Αναβιώνουν ξεχασμένες καλλιέργειες της κεντρικής Μακεδονίας

Αναβιώνουν ξεχασμένες καλλιέργειες της κεντρικής Μακεδονίας
Την αναβίωση της καλλιέργειας προϊόντων με υψηλή αξία, που καλλιεργούνταν, αλλά η παραγωγή τους εγκαταλείφθηκε με τα χρόνια στην Κεντρική Μακεδονία και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα, προωθεί η
αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Αγροδιατροφική Σύμπραξη». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σουσαμιού, όπως τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της εταιρείας, Κώστας Κιλτίδης.
Το σουσάμι, όπως είπε ο κ. Κιλτίδης, στη συνάντηση εργασίας των 18 φορέων που απαρτίζουν την «Αγροδιατροφική Σύμπραξη», είναι ένα προϊόν με παράδοση στην Ελλάδα, ειδικά με τα προϊόντα που προκύπτουν από τη μεταποίησή του, όπως είναι το ταχίνι και ο χαλβάς. Στο εξής θα διερευνηθούν οι δυνατότητες παραγωγής του εκ νέου, καθώς οι άνθρωποι της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης» βλέπουν σημαντικές προοπτικές.
«Είναι ένα προϊόν με ισχυρή παράδοση και με ισχυρή βιομηχανία στη Θεσσαλονίκη, το οποίο όμως έπαψε να παράγεται εδώ και πλέον το εισάγουμε από το εξωτερικό. Η παραγωγή του εγκαταλείφθηκε, διότι δε συνέφερε πια», είπε ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Θανάσης Σαρόπουλος. Η παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Σαρόπουλο, ήταν ασύμφορη επειδή η συλλογή του σουσαμιού γίνεται με το χέρι και ανεβαίνει έτσι το κόστος. Όμως, οι επιστήμονες έχουν βρει πλέον ποικιλία του σουσαμιού που μπορεί να συλλεχθεί μηχανικά, ενώ υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ποικιλιών, που καλλιεργήθηκαν στο παρελθόν στην Κεντρική Μακεδονία και οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν με τις νέες σύγχρονες μεθόδους. Ο κ. Κιλτίδης τόνισε μάλιστα ότι υπήρχαν προϊόντα που παρήγαγε η ελληνική γη και ήταν ύψιστης αξίας, όμως στην πορεία του χρόνου εξαφανίστηκαν γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη μεταποίηση. Τέτοια προϊόντα ήταν ο ντοματοπολτός, τα ζαχαρότευτλα ή τα καπνά. Ο ντοματοπολτός όπως είπε ο κ. Κιλτίδης ήταν «ο πρώτος σε ποιότητα παγκοσμίως»!
«Ο φορέας της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης θα είναι ένα όργανο πολικής παρέμβασης στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη των προϊόντων αλλά και ταυτόχρονα ένας φορέας δράσεων», επισήμανε, ακόμη, και πρόσθεσε: «Όσα χάσαμε τα προηγούμενα  χρόνια χρειάζεται να τα κερδίσουμε ξανά. Η ναυαρχίδα του εθνικού μας προϊόντος λέγεται αγροδιατροφικός τομέας».
Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να τονίσει ότι λόγω των αγκυλώσεων του δημόσιου τομέα υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στη σύσταση της Αγροδιατρογικής Σύμπραξης.
«Αυτό που έχει γίνει είναι πρωτοπόρο και έχει στοιχεία πρωταθλητισμού με ισχυρούς φορείς. Την Αγροδιατροφική Σύμπραξη απαρτίζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έξι δήμοι, το ΑΠΘ, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το ΣΒΒΕ, το ΣΕΒΕ, η Ενωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, τα Επιμελητήρια Σερρών και Χαλκιδικής, η ΓΑΙΑ Επιχειρείν ΑΕ, η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος ΑΕ», ανέφερε. Ακόμη, στάθηκε στη ταυτότητα του φορέα και το σκοπό της ίδρυσης του. «Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη αναλαμβάνει ένα στρατηγικό ρόλο και  θα αποτελέσει τον σύμβουλο της Περιφέρειας του πρωτογενή τομέα τόσο στη μεταποίηση όσο και τη προώθηση των προϊόντων. Ο στρατηγικός σχεδιασμός  δεν θα είναι μια έκθεση ιδεών, χρειάζεται δουλειά και τεκμηρίωση», εξήγησε ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και παρουσίασε το λογότυπο του φορέα στο όποιο εμφανίζεται ένας μακεδονικός αμφορέας και ο μακεδονικός ρόδακας. Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεοφάνης Παπάς υποστήριξε ότι οι άνθρωποι του επιχειρείν έχουν να προσφέρουν πολλά, σημειώνοντας ότι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη θα συμβάλει στο στρατηγικό σχεδιασμό που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια. «Για τη χάραξη μιας πολιτικής στην αγροτική  οικονομία χρειάζεται η γνώση. Οι ευθύνες μας είναι μεγάλες και θεωρώ ότι ο πρώτος λόγος ανήκει στους  εταίρους. Με τη δική σας συμβολή θα μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στη ΕΕ», είπε.
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη της διασφάλισης χρημάτων και σημείωσε ότι «θα πρέπει να κερδίσουμε τις αγορές».
Ο εκπρόσωπος του ΣΒΒΕ Χρήστος Γεωργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεννόησης όλων και της διασύνδεσης της επιχειρηματικότητας και του Πανεπιστήμιου. «Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να κάνουμε καλύτερη τη συσκευασία των προϊόντων και να δοθεί μεγάλη σημασία στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα». Ο Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος του  Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ΣΕΒΕ, υποστήριξε ότι «χρειάζεται να δώσουμε μια εξαγωγική διάσταση στα προϊόντα μας. Οι εξαγωγές του αγροδιατροφικού τομέα σημείωσαν ικανοποιητική αύξηση της τάξης του 3% και, με μια ακόμη περισσότερη ανάλυση, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δείχνουν εξαιρετική ανάπτυξη». Εντός των επόμενων ημερών θα γίνουν επισκέψεις της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας και έως τον Απρίλιο θα έχει γίνει μια πλήρης καταγραφή σημαντικών στοιχείων για την παραγωγή και τα αγροτικά προϊόντα.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι με τη βοήθεια της GAIA Επιχειρείν ξεκίνησε η κατασκευή της ιστοσελίδας της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.
greenagrenda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις