Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

«Κόλλησε» η ιδιωτικοποίηση για τον ΟΛΘ

Πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι εάν δεν γίνουν άμεσα κινήσεις, τότε τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα ύψους 5,8 δισ. ευρώ έως και το 2018

Απροσδόκητη καθυστέρηση, λες και όλα «πάγωσαν» από τότε που έφυγε ο νυν υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας από το ΤΑΙΠΕΔ, παρουσιάζει το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων. Η ορμή που φάνηκε να αναπτύσσεται μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΟΛΠ στην Cosco εξαντλήθηκε και μαζί οι ελπίδες εκείνων που πόνταραν στη δυναμική που θα έδινε στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις των αποκρατικοποίησεων που «βάλτωσαν» είναι αυτή του ΟΛΘ, του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπου με πρόσχημα τη διαβούλευση έχουν χαθεί όλες οι προθεσμίες που έχουν δοθεί για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.
«Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η πώληση του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας θα προχωρήσει, εντούτοις υπάρχει στασιμότητα και μάλιστα την ώρα που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλους ξένους επενδυτές», σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς και δεν εφυσυχάζουν παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού.
Ανεξήγητη καθυστέρηση παρατηρείται και σε αποκρατικοποίησεις που έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν να γίνουν μερικά, διαδικαστικά κάποιους βήματα. Η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή του Ελληνικού, η οποία μέχρι να πέσουν οι τελικές υπογραφές με την ομάδα των υποψήφιο επενδυτή υπό την Lamda Develop-ment πέρασε από χίλια κύματα.
Η πιο εμβληματική αποκρατικοποίηση, η οποία μπορεί να αλλάξει τον ρου της ελληνικής οικονομίας και να ανατρέψει άρδην τα δεδομένα για τη χώρα έχει «κολλήσει» καθώς δεν υλοποιούνται τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση, με αποτέλεσμα να μην έχει καταβληθεί ακόμη η πρώτη δόμη του τιμήματος που φθάνει τα 315 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτική είναι και η περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία πέρασε στον έλεγχο των Ιταλικών Σιδηρόδρομων στα μέσα του περσινού καλοκαιριού έναντι 45 εκατ. ευρώ. Φήμες στην αγορά θέλουν τους Ιταλούς να επανεξετάζουν τη θέση τους, και δεν αποκλείεται ακόμη και αποχώρησή τους, με την κατάσταση που βρήκαν και έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν.
Στον «αέρα» οι στόχοι
Πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι εάν δεν γίνουν άμεσα κινήσεις για να ξαναπάρει μπροστά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τότε τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα ύψους 5,8 δισ. ευρώ έως και το 2018 (2,5 δισ., 2,2 δισ. και 1,1 δισ. για τα έτη 2016, 2017 και 2018, αντίστοιχα).
Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, στον «αέρα» παραμένει η λειτουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ο επί της ουσίας διάδοχος του ΤΑΙΠΕΔ καθώς μετά τον διορισμό των επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου δεν έχει οριστεί το διοικητικό συμβούλιο που θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!