Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Ελλάδα, ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας στις αγορές όπλων

Ελλάδα, ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας στις αγορές όπλων

Την τελευταία 5ετία αυξήθηκαν κατά 10% ο κύκλος εργασιών της παγκόσμιας παραγωγής όπλων - ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα καταλαμβάνουν το 74% της «πίτας» των εξαγωγών

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κρατών που προμηθεύονται οπλικά συστήματα τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά την κρίση και τη γενικότερη έλλειψη ρευστού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η Αθήνα καλύπτει το 11% των εξαγωγών όπλων της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας, ξεπερνώντας ακόμη και το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε σχεδόν μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση.


Γενικότερα, κατά 10% αυξήθηκε την τελευταία 5ετία το παγκόσμιο εμπόριο όπλων σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη. Το ένα τρίτο όλων των όπλων και οπλικών συστημάτων κατέληξε σε χώρες της Μέσης Ανατολής.




Σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) που εδρεύει στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων μεταξύ 2013 και 2017 παρέμειναν οι ΗΠΑ, στις οποίες αντιστοιχεί το 34% των συνολικών πωλήσεων όπλων και οπλικών συστημάτων. Σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, οι Αμερικάνοι κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους κατά 25%. Ακολουθούν Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία στην τέταρτη θέση και Κίνα. Στις πέντε αυτές χώρες αντιστοιχεί το 74% του συνολικού διεθνούς εμπορίου όπλων. 
Μεταξύ 2008-2012 οι Γερμανοί βρίσκονταν ακόμη στη τρίτη θέση, ωστόσο την 5ετία που ακολούθησε οι εξαγωγές τους μειώθηκαν κατά 14%. Το ίδιο διάστημα όμως οι εξαγωγές όπλων προς χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής αυξήθηκαν κατά 109%!

ΗΠΑ και Ευρώπη κύριοι εξαγωγείς

Μολονότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε έντονος δημόσιος διάλογος στη δυτική Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική για την ανάγκη μείωσης των πωλήσεων όπλων στις εστίες κρίσης, «ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν κύριοι εξαγωγείς» προς χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, επισημαίνει ο ειδικός της SIPRI Πίτερ Βέζεμαν. Περισσότερα όπλα πουλήθηκαν όχι μόνον στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ασία και την Ωκεανία. Αντιθέτως οι εξαγωγές μειώθηκαν -εν μέρει και λόγω οικονομικής κρίσης- προς την Αφρική, την Αμερική αλλά και την Ευρώπη.

Μεγαλύτερος αγοραστής παρέμεινε κατά την τελευταία πενταετία η Ινδία. «Οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας από τη μία και Πακιστάν και Κίνας από την άλλη πλευρά πυροδοτούν τη ζήτηση για όπλα στην Ινδία, η οποία εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να τα παράγει η ίδια», εξηγεί ο Βέζεμαν. Στη λίστα των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων ακολουθούν Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κίνα.

Οι ΗΠΑ κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους κατά 25% περίπου, προμηθεύοντας με όπλα και οπλικά συστήματα 98 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τους ειδικούς του σουηδικού ινστιτούτου, οι Αμερικανοί εκμεταλλεύονται το εμπόριο όπλων ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να συνάπτουν στρατηγικές συμμαχίες. Το 50% περίπου των αμερικανικών όπλων πουλήθηκε στη Μέση Ανατολή.

Οι πωλήσεις του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα όπλων, της Ρωσίας, μειώθηκαν την τελευταία 5ετία κατά 7,1% εν συγκρίσει με το διάστημα 2008-2012. Την τρίτη θέση εξακολουθεί να καταλαμβάνει η Γαλλία η οποία κατάφερε μάλιστα να αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 27%, εκτοπίζοντας τη Γερμανία στην 4η θέση του παγκόσμιου εξοπλιστικού χάρτη. Το 42% των γαλλικών όπλων είχαν προορισμό χώρες της Μέσης Ανατολής, με βασικότερο παραλήπτη και δη με διαφορά την Αίγυπτο. Μεγαλύτεροι «πελάτες» των Γερμανών ήταν η Νότια Κορέα όπου κατέληξε το 14% των γερμανικών οπλικών συστημάτων, η Ελλάδα με 11% και το Ισραήλ με 8,7%.

Πηγή: www.dw.com

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!