Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο



Σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής και της ποινικής νομοθεσίας, καθώς και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των φυλακών, φέρνει τελικά το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος θεσπίζοντας ένα νέο και διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης.

Εκτός από την επέκταση του συμφώνου και στα ομόφυλα ζευγάρια και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων (κληρονομικών, εργασιακών, ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών κ.λπ.) όλων όσων το επιλέγουν (ομοφύλων και ετεροφύλων) αντί του γάμου, το νομοσχέδιο δίνει λύσεις και για σύμφωνα που έγιναν στο εξωτερικό, ενώ θεωρεί ισχυρά όσα έχουν συναφθεί με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.

Παράλληλα παρέχει δυνατότητα -με μεταβατικές διατάξεις- στα ετερόφυλα ζευγάρια που συνδέονται ήδη με σύμφωνο συμβίωσης, να προχωρήσουν σε συμφωνία αξιοποιώντας το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο με εμπλουτισμό δικαιωμάτων (περιουσιακών, ασφαλιστικών, κληρονομικών κ.λπ.).

Το νομοσχέδιο


Μολονότι το νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει ζητήματα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, στο στάδιο της διαβούλευσης αρμόδιοι νομικοί τόνισαν ότι αν «ανοίξει» μια σχετική δίκη είναι βέβαιο ότι όταν η υπόθεση φθάσει στο «Ευρωδικαστήριο», θα τεθεί πάλι ζήτημα ανεπίτρεπτων διακρίσεων λόγω φύλου, ανοίγοντας τον δρόμο για επέκταση και στα ομόφυλα ζευγάρια, των ρυθμίσεων περί υιοθεσίας.

Σύμφωνα με άλλες σημαντικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου:
«Πέφτουν» αισθητά οι ποινές για διατάραξη της ασφάλειας και παρακώλυση των συγκοινωνιών, εάν η παρεμπόδιση ήταν μικρή και σύντομη, ενώ μπορεί να μείνει εντελώς ατιμώρητη η παρακώλυση αν έγινε προς προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος, όπως συχνά γίνεται σε δημόσιες συναθροίσεις (διαδηλώσεις, πορείες).

Φορείς του δημόσιου τομέα μπορούν, με απευθείας ανάθεση κατόπιν διαπραγμάτευσης, να προμηθεύονται αγαθά ή προϊόντα από φυλακές που διαθέτουν αγροτικές ή βιοτεχνικές μονάδες εργασίας όπου απασχολούνται κρατούμενοι με ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής, λόγω εργασίας.

Τα κάθε είδους προϊόντα λαθρεμπορίας που κατάσχονται από το Δημόσιο (π.χ. τσιγάρα κ.λπ.) ή περιέρχονται στο κράτος ως αζήτητα, μπορούν να διατίθενται σε άπορους κρατουμένους.

Επιτρέπεται να μείνουν ελεύθεροι όσοι οδηγούνται στο Αυτόφωρο για αδικήματα ήσσονος σημασίας.

Προβλέπεται εγκλεισμός ανηλίκων σε κατάστημα κράτησης νέων, όταν διαπράττουν κακούργημα ενώ έχουν εισαχθεί σε ίδρυμα αγωγής για ανάλογης βαρύτητας έγκλημα. Το δικαστήριο μπορεί να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που ασκεί ο ανήλικος κατά απόφασης εγκλεισμού του.

Αυξάνονται κατά 15 οι θέσεις δικαστών στο Εφετείο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα μεγάλων και πολύπλοκων δικών (10 εφέτες, 5 αντεισαγγελείς εφετών), ενώ μειώνεται κατά 2 μήνες (από τους 10) η δοκιμαστική υπηρεσία των δόκιμων δικαστικών λειτουργών για να αναλάβουν νωρίτερα υπηρεσία. Το κόστος για την αύξηση των 15 θέσεων θα ανέλθει σε 500.000 ευρώ ετησίως (για το 2016 και το 2017) και σε 1 εκατ. από το 2018.

Συγκροτούνται στο υπουργείο Αυτοτελές Γραφείο Συντονισμού Φυλακών και νομοπαρασκευαστική επιτροπή για νέο Σωφρονιστικό Κώδικα.

Καταργούνται τα κατώτατα «πλαφόν» αποζημίωσης για προσβλητικά δημοσιεύματα, ώστε να επιδικάζονται αποζημιώσεις και μικρότερες των 10.000€ για μικρότερης σημασίας προσβολές. Επανέρχεται παλαιότερη διάταξη, με την οποία ο θιγόμενος από δημοσίευμα κ.λπ. θα ζητεί πρώτα διόρθωση της προσβολής σε θέση ανάλογη και αν δεν γίνει εντός 40ημέρου θα υποβάλλει αγωγή αποζημίωσης. Αν δεν προηγηθεί η διαδικασία αυτή, η αγωγή θα κρίνεται απαράδεκτη.

Παρατείνεται μέχρι τέλους 2016 ο πίνακας επιτυχόντων διαγωνισμού του 2009, για να καλυφθούν κενά δικαστικών υπαλλήλων.

Συστήνονται θέσεις ιατρών στα δικαστήρια.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις