Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Χατζηδάκης: Αυτό είναι το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ - Τι είπε για τα τιμολόγια



Σειρά μέτρων στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ, με στόχο να γίνει μεγαλύτερη και ισχυρότερη, εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή.




Μεταξύ των μέτρων, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό των τιμολογίων για τη στήριξη των εσόδων της χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. «Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Άρα η ΔΕH ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται», είπε ο υπουργός.


Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε την επιχείρηση στα όρια της κατάρρευσης. Εστίασε δε την κριτική τους στα εξής:


• Με τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ) που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η επιχείρηση δουλεύει για να χάνει πελάτες προς όφελος των ανταγωνιστών της, καθώς αναγκάζεται να πουλάει κάτω του κόστος με ζημιές που ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ.

• Η μετοχή της εταιρίας έχασε την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 80% της χρηματιστηριακής της αξίας.

• Για τις λιγνιτικές μονάδες -που ορισμένοι τις θεωρούσαν «πετράδια» της ΔΕH- στον διαγωνισμό που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρέθηκε αγοραστής, πράγμα που υπογραμμίζει την απαξίωσή τους.


• Ο ορκωτός ελεγκτής, η Ernst & Young, στην ετήσια έκθεσή του πριν λίγους μήνες, αναφέρθηκε, αυτολεξεί σε «σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρίας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους». Μιλάει, δηλαδή, ευθέως, για πρόβλημα βιωσιμότητας της ΔΕΗ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως, πρέπει να κάτσει να αναλογιστεί τις ευθύνες του για την καταστροφική συμφωνία της «μισής ΔΕH», σημείωσε ο υπουργός.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής και δεν μπορεί να λειτουργήσει το σενάριο της «Μικρής ΔΕH».

«Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα πλάνο «καλής» και «κακής» ΔΕH, γιατί δεν μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το κόστος της «κακής ΔΕH» που όπως υποστήριξε θα έφτανε στα 5 δισ. ευρώ. Άρα αυτό που απομένει είναι το Σχέδιο Διάσωσης της ΔΕH», τόνισε.

Οι δύο άξονες

Όπως είπε ο υπουργός «το Σχέδιο Διάσωσης της ΔΕH που έχουμε εκπονήσει, κινείται σε δύο άξονες: αφενός στα Μέτρα Στήριξης και αφετέρου στα Μέσα Εξυγίανσης»

Ως προς τα Μέτρα Στήριξης, είπε:

1. Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να αυξηθεί το μερίδιο της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο. Το 50% της αγοράς που συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να έχει η ΔΕΗ, σημαίνει πως πρέπει να χάσει τέσσερα εκατομμύρια πελάτες.

2. Κατάργηση των ΝΟΜΕ. Δεν είναι δυνατόν η εταιρία να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της.

3. Κλείσιμο του θέματος των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕH, διότι θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

4. Συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές για τους πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, που επίσης πρέπει να αποδοθούν άμεσα.

5. Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση της ΔΕH προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες –για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά για να στηρίξουμε την ίδια την επιχείρηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9% και αποτελεί ντροπή, σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις ΑΠΕ.

Για τα Μέσα Εξυγίανσης, ο κ. Χατζηδάκης είπε:

1. Προχωρούμε με ένα νέο business plan από τη νέα διοίκηση, που όπως είπε θα οριστεί εντός της εβδομάδας. Βασικός πυλώνας του θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρίας στη μετά λιγνίτη εποχή.

2. Δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕH στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕH θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του.

3. Εξορθολογίζεται η τιμολογιακή πολιτική της ΔEΗ.

4. Στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή.

5. Ενίσχυση ρευστότητας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία. Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη άλλωστε με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών – άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!