Την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε το πρόσφατο δημοσίευμα του «Guardian» γύρω από τις συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας.
Πηγές του υπουργείου Υγείας αποδομούν στο «Εθνος της Κυριακής» βήμα προς βήμα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη βρετανική εφημερίδα, εκθέτοντας επίσημα δεδομένα τα οποία ανατρέπουν την παρουσιαζόμενη από το δημοσίευμα εικόνα αποσύνθεσης των ελληνικών νοσοκομείων.
Βάσει του άρθρου, στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας, ενώ ένας στους δέκα Ελληνες κινδυνεύει να μολυνθεί από θανατηφόρα ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.
Ομως, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τα σχετικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για να αναδείξουν τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα αφορούν δεδομένα για τις χρονιές 2011 και 2012 - κάτι που μάλιστα αναφέρει και η δημοσιογράφος του «Guardian».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμη, οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο ανθρώπινο δυναμικό στελέχωσης των ελληνικών νοσοκομείων, καθώς και στον ιατρικό εξοπλισμό αυτών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς διάλυσης με αποτέλεσμα «ασθενείς που θα έπρεπε να ζήσουν να πεθαίνουν».
Η «εξαφάνιση»
Και σε αυτήν την περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η βρετανική εφημερίδα με διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος υπέπεσε σε ένα σοβαρό δημοσιογραφικό ολίσθημα, αφήνοντας έξω από το «ρεπορτάζ» επίσημα στοιχεία της Eurostat, αλλά και μια σειρά ενεργειών στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της.
Και σε αυτήν την περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η βρετανική εφημερίδα με διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος υπέπεσε σε ένα σοβαρό δημοσιογραφικό ολίσθημα, αφήνοντας έξω από το «ρεπορτάζ» επίσημα στοιχεία της Eurostat, αλλά και μια σειρά ενεργειών στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της.
Πιο αναλυτικά, οι δημόσιες δαπάνες για την Ελλάδα, όπως έγραψε ο «Guardian», μέχρι το 2014 ακολούθησαν πτωτική πορεία φτάνοντας στο 4,7% του ΑΕΠ από 9,9% που ήταν το υψηλότερο ποσοστό πριν από την οικονομική κρίση. «Η δημοσιογράφος, εντούτοις, αντιπαρέβαλε τις δημόσιες δαπάνες με το σύνολο των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών» σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας. «Στο δημοσίευμα συγκρίνονται δύο διαφορετικά πράγματα: οι δημόσιες δαπάνες όπου από 6,4% το 2011 έπεσαν στο 4,7% το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, και οι συνολικές δαπάνες για την υγεία (δηλαδή το άθροισμα δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών) όπου από 9,5% το 2011 έπεσαν στο 8,2% το 2014 και πάλι με στοιχεία της Eurostat» εξηγούν.
Βάσει των εκτιμήσεων στελεχών της κυβέρνησης, επίσης, οι δημόσιες δαπάνες (σε δημοσιονομικούς όρους) για την υγεία στην Ελλάδα πρόκειται να φτάσουν τα επίπεδα του 5,1% του ΑΕΠ το 2015 και το 2016. Οπως υπογραμμίζουν εάν σε αυτά συμπεριληφθούν τα ποσά από το rebate and clawback, στα φαρμακευτικά είδη και στις λοιπές παροχές ασθένειας, το ποσοστό των δαπανών υγείας, εκτιμάται να φτάσει στα επίπεδα του 5,7% σε ποσοστό του ΑΕΠ.
Οι δηλώσεις
Μέρος του δημοσιεύματος του «Guardian» στηρίχθηκε στα λεγόμενα του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι μόνο για το 2016 οι δαπάνες στον τομέα της υγείας μειώθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις από τους δανειστές για την εκπλήρωση των στόχων του προϋπολογισμού.
Μέρος του δημοσιεύματος του «Guardian» στηρίχθηκε στα λεγόμενα του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι μόνο για το 2016 οι δαπάνες στον τομέα της υγείας μειώθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις από τους δανειστές για την εκπλήρωση των στόχων του προϋπολογισμού.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του Μ. Γιαννάκου, ο οποίος φέρεται να επικαλέστηκε επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, κύκλοι του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι «οι δαπάνες για τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για το 2016, εκτιμάται ότι αγγίζουν το ποσό των 1,895 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 256 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014 και κατά 54 εκατ. ευρώ αναλογικά με το 2015».
Τα στοιχεία προέρχονται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 (MTFS 2015-2018) που ψηφίστηκε από τη Βουλή και βάσει αυτού ορίστηκαν οι δαπάνες για τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την περίοδο μέχρι και το 2018. «Πρόκειται για μία απόφαση της κυβέρνησης, η οποία πάρθηκε το 2015, διαμέσου ανακατανομής των πηγών της γενικής κυβέρνησης, με σκοπό να προγραμματίσει περισσότερα δημοσιονομικά έξοδα για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η συσσωρευτική αύξηση στα έξοδα (σε σύγκριση με τις προβλέψεις του MTFS 2015-2018) για την περίοδο μέχρι και το 2017 φτάνει το επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ» τονίζουν.
Σχετικά με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό στις οποίες αναφέρθηκε το άρθρο του «Guardian», πηγές του αρμόδιου υπουργείου αντιπαραβάλλουν τις βασικές δραστηριότητες που αναλήφθηκαν μέσα στο 2016 για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού στις υπηρεσίες υγείας.
Μεταξύ αυτών είναι η πρόσληψη περίπου 1.400 ιατρών με συμβάσεις από ένα έως τρία έτη και η παράταση της θητείας άλλων 884, προκειμένου να καλυφθούν οι πιο επείγουσες ανάγκες.
Για τους ίδιους λόγους έγιναν 585 προσλήψεις επικουρικών εργαζομένων (νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) και παρατάθηκε η θητεία σε περίπου 600, ενώ άλλοι 186 εργαζόμενοι διορίστηκαν στο ΕΚΑΒ. Οπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, «οι προκηρύξεις για 950 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, όπως και για 760 γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ολοκληρώθηκαν με 900 περίπου εργαζομένους να βρίσκονται ήδη στα πόστα τους. Αλλοι 700 εργαζόμενοι (από κυλιόμενους πίνακες) θα τοποθετηθούν στο ΕΣΥ το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη για την πρόσληψη επιπλέον 2.000 μέσω ΑΣΕΠ, καθώς και άλλων 2.000 γιατρών.
Γι' αυτήν την κίνηση εκκρεμεί η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου». Στις κινήσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του προσωπικού στη Δημόσια Υγεία, εντάσσεται και το πρόγραμμα πρόσληψης 4.000 εργαζομένων (μη ιατρικό προσωπικό) με ετήσιες συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ, συνολικού κόστους 65 εκατ. ευρώ. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει ήδη υπογραφεί, με τους εργαζομένους να αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
Με βάση το δημοσίευμα, επίσης, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Ελληνες έχουν μείνει χωρίς κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σε αυτόν τον ισχυρισμό, στελέχη του υπουργείου Υγείας απαντούν προβάλλοντας την ψήφιση του νόμου 4368/2016, υπογραμμίζοντας ότι μέσω αυτού για πρώτη φορά 2,5 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας απέκτησαν το δικαίωμα δωρεάν νοσηλείας και εργαστηριακών εξετάσεων στις δημόσιες δομές υγείας.
Με τον συγκεκριμένο νόμο, όπως σχολιάζουν, όχι μόνο τα δικαιώματα ασφαλισμένων και ανασφάλιστων εξισώθηκαν, αλλά μειώθηκε σημαντικά το φαινόμενο της υγειονομικής φτώχειας στη χώρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ένα τρίτο των 2,5 εκατ. Ελλήνων που απέκτησε για πρώτη φορά πρόσβαση στη δημόσια υγεία, βρίσκεται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και βάσει του νόμου δικαιούται να λαμβάνει φάρμακα με μηδενική συμμετοχή από τα ιδιωτικά φαρμακεία και μάλιστα χωρίς να πρέπει να καταβάλει την εισφορά του ενός ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Εκτός πραγματικότητας
«Είναι απορίας άξιο πώς ενώ η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει πραγματικά σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία, η βρετανική εφημερίδα παρουσίασε δεδομένα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα» σχολιάζουν στο «Εθνος της Κυριακής» πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
«Είναι απορίας άξιο πώς ενώ η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει πραγματικά σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία, η βρετανική εφημερίδα παρουσίασε δεδομένα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα» σχολιάζουν στο «Εθνος της Κυριακής» πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
«Πέρα από τις αλλαγές που στοχεύουν στην ισότητα και την αξιοκρατία των πολιτών στην πρόσβασή τους στην Υγεία, μέσα στο 2017 δρομολογούμε ακόμα περισσότερες τομές που έχουν ως στόχο κανείς να μη μένει εκτός του συστήματος δημόσιας υγείας και περίθαλψης» καταλήγουν.
Σύμφωνα με στελέχη του αρμόδιου υπουργείου, στη σειρά ενεργειών της παρούσας κυβέρνησης που αποδεικνύουν ότι όχι μόνο το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει αφεθεί στην τύχη του, αλλά κατά τα έτη 2015-2017 έχει ενισχυθεί, εντάσσεται η υπουργική απόφαση για τη «Λίστα Χειρουργείων».
Το μέτρο αυτό στοχεύει αφενός στη διαφάνεια και αφετέρου στην ισότητα και στη μείωση των χρόνων αναμονής στις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Βάσει των ίδιων πηγών, σε αυτό το πλέγμα δράσεων περιλαμβάνεται και το νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα χρηματοδοτούμενο αρχικά από ευρωπαϊκούς πόρους.
Το συγκεκριμένο πλάνο αφορά την ανάπτυξη 240 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 62 αστικές περιοχές με περισσότερες από 3.000 προσλήψεις εργαζομένων (γενικών γιατρών, παιδιάτρων, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών και επισκεπτών υγείας).
‘ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ’
Οι πηγές του υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για παραπλανητικό δημοσίευμα, η αρθρογράφος του οποίου «είτε σκοπίμως είτε από άγνοια παραποίησε στατιστικά, ενώ είναι φανερό ότι δεν επισκέφθηκε καν την ιστοσελίδα της Eurostat, όπου είναι διαθέσιμα πολύ πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!