Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Τι ισχύει για τους εγγυητές στην περίπτωση των "κόκκινων δανείων"



Ένας μήνας ζωής απομένει για το Νόμο Κατσέλη και χιλιάδες εγγυητές τραπεζικών δανείων κινδυνεύουν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καθώς δεν έχουν κατανοήσει ότι αν μπει στον νόμο ο οφειλέτης, δεν απαλλάσσονται αυτόματα. Αν οφειλέτης “κόκκινου“ δανείου υπαχθεί στον νόμο, αλλά ο εγγυητής όχι, τότε γίνεται “κούρεμα“ στον πρωτοφειλέτη και ο εγγυητής καλείται να πληρώσει όλο το υπόλοιπο ποσό.




Η ύπαρξη εγγυητών στα περισσότερα δάνεια που έχουν συναφθεί τα προηγούμενα χρόνια κάνει το πρόβλημα ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς εγγυητές υπάρχουν σε συμβάσεις καταναλωτικών δανείων αλλά και στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων. Ουσιαστικά οι τράπεζες κυνηγούν τους εγγυητές, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τον οφειλέτη, είτε γιατί είναι λιγότερο προστατευόμενοι κι άρα πιο εύκολος ο νομικός εξαναγκασμός τους είτε γιατί με αυτόν τρόπο ασκείται συνολική πίεση για να πληρώσει ο οφειλέτης.


Γενικά επικρατεί σύγχυση για το πλέγμα προστασίας των εγγυητών, παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί η διάταξη με την οποία η ευθύνη του εγγυητή περιορίστηκε στην ευθύνη του πρωτοφειλέτη.




Τι σημαίνει αυτό; Οι τράπεζες δεν μπορούν πλέον να απευθύνονται στον εγγυητή ζητώντας το σύνολο της οφειλής του δανειολήπτη , όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Αν δηλαδή ο οφειλέτης είχε πάρει δάνειο 100.000 ευρώ, είχε υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη και το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι μπορεί συνολικά να αποπληρώσει στην τράπεζα 60.000 ευρώ, η τράπεζα απευθυνόταν στον εγγυητή ζητώντας το σύνολο των 100.000 ευρώ του δανείου. Τώρα πια δανειστές ζητούν από τον εγγυητή το υπόλοιπο ποσό των , τουτέστιν 40.000 ευρώ. Αυτήν την στιγμή πάντως κανείς δεν μπορεί να πει τι ακριβώς θα γίνει με τους εγγυητές. Όπως μας εξήγησε η δικηγόρος, Αντριάννα Ζαχαρίου, κανείς οφειλέτης που μπήκε στον νόμο Κατσέλη δεν έχει εξοφλήσει ακόμα ώστε να γνωρίζουμε την τελική συμπεριφορά των τραπεζών προς τον αντίστοιχο εγγυητή.

Σε περίπτωση που και ο πρωτοφειλέτης και ο εγγυητής έχουν υπαχθεί στον νόμο, γίνεται μια φορά “ κούρεμα” στο δάνειο ακόμη κι αν υπάρχουν δυο διαφορετικές αιτήσεις. Σύμφωνα με την κ. Ζαχαρίου, ανάλογα με τις αιτήσεις και τις δυνατότητες καθενός, οφειλέτης και εγγυητής πληρώνουν σε διαφορετικό ποσοστό το κουρεμένο πλέον ποσό.

Εκείνο που σίγουρα δεν έχει αλλάξει είναι ότι ο εγγυητής δεν προστατεύεται από την απόφαση που θα εκδώσει το δικαστήριο για τον πρωτοφειλέτη και θα πρέπει να κάνει ξεχωριστή αίτηση. Ακόμη δηλαδή και αν βγει θετική η απόφαση στο ειρηνοδικείο για τον πρωτοφειλέτη, δεν καλύπτει και τον εγγυητή. Απλώς ότι ό,τι διαγραφεί στον πρωτοφειλέτη αυτό πλέον θα χρωστά ο εγγυητής, ο οποίος θα πρέπει να κάνει ξεχωριστή αίτηση στο ειρηνοδικείο.

Πηγή Πληροφοριών: Εφημερίδα Δημοκρατία

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!