Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Πότε οι εργοδότες μπορούν να ανοίγουν τα e-mail των εργαζομένων

Πότε οι εργοδότες μπορούν να ανοίγουν τα e-mail των εργαζομένων
Ουδέν κρυπτόν υπό τον… εργοδότη: «Ναι» στη δυνατότητα των εργοδοτών για ανάσυρση και δικαστική χρήση στοιχείων από το σκληρό δίσκο υπολογιστών των εργαζομένων τους, οι οποίοι τους… πρόδωσαν για χάρη ανταγωνιστικής εταιρείας, είπε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν «είδε» συνταγματικό ή νομικό κώλυμα στη χρησιμοποίηση εκ μέρους εργοδοτών σε ποινικές και αστικές διεκδικήσεις στοιχείων καταγεγραμμένων στο σκληρό δίσκο υπολογιστών εργαζομένων τους, οι οποίοι παραιτήθηκαν και προσχώρησαν στο δυναμικό ανταγωνιστικής επιχείρησης. Στην κρίση των αρεοπαγιτών βάρυνε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι όσο απασχολούνταν στην αρχική εταιρία έστελναν e-mails με επιχειρηματικές πληροφορίες στην ανταγωνιστική εταιρεία.
Όπως υπογραμμίζει στην υπ’ αριθμ.1/2017 απόφασή της η Ολομέλεια, είναι καθ’ όλα θεμιτό οι εργοδότες να ανασύρουν τα καταγεγραμμένα στο σκληρό δίσκο των υπολογιστών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους στοιχεία, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν νόμιμα ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οι αρεοπαγίτες σημειώνουν ότι δεν υφίσταται ζήτημα παραβίασης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, ενώ δεν απαιτείται η συναίνεση των εργαζομένων.
Μάλιστα, οι ανώτατοι δικαστές τονίζουν ότι οι τελευταίοι έχουν καθήκον πίστης στον εργοδότη και είναι υποχρεωμένοι να μην ενεργούν ανταγωνιστικές πράξεις βλαπτικές προς τα συμφέροντά του, όπως είναι η άσκηση για δικό τους λογαριασμό εμπορικών εργασιών, όμοιων ή παρόμοιων με αυτών του εργοδότη.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!