Νέα πρόκληση από την Τουρκία - Αγνοεί το διεθνές δίκαιο και "παραδίδει μαθήματα" για τις θαλάσσιες ζώνες



Νέα πρόκληση από την Τουρκία, αυτή τη φορά δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος επαναφέρει την γραμμή της Άγκυρας, ότι τα ελληνικά νησιά δεν είναι δυνατόν να έχουν πλήρη επήρεια στον καθορισμό των δικαιωμάτων στην θάλασσα.




Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Τσαγατάι Έρτζιγές, χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένηΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία» τονίζει ο Τούρκος αξιωματούχος στο Twitter, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «θεμελιώδη αρχή στο διεθνές δίκαιο». «Τα τελικά θαλάσσια όρια μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών (όχι παραβιάζοντας τα πιθανά όρια τρίτων μερών) ή δικαστικών αποφάσεων» προσθέτει, υπονοώντας πως Ελλάδα και Κύπρος παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών.

Και συνεχίζει: «Απουσία διευθέτησης, οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις υπερέχουν».




Παράλληλα, απορρίπτει τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις στην Άγκυρα, αν επιμείνει στη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται τα σύνορα της ΕΕ με τα κυπριακά σύνορα, όταν αυτά προκύπτουν από παραβίαση των συμφερόντων τρίτων χωρών. «Αυτό είναι πράγματι χονδροειδής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ» συμπληρώνει.

Πηγή: reporter.com.cy

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις