Περισσότεροι από τους μισούς δανειολήπτες που προσήλθαν από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) σε Αθήνα και Πειραιά, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμοι Κατσέλη - Σταθάκη) αλλά δεν το γνώριζαν, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. επικαλούμενο σχετικά στοιχεία των ΚΕΥΔ.
Ήδη από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας των ΓΕΥΔ σε Αθήνα και Πειραιά, έχει καταγραφεί αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών. Στο ΓΕΥΔ της Αθήνας το πλήθος των αιτημάτων για συνάντηση, που υποβάλλουν τηλεφωνικά οι πολίτες, είναι τέτοιο ώστε τα ραντεβού να κλίνονται με καθυστέρηση μερικών ημερών γι’ αυτό και σχεδιάζεται η περαιτέρω ενίσχυση του γραφείου με προσωπικό και επιταχύνεται η εξέλιξή του σε Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ).
Στο ΓΕΥΔ που λειτουργεί από τον Μάρτιο στις εγκαταστάσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Θηβών 196 - 198), ο αριθμός των επισκέψεων εξακολουθεί να βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα του πρώτου μήνα και πλέον έχουν εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 500 δανειολήπτες.
Ενδιαφέρον έχουν κάποια πρώτα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να εξαχθούν:
1. Περίπου οι 3 στους 4 πολίτες που προσέρχονται σε ΚΕΥΔ ενδιαφέρονται για δάνεια φυσικών προσώπων (νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες). Από τις περιπτώσεις που αφορούν δάνεια νομικών προσώπων, η συντριπτική πλειοψηφία (αναλογία περί του 5 στις 6) έχει να κάνει με πολύ μικρές επιχειρήσεις και το υπόλοιπο με μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
2. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ζητήθηκε μια γενικότερη ενημέρωση περί του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τα ζητήματα ρύθμισης οφειλών και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν.
3. Πάνω από τους μισούς δανειολήπτες που προσήλθαν, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.Κατσέλη - Σταθάκη) αλλά δεν το γνώριζαν. Περίπου ένας στους τρεις είχε ως βασική επιλογή τη διαδικασία που περιγράφει ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών.
4. Περίπου τα δύο τρίτα όσων προσήλθαν έχουν οφειλές τόσο προς τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και προς το Δημόσιο (ΔΟΥ και ΕΦΚΑ), ενώ από τους υπόλοιπους η συντριπτική πλειοψηφία έχει χρέη μόνο προς τράπεζες.
Το προφίλ του μέσου επισκέπτη είναι:
1.Μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 45-50 ετών)
2.Κυρίως γυναίκες, εκ των οποίων πολλές έχουν αναλάβει υποχρεώσεις που απορρέουν από οικονομική δραστηριότητα που ασκούσε ο σύζυγος (χήρες, διαζευγμένες κλπ)
3.Εκτός αγοράς εργασίας, που είτε δεν έχουν εισοδήματα (άνεργοι), είτε έχουν περιορισμένα εισοδήματα και χωρίς δυνατότητα αύξησης (συνταξιούχοι).
4. Με προβλήματα υγείας του ίδιου ή μέλους του νοικοκυριού, που συνεπάγεται αυξημένες δαπάνες ή αδυναμία εργασίας
5.Με κύριο αίτημα τη σωτηρία της βασικής κατοικίας και συχνά διάθεση να εκποιήσει πιθανή δεύτερη κατοικία (σπίτι στο χωριό) , κάτι που ενημερώνονται ότι προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.
6.Χρωστά σε πολλές τράπεζες και προσπαθεί να συγκεντρώσει τις οφειλές, κάτι που ενημερώνονται ότι προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!