Δικαιοσύνης για ουσιαστική έρευνα. Από το σύνολο, άλλωστε, των συμβάσεων που είχε συνάψει στη χώρα μας ο γερμανικός κολοσσός, μόνον εκείνη του ΟΤΕ (η περίφημη σύμβαση 802) διερευνήθηκε ουσιαστικά και οδήγησε στο εδώλιο υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη του κραταιού άλλοτε κρατικού οργανισμού με κατηγορίες μεταξύ των οποίων και για δωροληψία. Για άλλες μεγάλες συμβάσεις, όπως το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C 41, οι πύραυλοι Πάτριοτ και η Αρμεντέλ, οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν μπόρεσαν να αποδώσουν ευθύνες ή να εντοπίσουν δωροληψίες και παράνομες πληρωμές.
Με αυτά τα δεδομένα και με 64 κατηγορουμένους στο εδώλιο, η δίκη αναμένεται να απασχολήσει για καιρό τις δικαστικές αρχές, καθώς προβλήματα όπως η εξασφάλιση της κατάλληλης δικαστικής αίθουσας για τη διεξαγωγή της, αλλά και η μετάφραση του ογκωδέστατου κατηγορητηρίου στα γερμανικά, που δεν έχει γίνει λόγω κόστους, πρόκειται να προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή της. Το πρόβλημα μάλιστα με τη μη μετάφραση του κατηγορητηρίου στα γερμανικά αναμένεται να είναι από τα πρώτα θέματα που θα τεθούν, καθώς στη δίκη μετέχουν ως κατηγορούμενοι 13 Γερμανοί υπήκοοι, υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη της εταιρείας, που θα πρέπει να γνωρίζουν τις κατηγορίες για να τοποθετηθούν επί αυτών.
Η υπόθεση Siemens, που ταυτίστηκε για χρόνια ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς, δοκίμασε σκληρά τις αντοχές του δικαστικού μας συστήματος και τελικώς κατέδειξε πως δεν αρκούν οι καλές προθέσεις για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Υστερα από δέκα χρόνια, η δίκη της Siemens είναι η κατάληξη των πολύχρονων δικαστικών ερευνών που ξεκίνησαν το 2006, όταν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών τότε (σήμερα οικονομικός εισαγγελέας), Παναγιώτης Αθανασίου, άνοιξε τον φάκελο του γερμανικού κολοσσού και ξεκίνησε τη διαδικασία ανεύρεσης των αποδεκτών των παράνομων πληρωμών. Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε το 2008 έδωσε τη σκυτάλη των ερευνών σε ειδικό ανακριτή (Νίκος Ζαγοριανός), επί των ημερών του οποίου οι βασικοί κατηγορούμενοι, Χριστοφοράκος και Καραβέλας, διέφυγαν στο εξωτερικό, με τον δεύτερο ακόμα να καταζητείται, ενώ ο Μιχ. Χριστοφοράκος δικάστηκε, όπως δικάστηκε, στη Γερμανία και δεν εκδόθηκε στη χώρα μας, καθώς είναι Γερμανός υπήκοος.
Επί επτά χρόνια
Μετά ταύτα, η έρευνα ανατέθηκε σε εφέτες ανακριτές, με επικεφαλής τη Μαρία Νικολακέα, οι οποίοι κατέβαλλαν προσπάθειες επί επτά χρόνια, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να εντοπίσουν το σύνολο των αποδεκτών των παράνομων πληρωμών. Ετσι στο εδώλιο έφθασαν τελικώς μόνον για τη σύμβαση του ΟΤΕ 64 άτομα, στελέχη ΟΤΕ και Siemens, χρηματιστές που μεσολάβησαν για τις παράνομες πληρωμές και άλλοι εμπλεκόμενοι από εταιρεία συμβούλων, με κατηγορίες για δωροδοκία και δωροληψία. Μεταξύ των κατηγορουμένων και ο Θεόδωρος Τσουκάτος, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που κατηγορείται για το ένα εκατ. γερμανικά μάρκα που έλαβε για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
Έντυπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!