Τρία προγράμματα ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 238 εκατ. €

Η βιομηχανία τροφίμων και η εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκονται στους κλάδους που στοχεύει το πρόγραμμα για την αναβάθμιση επιχειρήσεων

Η δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμων μικρών και πολύ μικρών σχημάτων με έμφαση στην καινοτομία. Πάνω από 34.000 υποψήφιοι δήλωσαν συμμετοχή στις τρεις κατηγορίες του προγράμματος. Για την ενίσχυση των πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η επιδότηση θα αγγίζει το 100%
Mε περισσότερα κονδύλια από τα αρχικώς σχεδιαζόμενα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ο δεύτερος κύκλος προκήρυξης των τριών δημοφιλών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση μικρών και νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ που θέλουν να στήσουν τη δική τους δουλειά. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών δράσεων που ανήκουν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» ανέρχεται στα 238 εκατ. ευρώ, ενώ τα πρώτα πλάνα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προέβλεπαν κονδύλια της τάξης των 106,5 εκατ. ευρώ.
Μέσα από τα προγράμματα αυτά, που στον πρώτο κύκλο τους κέρδισαν το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων, για την ακρίβεια 34.000, προβλέπονται κοινοτικές ενισχύσεις έως και 100% για επενδύσεις.
Συνοπτικά οι τρεις δράσεις έχουν ως εξής:
1. Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές: Ο προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου θα είναι της τάξης των 140 εκατ. ευρώ.
2. «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» με τον προϋπολογισμό του δεύτερου κύκλου να σχεδιάζεται στα 48 εκατ. ευρώ.
3. Τη δράση «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» που θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.
Πηγές θέλουν τα ποσοστά επιδότησης για όσους υπάρχουν στα προγράμματα να μην αλλάζουν.
Το άνοιγμα ανοιχτού καταπιστευτικού λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λύνει τα χέρια των δικαιούχων για τα προγράμματα ΕΣΠΑ
Το άνοιγμα ανοιχτού καταπιστευτικού λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λύνει τα χέρια των δικαιούχων για τα προγράμματα ΕΣΠΑ
Ετσι, για την «αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων», το ποσοστό χρηματοδότησης θα είναι στο 50% των επιλέξιμων δαπανών. Σκοπός της δράσης είναι η επιδότηση υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)». Αυτοί είναι οι εξής:
• Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
• Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
• Υλικά / Κατασκευές
• Εφοδιαστική Αλυσίδα
• Ενέργεια
• Περιβάλλον
• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
• Υγεία
Σε σχέση με τη «νεοφυή επιχειρηματικότητα» το ποσοστό επιδότησης θα είναι, μάλλον, πάλι στο 100%. Η δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία βιώσιμων νέων θέσεων απασχόλησης. Με το πρόγραμμα ενισχύονται άνεργοι και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα ή και συνεργασίες αλλά και ενώσεις αυτών, προκειμένου να ιδρύσουν νέα επιχείρηση.
Οι εταιρείες και σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να προέρχονται πάλι από τους ίδιους 8 κλάδους.
Στο 100% θα είναι και η ενίσχυση της δράσης «ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Σκοπός της δράσης που καλύπτει εξολοκλήρου τις δαπάνες των δικαιούχων είναι να ενισχυθούν άνεργοι πτυχιούχοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και όσοι εργάζονται προκειμένου να γίνουν αυτοπασχολούμενοι.
Αιτήσεις συμμετοχής θα μπορούν να υποβάλλουν:
1. Ανεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την υποβολή της αίτησης.
2. Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο κύκλο των προαναφερόμενων δράσεων -συνυπολογίζεται κι εκείνη της ενίσχυσης των υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων- ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης τονίζει ότι «οι τέσσερις προσκλήσεις συνάντησαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλες τις περιοχές της χώρας. Ενθαρρυντικός δεν είναι μόνο ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων αλλά και στοιχεία που σχετίζονται με τον συνολικό προϋπολογισμό των επενδύσεων, που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλαδή είναι διατεθειμένοι πέρα από την ενίσχυση την οποία θα δεχτούν από τα προγράμματα να συνεισφέρουν και με σημαντικά ίδια κεφάλαια για την αναβάθμιση των επιχειρήσεών τους», επισημαίνει και συνεχίζει ως προς το είδος των επενδύσεων: «Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα ποιοτικά στοιχεία αυτών των προσκλήσεων. Για παράδειγμα βλέπουμε ότι στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στην πρόσκληση για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, έναν τομέα έντασης γνώσης τον οποίο θεωρούμε ότι η χώρα μας έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης το επόμενο διάστημα».
Καταλύτης για την αύξηση των αιτήσεων συμμετοχής ήταν η δυνατότητα που δόθηκε στους υποψήφιους επενδυτές να ανοίξουν καταπιστευτικό λογαριασμό. Οπως τονίζει ο κ. Χαρίτσης, «οι υποβολές των αιτήσεων αυξήθηκαν επιθετικά μετά την ανακοίνωση της νέας ρύθμισης για τον καταπιστευτικό λογαριασμό, θεωρούμε ότι αυτή είναι μια εξέλιξη πολύ θετική, η οποία ήδη έχει βρει πολύ θετική ανταπόκριση από τους επενδυτές».
