Κορυφώνεται η κρίση με Μόσχα: Κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών από ΗΠΑ και 14 Ευρωπαϊκές χώρες



Κύμα απελάσεων δεκάδων Ρώσων διπλωματών από πολλές χώρες, εμφανώς σε συνεννόηση και πλήρη συντονισμό μεταξύ τους, προκαλεί η διπλωματική κρίση που ξέσπασε αρχικά μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας. 

Απελάσεις Ρώσων Διπλωματών από 14 χώρες της ΕΕ ανακοίνωσε ο Τουσκ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Την απέλαση Ρώσων διπλωματών, μετά από απόφαση των εθνικών αρχών 14 Κρατών Μελών της ΕΕ, σε συνέχεια των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ.

"Ως άμεση συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας να αντιδράσει στη Ρωσία μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο, ήδη 14 κράτη μέλη έχουν ήδη αποφασίσει να απελάσουν Rώσους διπλωμάτες", ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι "πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των περαιτέρω απελάσεων στο πλαίσιο αυτού του κοινού πλαισίου της ΕΕ, δεν αποκλείονται τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες".

"Παραμένουμε επικριτικοί απέναντι στις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα σήμερα, εμείς οι Ευρωπαίοι - μαζί με το ρωσικό λαό - θρηνούμε τα θύματα της τραγικής πυρκαγιάς στην πόλη Kemerovo στη Δυτική Σιβηρία. Οι σκέψεις και οι καρδιές μας είναι μαζί σας", τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Υπενθύμισε δε ότι την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε με τον πιο δυνατό τρόπο την πρόσφατη επίθεση στο Salisbury, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συμφώνησε με την εκτίμηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι πολύ πιθανό πως η Ρωσική Ομοσπονδία είναι υπεύθυνη, και ότι επίσης δεν υπάρχουν εύλογες εναλλακτικές εξηγήσεις, σημειώνοντας ότι "αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε τον Πρέσβη της ΕΕ στη Ρωσία για διαβουλεύσεις".


60 Ρώσους απελαύνει ο Τραμπ

O Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για 6 απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, μετά τις υποψίες ότι η Μόσχα εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας με χρήση "νευροτοξικού παράγοντα" κατά του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, που έγινε στο Σαλίσμπερι της Βρετανίας, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο την γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Γερμανία θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες. Ακολούθησε η Γαλλία ανακοινώνοντας άλλες 4 απελάσεις Ρώσων και η Ολλανδία με 2 ακόμη απελάσεις.

Σχεδόν ταυτόχρονα, τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν πληροφορίες για ανάλογες κινήσεις από την Πολωνία, την Λιθουανία και την Λετονία.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη για την επίθεση που έγινε στις 4 Μαρτίου με στόχο τον Ρώσο πρώην πράκτορα και την κόρη του. Ήταν η πρώτη επίθεση με χρήση νευροτοξικής ουσίας, που έγινε στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Βρετανία ήδη απέλασε 23 Ρώσους πολίτες, ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κρίσης που κορυφώνεται, ενώ η Μόσχα απάντησε με αντίποινα, απελαύνοντας ισάριθμους Βρετανούς από τη Ρωσία.

Ρωσία: Αδικαιολόγητη η απέλαση Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ- Θα αντιδράσουμε

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε σήμερα πως η απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες είναι «αδικαιολόγητη» και καταστρέφει το λίγο που απέμεινε από τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Αντόνοφ είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς, σύμφωνα με το RIA.

Η Ρωσία θα απαντήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις ερχόμενες ημέρες, μετέδωσε εξάλλου το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η απάντηση θα είναι συμμετρική. Θα εργαστούμε στο θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες και θα απαντήσουμε σε κάθε χώρα με τη σειρά», δήλωσε η πηγή αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το RIA, μέλος της ρωσικής Άνω Βουλής δήλωσε ότι η Μόσχα θα απελάσει τουλάχιστον 60 μέλη του προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στη Ρωσία απαντώντας στην απόφαση της Ουάσινγκτον να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

Το πρακτορείο δεν ανέφερε σε ποια βάση ο Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Άνω Βουλής, στήριξε τον ισχυρισμό του.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι θα απαντήσει στις απελάσεις ρώσων διπλωματών από 17 χώρες της Δύσης 

Η απόφαση μιας σειράς χωρών να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες δεν θα περάσει απαρατήρητη και η Μόσχα θα απαντήσει στις μη φιλικές αυτές ενέργειες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

«Οι σύμμαχοι της Βρετανίας χωρίς να διαθέτουν αντικειμενικά και αποδεικτικά στοιχεία, υιοθετούν τυφλά την αρχή της ευρωατλαντικής ενότητας εις βάρος της κοινής λογικής, των κανόνων του πολιτισμένου διακρατικού διαλόγου, αλλά και των αρχών του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία καταλήγει με την ακόλουθη επισήμανση: "Είναι αυτονόητο, ότι εν λόγο μη φιλική πρωτοβουλία εκ μέρους αυτής της ομάδας των χωρών δεν θα περάσει απαρατήρητα και θα δώσουμε την δική μας απάντηση».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις