Πανελλαδικές 2019: Ανοιχτή η πλατφόρμα ηλεκτρονικού μηχανογραφικού - Τέσσερα μαθήματα επηρεάζουν τις φετινές βάσεις
Αντίστροφη μέτρηση πριν την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών 2019.
Πιθανότατα, την Παρασκευή αναµένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τους βαθµούς των υποψηφίων για τα ΑΕΙ που έλαβαν µέρος στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι υπηρεσίες του υπουργείου, σε συνεργασία µε τα βαθµολογικά κέντρα, εργάζονται εντατικά προκειµένου στο τέλος της εβδοµάδας να αναρτήσουν τους βαθµούς σε όλα τα λύκεια της χώρας. Οι υποψήφιοι θα µπορούν να ενηµερωθούν και από την ιστοσελίδα του υπουργείου, αφού οι βαθµοί θα αναρτηθούν και εκεί.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες που φέρνει στο φως η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρουν πως η οριστικοποίηση της ημερομηνίας θα γίνει σήμερα και κατόπιν θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο. Φέτος συνολικά 102.000 υποψήφιοι διεκδικούν 79.631 θέσεις(78.35 σε ΑΕΙ και 1.296 σε στρατιωτικές και σχολές της αστυνομίας και της πυροσβεστικής).
Εως την Παρασκευή 5 Ιουλίου θα δοθούν στους µαθητές και οι βαθµοί των ειδικών µαθηµάτων και συνεπώς από εκείνη την ηµέρα οι υποψήφιοι θα πρέπει να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την οριστική υποβολή του µηχανογραφικού, η οποία έχει οριστεί για τις 15 Ιουλίου. Σε περίπτωση πάντως που υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις -και λόγω της διεξαγωγής των εκλογών- το υπουργείο Παιδείας µπορεί να δώσει παράταση στην τελική ηµεροµηνία κατάθεσης του µηχανογραφικού.
Τέσσερα μαθήματα επηρεάζουν τις φετινές βάσεις
«Βαρομετρικό χαμηλό» είναι η πρώτη εικόνα από τις βαθμολογίες των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα Μαθηματικά αποδεικνύεται ότι δυσκόλεψαν πολύ τους υποψηφίους παρά το γεγονός ότι κρίθηκαν από τους εκπαιδευτικούς ως καλά θέματα. Τα πρώτα «μηνύματα» από τα βαθμολογικά κέντρα κάνουν λόγο για ποσοστά της τάξης άνω του 60% κάτω από τη βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις βαθμολογήσεις προκύπτει ότι βαθμολογία 19-20 συγκεντρώνει ποσοστό 0,2 των υποψηφίων ενώ λίγα γραπτά λαμβάνουν βαθμολογίες 17-18. Το «άριστά θα είναι από 18 και κάτω» ‘όπως έλεγαν οι καθηγητές.
Όπως εκτιμά μιλώντας στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης πτωτική αναμένεται η τάση στο 2ο και στο 3ο πεδίο ενώ και οι περιζήτητες Ιατρικές σχολές ενδέχεται να πέσουν κάτω από το όριο των 19.000 μορίων.
Μαθηματικές Φυσικές και Πολυτεχνικές Σχολές φαίνεται ότι θα έχουν πτωτική πορεία βάσεωνενώ αντίθετα Νομικές και Οικονομικές φαίνεται ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, ενώ δεν αποκλείεται και κάποια άνοδος.
Πτωτική αναμένεται η τάση και σε περιζήτητες Πολυτεχνικές σχολές που ενδέχεται να πέσουν και κάτω από τα 18.000 μόρια. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αν και οι υποψήφιοι φαίνεται να έγραψαν χειρότερα από πέρυσι στα Μαθηματικά, η αύξηση των θέσεων φαίνεται να αποτρέπει την μεγάλη πτώση των βάσεων. Μικρή πτώση εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στα υψηλόβαθμα οικονομικά τμήματα.
Τα Μαθηματικά και η Φυσική φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τους υποψηφίους , όπως άλλωστε και η Χημεία , η οποία κρίθηκε από την ΟΕΦΕ ως η δυσκολότερη της τελευταίας δεκαετίας.
Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς για να εκτιμηθεί αναλυτικά το αποτέλεσμα οι καθηγητές επισημαίνουν ότι οι χαμηλές έως τώρα επιδόσεις στα δύο αυτά επιστημονικά πεδία θα παρασύρουν προς τα κάτω την πορεία των βάσεων.
Την πορεία των βάσεων καθορίζουν παράγοντες όπως ο αριθµός των εισακτέων ανά σχολή που γενικότερα εφέτος είναι αυξημένος, και βέβαια οι επιθυμίες των εισακτέων όπως αυτές θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό δελτίο, μετά το πέρας των εξετάσεων.
Ωστόσο από τη δυσκολία των θεµάτων, και από τις πρώτες εικόνες που μεταφέρονται, οι βαθμοί των υποψηφίων στην Νεοελληνική Γλώσσα παρά το κατανοητό κείμενο δεν κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα οι βαθμολογίες στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι μέτριες και πολύ λίγα γραπτά έως τώρα έχουν πάρει άριστα.
Οπως λένε εκπαιδευτικοί οι επιδόσεις σε όλα τα µαθήµατα και στα Αρχαία δεν είναι υψηλές ενώ από τις πρώτες βαθμολογήσεις στα Μαθηµατικά, και σίγουρα στη Φυσική αποτυπώνονται οι επιδόσεις από τη μέση και κάτω ενώ αναμένεται πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων να έχει γράψει κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά.
Για τα Αρχαία Ελληνικά οι εκτιµήσεις των φιλολόγων ήταν θετικές και τονίζουν ότι τα θέµατα ήταν κατανοητά και αναµενόµενα. Το διδαγµένο από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα και οι ερωτήσεις που το συνόδευαν ήταν απλές, ενώ το παράλληλο µεταφρασµένο κείµενο που δόθηκε ήταν απόσπασµα από τον «Προµηθέα ∆εσµώτη» του Αισχύλου και υπήρχε στο σχολικό βιβλίο. Το αδίδακτο κείµενο από τον «Κυνηγετικό» του Ξενοφώντα δεν παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες στην επεξεργασία του, ενώ η νοηµατική ερώτηση που ζητήθηκε για πρώτη φορά στις εξετάσεις, σύµφωνα µε τη φιλοσοφία του νέου προγράµµατος σπουδών, ήταν καλά διατυπωµένη. Ωστόσο η εικόνα που μεταφέρεται από τις βαθμολογήσεις είναι ότι πολύ λίγα γραπτά βαθμολογήθηκαν με άριστα ενώ αντίθετα η πλειονότητα κινείται στο 13 με 14.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!