Ιδρύεται νέο κόμμα στην Κεντροαριστερά - Ποιοι οι επικεφαλής

Ιδρύεται νέο κόμμα στην Κεντροαριστερά - Ποιοι οι επικεφαλής

Σε θέση ακόμη μίας εμφύλιας «μάχης» παρατάσσονται τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την ίδρυση του νέου κόμματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς, η συγκρότηση του οποίου θα ανακοινωθεί εντός του Ιανουαρίου και θα έχει τις «υπογραφές» της Αν. Διαμαντοπούλου, του Γ. Φλωρίδη, του Γ. Ραγκούση, ενδεχομένως του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, αλλά πολλών πρώην βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Οι διεργασίες για την ίδρυση του νέου κομματικού φορέα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τα στελέχη που δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση επιταχύνουν τις κινήσεις προκειμένου να ανακοινώσουν σύντομα τις προθέσεις τους και να μην τους «προλάβουν» οι εξελίξεις, καθώς θεωρούν ως ιδιαιτέρως πιθανή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Οι σχετικές ανακοινώσεις τοποθετούνται λίγο πριν ή λίγο μετά τις 15 Ιανουαρίου, οπότε οι τρεις (ή τέσσερις) προαναφερόμενοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, σε μία μεγάλη εκδήλωση θα ανακοινώσουν την ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα, η οποία θα συνυπογράφεται από δεκάδες (όπως λέγεται) προσωπικότητες του χώρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προαναφερόμενα στελέχη ενδεχομένως να έχουν μαζί τους και τον Στ. Θεοδωράκη (οι συζητήσεις μαζί του είναι ιδιαιτέρως προχωρημένες) και θα προτείνουν στα άλλα κόμματα και κινήσεις του χώρου (ουσιαστικά στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΣΥ) να αυτοδιαλυθούν και να προχωρήσουν όλοι μαζί στη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Μια τέτοια πρόταση αναμένεται εκ προοιμίου να απορριφθεί από την Χαρ. Τρικούπη, καθώς στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για τη δημιουργία ενιαίου φορέα, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι τα κόμματα και οι κινήσεις που θα τον απαρτίσουν θα διατηρήσουν την πολιτική και οργανωτική τους αυτοτέλεια.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα η αντιπαράθεση των δύο πλευρών θεωρείται αναπόφευκτη και ήδη στη ΔΗΣΥ καλλιεργούν το έδαφος της σύγκρουσης. Προσφάτως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης δήλωσε ότι «στόχος μας είναι η κυβερνώσα Κεντροαριστερά και όχι να γίνουμε το συμπλήρωμα κάποιου», ενώ σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους χαρακτηρίζουν το νέο εγχείρημα «παράρτημα του Kυρ. Mητσοτάκη», αφού όπως λένε «στόχος τους είναι να αποτελέσουν τον μετεκλογικό κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ».
Στο περιβάλλον της Φ. Γεννηματά εκτιμούν, ωστόσο, ότι το εγχείρημα θα αποτύχει, αφού όπως λένε «δεν πρόκειται να συμφωνήσουν για το ποιος θα ηγηθεί του νέου κόμματος», ενώ η άλλη πλευρά κρατά ως «επτασφράγιστο μυστικό» το ζήτημα της ηγεσίας και στελέχη που βρίσκονται πέριξ των «3» δεν αποκλείουν την... έκπληξη, δηλαδή να ηγηθεί του σχήματος κάποιο πρόσωπο αναγνωρίσιμο, αλλά άφθαρτο πολιτικά, το οποίο θα προέρχεται από τον πανεπιστημιακό ή τον επιχειρηματικό χώρο.
Την ίδια ώρα στη ΔΗΣΥ κινούνται δραστήρια για τη διεύρυνση της Παράταξης, επικεντρώνοντας (σε αυτή τη φάση) τις προσπάθειές τους στο χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών. Το έναυσμα για τις κινήσεις αυτές έδωσε η πρόσφατη ψηφοφορία για το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, καθώς το αίτημα της ΔΗΣΥ για την πραγματοποίηση ονομαστικής ψηφοφορίας συνυπέγραψε ο Αχμέτ Ιλχάν από το Ποτάμι (λίγες μέρες νωρίτερα είχε υπογράψει και ερώτηση μαζί με βουλευτές της ΔΗΣΥ), οι ανεξάρτητοι Λ. Γρηγοράκος (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) και Δημ. Καρράς (προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων), με τους οποίους υπάρχουν επαφές, καθώς και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Παναγούλης.
Πέραν τούτων, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν επαφές τόσο με την Κατ. Μάρκου, όσο και με τον Χ. Θεοχάρη. Η πρώτη αποχωρώντας από το Ποτάμι υποστήριξε ότι κακώς ο Στ. Θεοδωράκης διέκοψε τις συνομιλίες με τη ΔΗΣΥ, ενώ ο δεύτερος, σε πρόσφατες δηλώσεις του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει, υπό προϋποθέσεις, στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις