Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Φράχτης στον Περιφεριακό, πινακίδες στους δρόμους για τα αγριογούρουνα στη Θεσσαλονίκη

Φράχτης στον Περιφεριακό, πινακίδες στους δρόμους για τα αγριογούρουνα στη Θεσσαλονίκη

Διαδοχικές συσκέψεις, αφενός για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού του αγριόχοιρου στις περιαστικές και αγροτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και των καταστροφών που προκαλούν στις καλλιέργειες και αφετέρου για την επίλυση θεσμικών προβλημάτων που απασχολούν τους μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού είχε στο ΥΜΑΘ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.




Στην πρώτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αγριόχοιρων συμμετείχε και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και στη δεύτερη εκπρόσωπός της. Στην πρώτη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, υπηρεσιακοί παράγοντες, κ.α. Στη δεύτερη, συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης της δυτικής Θεσσαλονίκης και της Πιερίας, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι συλλόγων μυδοκαλλιεργητών και οστρακαλιέων Ημαθίας, Κυμίνων, Μαλγάρων, Χαλάστρας και Μακρυγιάλου.

«Μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα οι εμπλεκόμενοι φορείς, όχι μόνο εξέθεσαν το πρόβλημα, αλλά βοήθησαν στη δημιουργία ενός πλαισίου ενεργειών άμεσα υλοποιήσιμο» τόνισε μετά τη πρώτη σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος και συνέχισε: «Τις επόμενες ημέρες, μετά και την εισήγηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στη δημιουργία του κατάλληλου κανονιστικού και ρυθμιστικού εργαλείου για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμή αντιμετώπιση του προβλήματος στη Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και γενικότερα στην Κεντρική Μακεδονία».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προτάθηκαν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος, μεταξύ αυτών, συμφωνήθηκαν ενέργειες αποκατάστασης της περίφραξης του Σέιχ Σου στην περιοχή του Πανοράματος, σε δεύτερο χρόνο δημιουργία περίφραξης στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης και βελτίωση της σήμανσης στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, καθώς και ενημέρωση του κοινού για την αποφυγή πράξεων, που επιτείνουν το πρόβλημα, όπως το τάισμά τους, έλεγχος των μονάδων εκτροφής ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν διαφεύγουν ζώα από αυτές, κατάθεση προτάσεων και αξιολόγηση καταφυγίων άγριας ζωής και της καταγραφής του πληθυσμού τους για διερεύνηση της μεταφορά τους σε Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές, αύξηση της κάρπωσης κατά την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο, ενώ ως έσχατο μέτρο τέθηκε η απομάκρυνση του είδους με μεθόδους εκδίωξης ή παγίδευσης κ.α.

Επίσης, θα διερευνηθεί το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών από τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!