Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Έρχεται η ελεγχόμενη στάθμευση στη Θεσσαλονίκη

Έρχεται η ελεγχόμενη στάθμευση στη Θεσσαλονίκη
Το πράσινο φως για την ανάπτυξη του καινούργιου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο θα φέρει τα πάνω κάτω στην κυκλοφορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, άναψε κι επισήμως χθες με την υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση του έργου από την καινούργια αντιδήμαρχο Οικονομικών Άννα Αγγελίδου.

Το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την περιοχή του ιστορικού κέντρου και συγκεκριμένα από τη ζώνη νότια της οδού Τσιμισκή ανάμεσα στην Εθνικής Αμύνης και τη Σαλαμίνος. Ο ανάδοχος του έργου εκτιμάται ότι θα χρειαστεί μία περίοδο περίπου τριών μηνών μέχρι να προετοιμάσει το εγχείρημα.
Η επέκταση του μέτρου και σε άλλες περιοχές θα γίνεται τμηματικά, καθώς θεωρούνται αναγκαίες αφενός η συστηματική αστυνόμευσή του και αφετέρου η αξιολόγηση της εφαρμογής του και η προώθηση λύσεων στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθούν προβλήματα.
Στην πλήρη ανάπτυξή του το καινούργιο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα ισχύσει στην περιοχή της πρώτης δημοτικής κοινότητας, η οποία καλύπτει το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ακόμη θα εφαρμοστεί στον άξονα της Βασιλίσσης Όλγας όπως και σε κεντρικούς δρόμους της τρίτης δημοτικής κοινότητας και ειδικότερα στην Αγίου Δημητρίου, την Κασσάνδρου και την Ολυμπιάδος.
Η κεντρική φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται το καινούργιο σύστημα είναι ότι οι μόνιμοι κάτοικοι κάθε περιοχής θα μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους δωρεάν σε δρόμους που δεν είναι ιδιαίτερα εμπορικοί. Αντίθετα, στους άξονες που παρουσιάζουν μεγάλη εμπορική κίνηση θα έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύουν μόνο οι επισκέπτες κάθε περιοχής. Για τους επισκέπτες η στάθμευση θα γίνεται επί πληρωμή και για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες.
Η ελεγχόμενη στάθμευση στις αποκλειστικές θέσεις επισκεπτών θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 4.00 μετά το μεσημέρι. Τις υπόλοιπες ώρες -δηλαδή από τις 9.00 το βράδυ μέχρι τις 8.00 την επομένη το πρωί- οι θέσεις των επισκεπτών θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους μόνιμους κατοίκους χωρίς χρέωση.
Το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, καθώς οι υπηρεσίες θα παρέχονται είτε μέσω τηλεφωνικού κέντρου είτε μέσω ιστοσελίδας είτε μέσω εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, το σύστημα θα είναι και πολυγλωσσικό.
Συσκέψεις υπό τον Μπουτάρη
Νωρίτερα χθες το πρωί είχαν ξεκινήσει οι διαδοχικές συσκέψεις, τις οποίες συγκάλεσε ο Γιάννης Μπουτάρης με όλους τους αντιδημάρχους, με τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους που θα τους συνεπικουρούν στο έργο τους αλλά και με τους προέδρους των νομικών προσώπων.
Οι συναντήσεις είχαν το χαρακτήρα της στοχοθεσίας και της προτεραιοποίησης των δράσεων που θα εξελιχθούν κατά το επόμενο διάστημα, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάλεσε τους αντιδημάρχους μαζί με τα έργα που προγραμματίζουν να καταθέσουν και σφιχτά χρονοδιαγράμματα.
Οι συναντήσεις έγιναν κατά ομάδες με τα στελέχη που καλούνται να διαχειριστούν συναφή αντικείμενα, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν προβλήματα και αρρυθμίες που έχουν την αφετηρία τους στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
Προτεραιότητες το δάνειο και η δωρεά Νιάρχου
Σε απόλυτη προτεραιότητα για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως ξεκαθαρίστηκε διά στόματος Γιάννη Μπουτάρη, τίθεται η διαχείριση του δανείου των 20 εκατ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων καθώς της δωρεάς των δέκα εκατ. ευρώ, που έχει εξασφαλιστεί μέσω του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.
Το κύριο βάρος σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της δανειοδότησης του δήμου φαίνεται πως μοιράζεται ανάμεσα στην αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Λίνα Λιάκου και στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά.
Στην κ. Λιάκου έχει ανατεθεί από τον Γιάννη Μπουτάρη η αρμοδιότητα για την εκπροσώπηση του δήμου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που γίνονται με όλους τους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς, με κορυφαίους την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο κ. Παππάς, από την πλευρά του, καλείται να ωριμάσει και να τρέξει με ταχείς ρυθμούς τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της ΕΤΕπ, με πρώτο αυτό της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας. Ακόμη, θα πρέπει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα να ολοκληρώσει τις επαφές του με το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” για τις αστικές αναπλάσεις που θα προχωρήσουν μέσω της δωρεάς που έχει εξασφαλιστεί, αλλά και να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου.
Στο μεταξύ, με αναβαθμισμένο ρόλο θα συμμετέχει στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών Νίκος Φωτίου, ο οποίος ορίστηκε αναπληρωτής του δημάρχου, ενώ, όπως έγινε κι επισήμως γνωστό, η προεδρία της οικονομικής και της επιτροπής ποιότητας ζωής θα παραμείνει αντίστοιχα στα χέρια του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Πέτρου Λεκάκη και του αντιδημάρχου Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρου Πέγκα.
Πηγή: Eφημερίδα «Μακεδονία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!