Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

"Καμπανάκι" Κομισιόν στην Ελλάδα: Η κατάσταση στο μεταναστευτικό παραμένει εύθραυστη – Βελτιώστε τις συνθήκες στα νησιά



Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η κατάσταση στο μεταναστευτικό παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί σήμερα η Κομισιόν λόγω της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής πίεσης, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατα αυξημένες αφίξεις κατά μήκος των ανατολικών και δυτικών μεσογειακών διαδρομών, απαιτώντας από την ΕΕ, στο σύνολό της, να δείξει την απαραίτητη επαγρύπνηση και ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε εποχιακές αιχμές ή μετατοπίσεις της πίεσης, μεταξύ άλλων από τη μία διαδρομή στην άλλη.


Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της σημερινής έκθεσης της Κομισιόν για το μεταναστευτικό, η οποία ζητεί άμεσα τον εξοπλισμό της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, αλλά και τη βελτίωση των επιστροφών, την ενίσχυση της επανεγκατάστασης και καλύτερη προστασία των μεταναστών κατά μήκος των διαδρομών.


Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή ανησυχία, με έντονες πιέσεις στα νησιά και αργούς ρυθμούς των διαδικασιών ασύλου που παρεμποδίζουν την επιστροφή στην Τουρκία.


Η Κομισιόν, ως εκ τούτου κάλεσε την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες στα νησιά με την υποστήριξη της ΕΕ, με επείγουσα επιτάχυνση του ρυθμού ελέγχου αιτήσεων και ζητεί από τις ελληνικές αρχές να οριστικοποιήσουν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για αυξημένες αφίξεις.


Η έκθεση σημειώνει, δε, ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να αυξηθεί η επιστροφή των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα διαμονής στην ΕΕ, καθώς μόνο το 36,6% των εντολών επιστροφής το 2017 πραγματοποιήθηκε στην πραγματικότητα.


Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής βοήθησε να οργανωθούν 111 επιχειρήσεις επιστροφής το 2018, αλλά τα κράτη-μέλη θα πρέπει να κάνουν πολύ μεγαλύτερη χρήση της ενισχυμένης εντολής του Οργανισμού σχετικά με τις επιστροφές.


Σημαντική πρόοδος σημειώνεται όσον αφορά τη βελτίωση της συνεργασίας για την επιστροφή με τις χώρες προέλευσης, με πολλές πρακτικές ρυθμίσεις που ολοκληρώθηκαν τους τελευταίους μήνες και συνεχίζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις.


Προκειμένου να βελτιωθεί η παρακολούθηση των αποδόσεων και άλλων σχετικών στατιστικών για τη μετανάστευση, η Επιτροπή προτείνει, επίσης, σήμερα να αυξηθεί η συχνότητα των δημοσιεύσεων δεδομένων της Eurostat.


Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος επανεγκατάστασης της Κομισιόν, 20 κράτη-μέλη έχουν δεσμεύσει περισσότερες από 50.000 θέσεις, εκ των οποίων 4.252 έχουν ήδη δοθεί.


Η Κομισιόν καλεί, επιπλέον, τα κράτη-μέλη να πραγματοποιήσουν μέχρι το 2018 το 50% των δεσμεύσεών τους για επανεγκατάσταση.


Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, κατά τους πρώτους μήνες του 2018, η πτωτική τάση του 2017 συνεχίστηκε στην Κεντρική Μεσόγειο, με στοιχεία άφιξης περίπου 77% χαμηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο το 2017.


Αν και εξακολουθούν να είναι δραστικά χαμηλότερες από ό,τι πριν από τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, οι αφίξεις από την Τουρκία σημείωσαν σημαντική αύξηση από τον Μάρτιο του 2018 τόσο στα ελληνικά νησιά (9.349 από τις αρχές του 2018) όσο και στα χερσαία σύνορα (6.108 μέχρι τώρα το 2018- εννέα φορές περισσότερο από ό, τι κατά την ίδια περίοδο το 2017).


Ενώ η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί συνολικά κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, αυξημένες κινήσεις μέσω της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης έχουν αναφερθεί τους τελευταίους μήνες.


Οι αφίξεις στη γραμμή της Δυτικής Μεσογείου συνέχισαν να παρουσιάζουν ανοδική τάση με περίπου 6.623 αφίξεις στην Ισπανία από τον Ιανουάριο του 2018 (22% υψηλότερες από τους πρώτους μήνες του 2017).


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνόρων και Ακτοφυλακής υποστηρίζει επί του παρόντος τους εθνικούς συνοριοφύλακες με περίπου 1.350 εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες σε όλες τις μεταναστευτικές διαδρομές.


Λόγω της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης, η Κομισιόν σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής είναι έτοιμη να ενισχύσει την παρουσία της στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.


Ο Οργανισμός προσφέρθηκε, επίσης, να τριπλασιάσει τις επιχειρησιακές του αναπτύξεις στα ελληνικά χερσαία σύνορα με την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.


Επιπλέον, προχωρούν οι εργασίες για τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής να τις βοηθήσει άμεσα στη διαχείριση των συνόρων τους, όταν χρειάζεται.


Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!