Το ραχάτι στο κρεβάτι λίγο πριν αποκοιμηθείς γλυκά είναι μια από τις ωραιότερες νυχτερινές συνήθειες, η οποία δεν συνδυάζεται ωστόσο καθόλου καλά με το smartphone και τις εφαρμογές.
Facebook και Instagram είναι άλλωστε εξόχως εθιστικά, μην περιμένετε λοιπόν να ξεμπερδέψετε γρήγορα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι βέβαια η δική μας διάθεση να κάνουμε μια τελευταία βόλτα στα social media, αλλά η αντίδραση του εγκεφάλου μας στο φως που εκπέμπει η οθόνη.
Το μπλε φως που μας επιτρέπει να διαβάζουμε εύκολα την οθόνη μας ακόμα και κάτω από το εκτυφλωτικό ηλιακό φως είναι αναγκαστικά ιδιαιτέρως φωτεινό, ακόμα πιο φωτεινό από την ηλιακή ακτινοβολία. Και είναι αυτό το χαρακτηριστικό που ευθύνεται για τη διαταραχή του ρυθμού του ύπνου, μιας και ο εγκέφαλος προσλαμβάνει το φως της οθόνης σαν ηλιακό φως μέσα στην καρδιά της νύχτας!
Η βιολογία που εμπλέκεται εδώ δεν είναι καθόλου περίπλοκη. Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να κοιμάται τη νύχτα και να παραμένει ξύπνιο κατά τη μέρα, αναγνωρίζοντας ταυτοχρόνως τις εξωτερικές συνθήκες ώστε να ρυθμίζει τη συμπεριφορά του. Ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι δηλαδή, παρά το γεγονός ότι είναι ενδογενής, επηρεάζεται από τους εξωτερικούς παράγοντες και κυρίως το φως της ημέρας.
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους καταλαβαίνει τον χρόνο ο οργανισμός μας είναι μέσω της παραγωγής μελατονίνης, μιας ορμόνης που η αυξομείωση της συγκέντρωσής της στο αίμα επιτρέπει τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και ειδικά του κύκλου του ύπνου. Υψηλή συγκέντρωση μελατονίνης προκαλεί υπνηλία (με χημικό τρόπο) και δεν είναι φυσικά καθόλου τυχαίο που τα υψηλότερα επίπεδά της στο σώμα εντοπίζονται μεταξύ 12 τα μεσάνυχτα και 8 το πρωί.
Αυτό το φυσιολογικό χαρακτηριστικό διαταράσσει το μπλε φως του smartphone, κάνοντας τον οργανισμό να πιστεύει πως ξημέρωσε και πάλι, μειώνοντας τα επίπεδα μελατονίνης και καταστρέφοντας τελικά τον κύκλο του ύπνου.
Το κιρκάδιο ρολόι μας απορυθμίζεται, καθώς λαμβάνει μεικτά εξωτερικά σήματα. Αν ξυπνάτε λοιπόν το πρωί κουρασμένοι παρά το οχτάωρο που κοιμηθήκατε, τώρα ξέρετε τι μπορεί να φταίει…
Πηγή:medicalnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!