Συμφωνία για ΑΔΜΗΕ, μάχη για τα δάνεια


Συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ επιτεύχθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, ενώ για τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη σκληρό παζάρι.

Ειδικότερα, αργά το απόγευμα βγήκε «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το κουαρτέτο των θεσμών, καθώς συμφωνήθηκε ο τρόπος απόσχισης του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη μητρική του εταιρεία, τη ΔΕΗ, ικανοποιώντας με τον τρόπο αυτόν και τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας θα μεταφερθεί σε νέα εταιρεία. Σε αυτήν το 51% των μετοχών θα ανήκει στο Δημόσιο, ενώ ποσοστό 49% θα διατεθεί σε επενδυτές μέσω του χρηματιστηρίου αλλά και με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Ο τελευταίος θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή εταιρεία, αντίστοιχη με τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το μάνατζμεντ

Σε ό,τι αφορά το μάνατζμεντ, για το οποίο η απαίτηση των δανειστών ήταν να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών. Ετσι, με πιο απλά λόγια, το Δημόσιο που θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών θα ορίζει τα περισσότερα μέλη. Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα επιλέγεται κατόπιν συμφωνίας των μετόχων κοινό πρόσωπο.

Για το ακανθώδες θέμα της αποζημίωσης της ΔΕΗ επειδή θα χάσει τον ΑΔΜΗΕ, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκαναν γνωστό ότι συμφωνήθηκε να προηγηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή αποτίμηση της αξίας του κλάδου μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα λάβει υπόψη της και τις ενδοομιλικές εκκρεμότητες της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ακόμη ότι η αποζημίωση της ΔΕΗ θα έλθει πιο σύντομα (από τις αρχικές εκτιμήσεις που μιλούσαν σε βάθος ετών) λόγω της είσπραξης εσόδων από τη διάθεση μετοχών στο χρηματιστήριο αλλά και στον στρατηγικό επενδυτή.

Η διαφωνία

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, αυτές αφορούν στον νόμο-πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισής τους. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει τη δυνατότητα αγοράς και μεταπώλησης πακέτων «κόκκινων» στεγαστικών δανείων αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συζητά τη δυνατότητα αυτή για δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων. Στον αντίποδα οι θεσμοί επιμένουν στη δραστηριοποίηση των εταιρειών διαχείρισης σε όλες τις κατηγορίες δανείων, βάζοντας όμως ένα μεταβατικό στάδιο για τα στεγαστικά.

Σε δεύτερη φάση, μετά τη θέσπιση του όποιου νομοθετικού πλαισίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναλάβει να εκδώσει τις αναγκαίες πράξεις που θα εξειδικεύουν αυτό το θεσμικό πλαίσιο.


Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις