Μητσοτάκης - Μέρκελ: Τι προβλέπει το γιγαντιαίο «πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης» που συμφώνησαν στο Βερολίνο

merkel_ar

«Συναντίληψη» συνάντησε στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός σε οικονομία, μεταναστευτικό - Ζητά επενδύσεις και όχι χάρες, έγραψαν τα γερμανικά ΜΜΕ για τονΚυριάκο Μητσοτάκη
Με τη συμφωνία για την εκπόνηση ενός γιγαντιαίου «πράσινου επενδυτικού σχεδίου» ανάπτυξης για τη δεκαετία 2020-2030 επισφραγίστηκε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στη διάρκεια της συνάντησής του, η οποία διεξήχθη, όπως μεταδίδουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, σε ατμόσφαιρα που δεν είχε καμία σχέση με τις ανάλογες επισκέψεις στη γερμανική πρωτεύουσα των τεσσάρων προκατόχων του κ. Μητσοτάκη που είχαν τετ α τετ με την κ. Μέρκελ, οι δύο ηγέτες αναζήτησαν τρόπους για να πάρει σάρκα και οστά η συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο, εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή που σηματοδοτεί η έξοδος της Ελλάδος από τη δεκαετή κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να υπάρξει ένα κύμα επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των δράσεων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και της ηλεκτροκίνησης ιδιαίτερα με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα μας. 


Προκειμένου, μάλιστα, το σχέδιο αυτό να πάρει ουσιαστική υπόσταση και να μη μείνει στα χαρτιά, όπως συνέβη με ανάλογες ιδέες που είχαν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων σε προγενέστερες εποχές, επιφορτίστηκαν οι δύο υπουργοί Οικονομικών Όλαφ Σολτς και Χρήστος Σταϊκούρας να συντονίσουν τα επόμενα βήματα - και τους λοιπούς συναρμόδιους Υπουργούς - μέχρι τη διενέργεια του μεγάλου Επενδυτικού Forum που προγραμματίζεται για τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έκρυβε την ικανοποίηση του από το θετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κάνοντας λόγο για «κλίμα συναντίληψης» που επικράτησε στις συνομιλίες των δύο πλευρών –οικονομία, μεταναστευτικό, επενδύσεις κ.ά.- εξήγησε αργότερα σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι στο Βερολίνο ότι το «πράσινο επενδυτικό σχέδιο» που θα εκπονήσει η ελληνική πλευρά δεν απευθύνεται αποκλειστικά και μόνον σε Γερμανούς επενδυτές. 


«Δεν περιορίζουμε τους ορίζοντες μας στη Γερμανία και στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και προς αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθεί στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 - στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα - και θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κίνας για να συζητήσει μαζί του την προοπτική συμμετοχής και άλλων επενδυτών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η ελληνική πλευρά εμφανιζόταν, εξάλλου, ικανοποιημένη και για το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά έδειξε να ασπάζεται τη σημασία της πρωτοβουλίας RescEU για την οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτική. Κυβερνητικές πηγές θεωρούσαν αυτή τη στάση «εξαιρετικής σπουδαιότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».












Η ψυχολογία και οι αλλαγές


Εκείνο, πάντως, που σημείωναν με ιδιαίτερη ικανοποίηση Έλληνες αξιωματούχοι είναι ότι η καγκελάριος Μέρκελ ήταν απολύτως ενήμερη τις αλλαγές που προωθήθηκαν στη χώρα μέσα στις πρώτες 50 ημέρες της νέας κυβέρνησης. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη η επισήμανση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι η βελτίωση του κλίματος κατά το 50% αποδίδεται στην ψυχολογία. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που γίνονται από τη νέα κυβέρνηση για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας «είναι αλλαγές που γίνονται από εμάς γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς». 

Συναντίληψη, εξάλλου, κατεγράφη και στις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Σον τομέα της αλληλεγγύης επισημάνθηκε η ανάγκη για δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ στον τομέα της υπευθυνότητας τέθηκε με έμφαση η αναγκαιότητα για φύλαξη των θαλασσίων και εν γένει των ευρωπαϊκών συνόρων. 

Όπως και στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα έτσι και στο Βερολίνο τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Και πρόσθεταν ότι, όπως και στο Παρίσι, εκφράστηκε απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξη στην Κύπρο, καθώς είναι κοινή πεποίθηση στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες, αντίθετες με το διεθνές δίκαιο ενέργειες.





Γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο: Ζητά επενδύσεις και όχι χάρες

Θετικά αποτιμούν τα γερμανικά ΜΜΕ την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και την συνάντησή του με την καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ, ενώ εστιάζουν κυρίως στις προοπτικές συνεργασίες των δύο χωρών.

Για «αρμονική εικόνα των δύο» ηγετών κατά την συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο ο σχολιαστής του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv Κρίστιαν Βιλπ, ο οποίος επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Βερολίνο με καθαρό μήνυμα, ότι θέλει να αφήσει πίσω του τα τελευταία δέκα χρόνια κρίσης, με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της Γερμανίας. «Το γεγονός ότι η ίδια η κυρία Μέρκελ στις δηλώσεις της είπε ότι παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε αυτόν τον δρόμο, ότι δεν έχει και τόσο άδικο ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν λέει ότι η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση. Μπορούσε κανείς να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές ότι η Μέρκελ στηρίζει αυτή την πορεία του ομολόγου της και πιστεύω ότι δεν θα του βάλει εμπόδια στην πορεία του», ανέφερε ο σχολιαστής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός «ζητά επενδύσεις και όχι χάρες», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στο Βερολίνο ως μεταρρυθμιστής και «προς το παρόν δεν θέλει να ζητήσει χαλάρωση των μέτρων λιτότητας». «Για την 'Αγγελα Μέρκελ μια νέα εμπειρία: ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός από την αρχή της κρίσης ο οποίος σε επίσκεψή του στο Βερολίνο δεν ζητά βοήθεια από την Καγκελάριο. Το μήνυμα, το οποίο βγαίνει από το στρατόπεδο του προσφάτως εκλεγμένου συντηρητικού πρωθυπουργού, είναι ενδεικτικό μιας νέας αυτοπεποίθησης στην Αθήνα», γράφει το περιοδικό.

Σε μια «εμφανή προσπάθεια να μην εστιάσουν στις δυσκολίες του παρελθόντος, αλλά σε ευκαιρίες του μέλλοντος», αναφέρεται σχολιάζοντας την εμφάνιση των δύο ηετών η Deutsche Welle.

Τα γερμανικά ΜΜΕ στο σύνολό τους μεταδίδουν επίσης και την αναφορά του πρωθυπουργού στην διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, συνδέοντάς την με τις αντίστοιχες απαιτήσεις που διατυπώνει η Πολωνία. «Η Ελλάδα θέλει αποζημιώσεις», γράφει το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF στην ιστοσελίδα του, ενώ στο κεντρικό δελτίο του αναφέρθηκε εκτενώς στις ελληνικές θέσεις για το θέμα.

Το περιοδικό Focus και η εφημερίδα Die Welt αναμεταδίδουν τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) ότι «ο Μητσοτάκης θέλει να διαπραγματευτεί με την Γερμανία για τις αποζημιώσεις». «Δυσάρεστη έκπληξη: Ο νέος Έλληνας ηγέτης θέλει από μας δισεκατομμύρια», είναι ο τίτλος της Bild.













Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις