Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Οι Τούρκοι διεκδικούν ανοιχτά το Αγαθονήσι

Οι Τούρκοι διεκδικούν ανοιχτά το Αγαθονήσι
Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα «κατά πλήρη κυριαρχία» με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Κι όμως, εν έτει 2017, ακριβώς 70 χρόνια μετά, Τούρκος υπουργός βγαίνει ανοιχτά και δηλώνει ότι η Αγκυρα «δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα» ελληνικής κυριαρχίας... στο Αγαθονήσι, το βορειότερο άκρο του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων.
Ο λόγος για ένα ελληνικό νησί με μόνιμο πληθυσμό σχεδόν 200 κατοίκων, με σχολεία, με υποδομές, με ζωή... και προφανώς με κάθε κυριαρχικό δικαίωμα να υποδέχεται Έλληνες υπουργούς, όποτε κι όταν αυτοί επιλέξουν να το επισκεφθούν.
Μιλώντας προχθές ενώπιον δημοσιογράφων στην Άγκυρα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ επιτέθηκε στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας,Πάνο Καμμένο, με την «κατηγορία» ότι εκείνος επισκέφτηκε το Αγαθονήσι την ημέρα του Πάσχα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», η επίσκεψη Καμμένου στο Αγαθονήσι είχε, ωστόσο, ήδη γίνει πρωτοσέλιδο στον τουρκικό Τύπο και μάλιστα τον κεμαλικό (εφημερίδα «Sozcu»).
«Ο Έλληνας υπουργός κάνει επίδειξη απευθυνόμενος στο εσωτερικό ελληνικό ακροατήριο», κατήγγειλε ο Τούρκος ΥΠΑΜΥΝ την 23η Απριλίου (εθνική γιορτή στην Τουρκία ως Ημέρα Ανεξαρτησίας, αλλά και Ημέρα του Παιδιού). Ο κ. Ισίκ προχώρησε, μάλιστα, ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε αυτό το «ελληνικό σόου», αλλά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Αιγαίο.

NOTAM
Είναι η πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου που Τούρκος υπουργός (επανα)θέτει δημόσια «θέμα Αιγαίου». Προβληματίζει δε το γεγονός ότι το κάνει... για να απαντήσει στην κεμαλική αντιπολίτευση.
Εξαιρετικά αλγεινή εντύπωση, ως προς τις διαθέσεις της απέναντι πλευράς, προκαλεί ωστόσο και η κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει χθες NOTAM (οδηγία προς ναυτιλλομένους) με την οποία αμφισβητεί την ελληνική αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Την ίδια ώρα χθες που ελληνικές δυνάμεις έδιναν αγώνα για να αντιμετωπίσουν ναυάγιο με δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες στο βόρειο Αιγαίο, οι Τούρκοι έσπευσαν κατά την πάγια πρακτική τους να αμφισβητήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις διάσωσης.
«Οι επιχειρήσεις εμπίπτουν στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης και θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές», σημειώνουν οι Τούρκοι «απαντώντας» σε προηγούμενη ελληνική NOTAM.
Κι όλα αυτά με τα δεδομένα να έχουν εν τω μεταξύ αλλάξει τις τελευταίες ημέρες στη γείτονα.
Το τουρκικό δημοψήφισμα ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα εθνικού διχασμού, με τουλάχιστον 24 εκατ. πολίτες να λένε «όχι» στις προεδρικές φιλοδοξίες του σουλτάνου. Κατεχόμενα, τουρκικά παράλια και Ανατολική Θράκη ψήφισαν «όχι». Η εκλογική σύμπραξη Ερντογάν-εθνικιστών απέτυχε να φέρει ψήφους. Κι όμως, κάποια πράγματα στην Τουρκία προφανώς δεν αλλάζουν (κι ούτε πρόκειται). Οι γκρίζες διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο αποτελούν, άλλωστε, μια από τις λίγες απαρέγκλιτες σταθερές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας προβληματίζουν, αλλά δυστυχώς δεν εκπλήσσουν. Το Αγαθονήσι φιγουράρει, άλλωστε, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μεταξύ των ελληνικών νησιών των οποίων την κυριαρχία η Άγκυρα αμφισβητεί ως «μη οριστικοποιημένη».
Οινούσσες, Φαρμακονήσι, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι, αλλά και Γαύδος και άλλα νησιά έρχονται να συμπληρώσουν τη λίστα με τις γκρίζες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Οι εν λόγω διεκδικήσεις παραμένουν.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να επανέλθουν δριμείες στο προσκήνιο, στο πλαίσιο ενός εθνικιστικού ανταγωνισμού μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών, εάν η Τουρκία πάει ξανά σε πρόωρες εκλογές (τον Νοέμβριο του 2017 ή την άνοιξη του 2018).
Ο Ερντογάν έχει προς το παρόν άλλες προτεραιότητες. Μια από αυτές είναι μάλιστα τα ενεργειακά της Κύπρου όπου ήδη ανεβαίνουν οι τόνοι της τουρκικής προκλητικότητας. Μέσα στον Μάιο, αναμένονται εξελίξεις και στο μέτωπο Τουρκίας-ΕΕ, εξελίξεις που προβλέπεται να καθορίσουν το μέλλον (σε Προσφυγικό, βίζα, ευρωπαϊκή προοπτική κ.ά.).
Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να έχει επαφές στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου (Σύνοδος ΝΑΤΟ) με Ευρωπαίους ηγέτες (συμπεριλαμβανομένων των Γιούνκερ και Τουσκ).
Νωρίτερα, στα μέσα Μαΐου, θα βρίσκεται στο Πεκίνο για να πάρει μέρος στο φόρουμ «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος για τη Διεθνή Συνεργασία». Συμπτωματικά, παρόντες στο ίδιο φόρουμ θα είναι και ο κ. Τσίπρας με τον κ. Κοτζιά...
Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!