Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Πλοία-«φαντάσματα» μπαίνουν στην Ευρώπη για να μεταφέρουν μετανάστες και όπλα

Πλοία-«φαντάσματα» μπαίνουν στην Ευρώπη για να μεταφέρουν μετανάστες και όπλα

Δημοσίευμα των Times κάνει λόγο για εκατοντάδες πλοία που εισέρχονται σε ευρωπαϊκά ύδατα και απενεργοποιούν τις συσκευές εντοπισμού, αφού προηγουμένως έχουν κάνει στάσεις κοντά σε «επικίνδυνες περιοχές»

Εκατοντάδες «πλοία - φαντάσματα» κλείνουν τις συσκευές εντοπισμού τους όταν πλησιάζουν «επικίνδυνες ζώνες» και λίγο πριν εισέλθουν σε ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, όπως αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα των Times του Λονδίνου. 

Τεράστια φορτηγά πλοία μπαίνοντας στην Ευρώπη απενεργοποιούν τις συσκευές εντοπισμού, τα λεγόμενα AIS, ώστε να εξαφανίζονται από τα μόνιτορ παρακολούθησης, αφού κάνουν «περίεργες» στάσεις κοντά σε περιοχές που θεωρούνται «τρομοκρατικές ζώνες». Οι υποψίες των αρχών στρέφονται στο ενδεχόμενο να διακινούν λαθραία ανθρώπους και όπλα στην Ευρώπη, ειδικά στην διαδρομή από την Λιβύη στην Ελλάδα. 

Όπως δείχνουν τα δεδομένα από την Windward, μια ναυτιλιακή εταιρεία αναλύσεων που εδρεύει στο Ισραήλ, συνολικά 2.850 πλοία «εξαφανίστηκαν» απενεργοποιώντας τις συσκευές εντοπισμού τους από την τοποθεσία τους, ακριβώς προτού εισέλθουν στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2017! Τα στοιχεία της ίδιας εταιρείας δείχνουν ότι 40 από τα πλοία που έκαναν αυτό το «κόλπο», μπήκαν στην Ευρώπη από την Λιβύη και άλλα 20, αφού προηγουμένως έκαναν «ύποπτες» στάσεις σε χωρικά ύδατα κοντά στην Συρία ή το Λίβανο. 

Όπως επισημαίνει η έρευνα των Times, ένα πλοίο είναι υποχρεωμένο να έχει πάντα ενεργοποιημένη την συσκευή εντοπισμού του, όταν βρίσκεται εκτός λιμανιού και εάν αυτή κλείσει, τότε θα πρέπει να καταγραφεί στο ημερολόγιο καταστρώματος. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αυτού του πλοίου που αναφέρει η έρευνα: Στο χάρτη φαίνεται η διαδρομή ενός ιταλικού τάνκερ πετρελαίου, από την Λιβύη στην Ελλάδα. Στην διάρκειά της κάνει δύο στάσεις, μία κοντά στην Κρήτη και μία κοντά στην κυρίως Ελλάδα, όπου έγινε «πλοίο φάντασμα» κοντά σε περιοχές ύποπτες για λαθρεμπόριο ανθρώπων.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!