Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία αγνοεί τις αντιδράσεις και ανοίγει τη βεντάλια των προκλήσεων

yavuz_ar

Εν πλω προς την Κύπρο το πλοίο «Γιαβούζ» με την Άγκυρα να απειλεί με «ένταση» την ΕΕ αν εμπλακεί στην Κυπριακή ΑΟΖ και να επαναφέρει τις θεωρίες περί «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα και παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης από την Αθήνα
Η μεγάλη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, επειδή ταυτόχρονα συνιστά βαριά ήττα του Ταγίπ Ερντογάν. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επικράτηση του κεμαλιστή υποψηφίου στον σημαντικότερο δήμο και στην οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας υπολείπεται της αποδοκιμασίας που δέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εξάλλου, η υποψηφιότητα του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος και ηττήθηκε για δεύτερη φορά συγκεντρώνοντας ποσοστό 45,4%, είχε μετατραπεί σε προσωπικό στοίχημα του Ταγίπ Ερντογάν. Στοίχημα το οποίο και έχασε. Με βαριά καρδιά συνεχάρη τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και νικητή των δημοτικών εκλογών, στέλνοντας το μήνυμα ότι αποδέχεται πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού πίεσε για την ακύρωσή του στην πρώτη ψηφοφορία στις 31 Μαρτίου. «Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα», έγραψε στο Twitter, αρκετές ώρες μετά τη διαμόρφωση του αποτελέσματος.


Οι εσωτερικές περιπέτειες του Ερντογάν δεν τον εμπόδισαν να ανεβάσει και άλλο την θερμοκρασία στο μέτωπο που έχει ανοίξει με την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ, αν τολμήσει να αναμιχθεί! Πραγματικά, η Άγκυραπροειδοποίησε τα 27 κράτη-μέλη ότι μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ, «θα ήταν λάθος και θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά στην αποδυναμωμένη εικόνα που ήδη εκπέμπει η ΕΕ ως προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

Το τουρκικό non paper αναφέρει ακόμη ότι «είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό η ΕΕ να μην λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και να μην ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα». Ουσιαστικά, η Άγκυρα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βρεθεί χωρίς μερίδιο στην ενεργειακή πίτα. Διαμηνύει, μάλιστα, ότι δεν θα παραιτηθεί από αυτό που ονομάζει «δικαιώματά» της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο, δείχνοντας τα δόντια και στην Ευρώπη.


Μένει, όμως, να δούμε αν τελικά θα υπάρξει επιβολή μέτρων, ώστε η Άγκυρα να έχει κόστος. Η ενεργοποίηση της διαδικασίας λήψης μέτρων δεν είναι ούτε άμεση, ούτε δεδομένη, ούτε απλή, αν αναλογιστεί κανείς ότι απαιτούνται τρεις ακόμη συνολικά αποφάσεις μέχρι την επιβολή κυρώσεων. Η Βρετανία, πάντως, δεν φαίνεται να επιθυμεί να διευκολύνει τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, παρασκηνιακά, το Λονδίνο ήταν που επέβαλε τον χαρακτηρισμό «έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», απορρίπτοντας την αναφορά σε κυπριακή ΑΟΖ. Ακόμα και οι υψηλού επιπέδου διπλωματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη Γερμανία και τη Γαλλία δεν ήταν εύκολες. Η κάθε χώρα, για τους δικούς της λόγους, δεν θέλησε να βάλει πλάτη.

Με το Λονδίνο συμπλέουν και άλλες πρωτεύουσες, επιχειρώντας να “ξεδοντιάσουν” την έμπρακτη ευρωπαϊκή απάντηση στην καταπάτηση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Άγκυρας. Κατόπιν των ευρωπαϊκών ταλαντεύσεων, Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα θα επιχειρήσουν να πιέσουν για έμπρακτα μέτρα στις 15 Ιουλίου, όταν θα συνέλθει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στις 23 Ιουλίου, όταν θα συνέλθει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Εκτός από τις επικείμενες διπλωματικές μάχες, υπάρχει και στρατιωτική ετοιμότητα, καθώς δίνουν και παίρνουν τα σενάρια που αναφέρονται σε πιθανή πρόκληση της Τουρκίας με ενδεχόμενη γεώτρηση στην περιοχή του Καστελλόριζου. Ακόμα και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο αφήσει να υπονοηθεί με τις δηλώσεις τους ότι δεν αποκλείεται ένα “ατύχημα”.


Τον κίνδυνο αυτού του ατυχήματος κλήθηκε να σχολιάσει και ο Αλέξης Τσίπρας σε μία από τις προεκλογικές συνεντεύξεις του. Δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει μία τουρκική γεώτρηση στο Καστελλόριζο. «Άλλο πράγμα είναι το “ατύχημα” και άλλο γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν είναι “ατύχημα”. Αυτό θα είναι μια ενέργεια άμεση, προκλητική, η οποία δεν θα συμβεί διότι θα αποτραπεί. Τελεία και παύλα. Διότι έχουμε σχέδιο να αποτραπεί και θα αποτραπεί…». 

Το τί επιφυλάσσει το μέλλον, πάντως, ενδέχεται να φανεί στη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Οσάκα της Ιαπωνίας στο περιθώριο του G20. Εκεί ίσως δοθεί κάποια σημάδι του τί μέλλει γενέσθαι…
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!