ΕΝΑΣ «ΤΥΦΩΝΑΣ» ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΕΘ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ (VID)



 













Ένας διαφορετικός... τυφώνας, που, αντί να καταστρέφει ό,τι βρίσκει στο διάβα του, αποδεικνύεται σωτήριος, έρχεται στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για το πρωτοπόρο, διεθνώς, σύστημα πυρόσβεσης που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο 58χρονος πρώην πυροσβέστης και μηχανολόγος μηχανικός, Γιάννης Κρεκούκης, με την ενδεικτική ονομασία «Τυφώνας».

Η ιδέα της κατασκευής άρχισε το 1998, όταν ο ίδιος εντόπισε τα προβλήματα που υπήρχαν στα μέσα πυρόσβεσης, διότι το νερό εκτοξευόταν σε μάζα, με αποτέλεσμα να πηγαίνει το περισσότερο χαμένο. Συνέλαβε την ιδέα του «Τυφώνα», όταν είδε ανθρώπους να φυσούν για να σβήσουν τη φλόγα στο φυτίλι μιας λαμπάδας. Τότε, ο ίδιος άρχισε πειράματα και το 2012 ολοκλήρωσε την κατασκευή του. Ο συνδυασμός του νερού με τον αέρα είναι που δίνει στο σύστημα τα πλεονεκτήματά του.

Ο «Τυφώνας» χρησιμοποιεί τον αέρα για να σπρώξει με πολύ μεγάλη δύναμη το νερό προς τη φωτιά και έτσι δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα νερού. Επιπλέον, σημαντικό χαρακτηριστικό του συστήματος είναι ότι το πυκνό νέφος σταγονιδίων που δημιουργεί συμβάλλει ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερη έκταση βλάστησης, την οποία ψύχει άμεσα στη βάση της φλόγας.



Ο κ. Γιάννης Κρεκούκης, πλάι στον «Τυφώνα»

Όπως εξηγεί ο κ. Κρεκούκης, «ο "Τυφώνας" δεν χρησιμοποιεί τον όγκο και την πίεση του νερού αλλά το ισχυρό ρεύμα αέρα, το οποίο μετατρέπει το νερό σε μικροσταγονίδια. Έτσι, λοιπόν, δεν πάει χαμένο το νερό και στοχεύει στη καιόμενη επιφάνεια με αποτέλεσμα να γίνεται η μέγιστη ψύξη. Με αυτό το ισχυρό ρεύμα αέρα επιτυγχάνεται η αποκοπή της φλόγας από την καύσιμη ύλη».


Η κατασκευή του «Τυφώνα», σύμφωνα με τον εμπνευστή του, είναι μια καινοτομία που αλλάζει τα δεδομένα τόσο στη πρόληψη όσο και στη καταστολή της πυρκαγιάς. Η μελέτη για τη δημιουργία του ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια από τον κ. Κρεκούκη, ο οποίος διαθέτει έξι διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το σύστημα ολοκληρώθηκε πριν από λίγα χρόνια με τον σχεδιασμό μιας τουρμπίνας που χρειάζεται για την παραγωγή του αέρα.



Η εμβέλεια εκτόξευσης του νερού κυμαίνεται στα 60 μέτρα σε συνθήκες άπνοιας. Ο τυφώνας μεταφέρεται από ένα συμβατικό πυροσβεστικό όχημα χωρητικότητας 8 τόνων νερού και η τουρμπίνα μπορεί να σηκωθεί σε ύψος 15 μέτρων.

Το καινοτόμο αυτό σύστημα πυρόσβεσης, λίγο πριν την ολοκλήρωσή του, παρουσιάστηκε στη Γαλλία, στη διάρκεια ενός διεθνούς συνεδρίου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και εντυπωσίασε το κοινό με τις δυνατότητές του.



Ο «Τυφώνας», τον οποίον οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν σε εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων του εκθεσιακού φορέα, έδειξε τις δυνατότητές του στις πρόσφατες, καταστροφικές πυρκαγιές της Ζακύνθου.

Ο κατασκευαστής του, όμως, δεν έκρυψε το παράπονό του για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία, όπως είπε στη Greenagenda.gr, δεν ενέταξε τον «Τυφώνα» στον καθημερινό επιχειρησιακό της σχεδιασμό.

 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις