Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Έτσι δρούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Έτσι δρούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Είχε έδρες σε Αίγυπτο, Κρήτη, Αθήνα και Ιταλία -Ανάμεσα στους συλληφθέντες και 47χρονος αρχιφύλακας που υπηρετεί σε υπηρεσία της Κρήτης

Τέσσερις πυρήνες, με έδρες σε Αίγυπτο, Κρήτη, Αθήνα και Ιταλία αποτελούσαν το ευρύτατο διεθνές κύκλωμα παράνομης διακίνησης αλλοδαπών που εξαρθρώθηκε χάρη στην αποτελεσματική συνεργασία της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και το National Crime Agency του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Αιγύπτιοι αναλάμβαναν να εντοπίζουν αλλοδαπούς ενδιαφέρονταν να μεταναστεύσουν σε χώρες της Ευρώπης, τους συγκέντρωναν στην Αλεξάνδρεια και τους επιβίβαζαν σε πλοία τα οποία τους άφηναν στα νότια παράλια της Κρήτης. Εκεί, ο πυρήνας της Κρήτης αναλάμβανε να τους κρατάει κρυμμένους σε σπίτια, αποθήκες, ακόμη και σε σπηλιές. Μάλιστα, έπαιρναν τα κινητά τους και τους απειλούσαν με όπλα όταν διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης! 

Την ίδια ώρα, ο πυρήνας της Αθήνας συγκέντρωνε άλλους αλλοδαπούς και τους εφοδίαζε με ακτοπλοϊκά εισιτήρια και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με τα οποία τους επιβίβαζε σε πλοίο τη γραμμής από τον Πειραιά με προορισμό το Ηράκλειο. Παράλληλα, κατήρτιζε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα για τους μετανάστες που είχαν αφιχθεί από την Αίγυπτο.

Όταν συγκεντρώνονταν αρκετοί, τους παραλάμβανε από τα νότια παράλια της Κρήτης μεγαλύτερο πλοίο για να τους μεταφέρει στα νότια παράλια της Ιταλίας, απ’ όπου προωθούνταν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Η αμοιβή των δουλεμπόρων κυμαινόταν από 2.000 ως 4.000 ευρώ κατ' άτομο τα οποία οι αλλοδαποί κατέθεταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου και υπολογίζεται ότι το παράνομο οικονομικό όφελος του κυκλώματος που δρούσε από το Μάιο του 2016, ξεπερνά τα 760.000 ευρώ!

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 19 μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα τέσσερις Έλληνες ηλικίας 46, 40, 27, 26 χρόνων, εννέα Αφγανοί ηλικίας 17 ως 38 χρόνων, τρείς Σύροι ηλικίας 29, 31 και 24 χρόνων, μια 37χρονη Βουλγάρα και ένας 29χρονος Πακιστανός. Ακόμη, συνελήφθη ένας 47χρονος αρχιφύλακας που υπηρετεί σε υπηρεσία της Κρήτης. Σε μια σπηλιά στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, βρέθηκαν 113 μη νόμιμοι μετανάστες, από Τουρκία, Αίγυπτο, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σομαλία και Συρία.

Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν τρία πιστόλια με φυσίγγια στους γεμιστήρες, τέσσερα κυνηγετικά όπλα, ένας υπολογιστής, ένα tablet, δυο 2 φορητοί ασύρματοι, μια συσκευή GPS, 54 κινητά και πλήθος κάρτες κινητής τηλεφωνίας, κοσμήματα, αρχαία αντικείμενα, ένας χάρτης της Κρήτης με σημειωμένες τοποθεσίες, δυο καταγραφικά μηχανήματα, τέσσερα USB, ένα ζευγάρι κιάλια, αποκόμματα και ολόκληρα εισιτήρια πλοίων, κάρτες και βιβλιάριο διαφόρων τραπεζών, διάφορα έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών, αποδείξεις συναλλαγών, 7.460 ευρώ, επτά οχήματα και μια μοτοσικλέτα.

Σε βάρος των συλληφθέντων, η Εισαγγελία Ηρακλείου απήγγειλε κατηγορίες κατά περίπτωση για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, πλαστογραφία κατ΄ επάγγελμα, παραβάσεις περί όπλων και παράνομη βία. Παράλληλα, ο 47χρονος Α αρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί πλήρως η δραστηριότητα του κυκλώματος και τυχόν επαφές του με άλλα διεθνή δίκτυα

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!