Βασικός σκοπός των social media όπως Facebook και Twitter, είναι να φέρνουν τα άτομα και την κοινωνία πιο κοντά (σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα), μιας και έχουν μια πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να συνδεθούν με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ωστόσο, πρώην στέλεχος του Facebook, ο Chamath Palihapitiya, έχει διαφορετική άποψη και δηλώνει πως τα social media ουσιαστικά “διαλύουν” τον κοινωνικό ιστό.
Ο Chamath Palihapitiya πήγε στο Facebook το 2007 και εργάστηκε ως VP στο κομμάτι του “user growth”. Μετά από μια δεκαετία έρχεται να μιλήσει για τις τύψεις που αισθάνεται για την εταιρεία που βοήθησε.
Συγκεκριμένα δηλώνει: “Νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει εργαλεία που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και το πως λειτουργεί η κοινωνία. Οι βραχυπρόθεσμοι κύκλοι ανάδρασης με γνώμονα την ντοπαμίνη, που έχουμε δημιουργήσει, καταστρέφουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία. Δεν υπάρχει πολιτικός διάλογος, ούτε συνεργασία, αλλά παραπληροφόρηση και ψέμα. Δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αμερικής… είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα”. Επισημαίνει το πρόβλημα των fake news και της παραπληροφόρησης δίνοντας ως παράδειγμα τα fake WhatsApp messages που οδήγησαν στο λιτσάρισμα και τον θάνατο 7 αθώων ανθρώπων στην Ινδία.
«Δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά σας προγραμματίζουν… όμως τώρα πρέπει να αποφασίσετε πόσα είστε διατεθειμένοι να παραχωρήσετε, πόση από τη διανοητική σας ανεξαρτησία», δήλωσε επίσης.
Επισημαίνει ότι “κακοί ηθοποιοί” έχουν την δυνατότητα να χειραγωγήσουν μεγάλες ομάδες ατόμων και εμείς κάνουμε την κατάσταση χειρότερη στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια εξιδανικευμένη εκδοχή του εαυτού μας. «Οργανώνουμε τις ζωές μας γύρω από την αίσθηση της τελειότητας, επειδή παίρνουμε ως ανταμοιβή καρδούλες και likes και το ταυτίζουμε αυτό με κάποια αξία, και το ταυτίζουμε με την αλήθεια. Αντιθέτως, στην πραγματικότητα είναι κάτι ψεύτικο, μία εύθραυστη δημοφιλία που είναι βραχυπρόθεσμη και που σας αφήνει ακόμη περισσότερο κενούς και άδειους από ό,τι πριν, γιατί στη συνέχεια σάς βάζει σε αυτόν τον φαύλο κύκλο όπου αναρωτιέστε ‘Ποιο είναι το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνω τώρα, γιατί το χρειάζομαι ξανά;’”.
Η λύση που εφαρμόζει ο ίδιος, σύμφωνα με το techblog, είναι να μην χρησιμοποιεί το Facebook και να μην αφήνει ούτε τα παιδιά του “I don’t use this shit….my kids are not allowed to use this shit…” και μας συστήνει να κάνουμε ένα μεγάλο διάλειμμα από τα social media.
Στο τέλος παραδέχεται ότι στο πίσω, πίσω, πίσω μέρος του μυαλού τους ήξεραν ότι κάτι κακό θα μπορούσε να συμβεί με το Facebook, ενώ καταλήγει ότι το στην πλειοψηφία του το Facebook κάνει καλό στον κόσμο.
Ο Chamath Palihapitiya αποχώρησε από το Facebook και από το 2011 έχει την δική του εταιρεία, την Social Capital.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!