Οπως κάνει ο ίδιος γνωστό, ο δεύτερος κύκλος πρόσκλησης των τριών προαναφερόμενων δράσεων θα έχει προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει από τον πρώτο κύκλο των προγραμμάτων.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Απαλλαγή από τον βραχνά της εγγυητικής επιστολής
Χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης τραπεζικής εγγυητικής επιστολής θα μπορούν να συμμετέχουν στα τρία προγράμματα οι επενδυτές.
Κι αυτό καθώς δίνεται η δυνατότητα του ανοίγματος «ανοιχτού καταπιστευτικού λογαριασμού» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο ανοιχτός καταπιστευτικός λογαριασμός αποτελεί έναν μηχανισμό που εξασφαλίζει στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής.
Η κατάθεση της εγγύησης προκαταβολής ήταν μια προϋπόθεση που δρούσε έως τώρα αποτρεπτικά για πολύ μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων επενδυτών. Με τη θεσμοθέτηση αυτού του μέτρου ξεπερνιέται πλέον ένα σημαντικό εμπόδιο για την απρόσκοπτη υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων επενδυτικών σχεδίων.
Ειδικότερα, στον Escrow Account, και αποκλειστικά για λογαριασμό των δικαιούχων ΕΣΠΑ, πιστώνεται ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται το οποίο αποδεσμεύεται σταδιακά για την αποπληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους.
Με αυτή τη ρύθμιση δεν απαιτείται πλέον από τους επενδυτές να προχρηματοδοτήσουν οι ίδιοι την υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου κατά το συγχρηματοδοτούμενο μέρος του. Μειώνονται έτσι ουσιαστικά οι απαιτήσεις ρευστότητας των δικαιούχων για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Η ενεργοποίηση του Λογαριασμού ανταποκρίνεται σε ένα βασικό, διαχρονικό αίτημα των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της χώρας, αλλά και μεγάλου πλήθους υποψήφιων επενδυτών που επιδεικνύουν διαρκώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Αυτός ήταν, άλλωστε, και ένας από τους λόγους αυξημένου ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις νέες δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ που μας οδήγησε να προχωρήσουμε στην παράταση των προθεσμιών υποβολής των επιχειρηματικών σχεδίων και στην αύξηση των διαθέσιμων προϋπολογισμών. Ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός αποτελεί μέτρο ουσίας για τη δημιουργία ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος και αναμένεται να οδηγήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας και στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας», σχολιάζει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.
Δυνατότητα
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, με την υπογραφή της δήλωσης προσχώρησης του δικαιούχου στη σύμβαση σύστασης ανοιχτού καταπιστευτικού (δεσμευμένου) λογαριασμού (escrow account), δύναται να δοθεί χρηματοδότηση επί του οριζόμενου ποσοστού ενίσχυσης ανά δράση. Για την αποδέσμευση τής ως άνω χρηματοδότησης, ο δικαιούχος υποβάλλει στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) αίτημα επαλήθευσης-καταβολής, συνυποβάλλοντας τα μερικώς εξοφλημένα τιμολόγια (με πλήρη εξόφληση του ΦΠΑ, της τυχόν ιδιωτικής συμμετοχής - σε περίπτωση που στη δράση ορίζεται ότι το ποσοστό ενίσχυσης θα είναι σε μικρότερο ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών και της τυχόν μη επιλέξιμης δαπάνης).
Υστερα από έλεγχο των προσκομισθέντων δικαιολογητικών από τα αρμόδια για την επαλήθευση όργανα του Φορέα Διαχείρισης, δίνεται ανέκκλητη εντολή στο Ταμείο, όπως αποδεσμεύσει ή εκταμιεύσει από τον λογαριασμό του δικαιούχου συγκεκριμένο ποσό υπέρ έκαστου παρόχου ή προμηθευτή του δικαιούχου και για λογαριασμό του, και μέχρι το ανώτατο ύψος της δημόσιας δαπάνης.
Η εντολή αποστέλλεται σε έντυπη ή και ηλεκτρονική μορφή από τον Φορέα Διαχείρισης στο Ταμείο, που εκτελεί τις πληρωμές καταβάλλοντας άμεσα τα σχετικά ποσά στους λογαριασμούς που τηρούν οι πάροχοι προμηθευτές του δικαιούχου σε πιστωτικά ιδρύματα. Η εντολή πληρωμής περιλαμβάνει τουλάχιστον τα στοιχεία του δικαιούχου, του παρόχου/προμηθευτή (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ), αριθμό τιμολογίου, κωδικό έργου και το ποσόν της πληρωμής. Ο Φορέας Διαχείρισης τηρεί την ως άνω εντολή και σε έντυπη μορφή στο αρχείο του.
Το Ταμείο συνδέεται με το ΠΣΚΕ, έτσι ώστε το Ταμείο να καταχωρίζει κάθε φορά την πληροφορία της πληρωμής του παρόχου ή προμηθευτή του δικαιούχου και να ενημερώνει σχετικά τον Φορέα Διαχείρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις