Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ποια είναι τα «κόκκινα δάνεια» που θα βγουν στο σφυρί

Δάνεια σε ‘‘βαθύ κόκκινο’’ για τα οποία έχουν πλήρεις προβλέψεις θα επιδιώξουν να πωλήσουν οι τράπεζες για να αποφορτίσουν τους ισολογισμούς τους.
Αν και η συγκεκριμένη αγορά προχωρά με δειλά βήματα, σχεδιασμός υπάρχει και γίνονται συζητήσεις με εξειδικευμένα funds, προκειμένου να βγουν στο «σφυρί» μια σειρά από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται μία συναλλαγή από τη Eurobank, για καταναλωτικά δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις που έχει διαγράψει, ενώ και οι άλλες τράπεζες ‘‘πακετάρουν’’ δάνεια αυτής της κατηγορίας, διερευνώντας την αγορά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ειδική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος καταρρίπτει τον μύθο ότι τυχόν πωλήσεις δανείων θα πίεζαν τα κεφάλαια των τραπεζών και αποδεικνύει ότι κυρίως για καταγγελμένα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια οι τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρήσουν με σχετική άνεση σε πωλήσεις.
Τα κεφαλαιακά ‘‘μαξιλάρια’’ είναι ικανοποιητικά, καθώς ο κλάδος διαθέτει υψηλές προβλέψεις και έχει προσαρμόσει τους ισολογισμούς του στις δύσκολες συνθήκες.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν στη ‘‘Ναυτεμπορική’’ ότι για τους δανειολήπτες, η πώληση του δανείου τους μπορεί να είναι ευκαιρία απαλλαγής από το βάρος των οφειλών: «Τα funds αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές και ζητούν ένα κέρδος επί του τιμήματος αυτού, με αποτέλεσμα η τελική οφειλή να είναι κατά πολύ χαμηλότερη από την αρχική για τον δανειολήπτη».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τέσσερα στα δέκα δάνεια που έχουν ήδη ρυθμίσει οι τράπεζες απαιτούν νέο διακανονισμό, δεδομένου ότι δεν εξυπηρετούνται ξανά. Η αποτυχία των ρυθμίσεων- εκτός από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης- οφείλεται και στις ατελέσφορες λύσεις που δόθηκαν από τις τράπεζες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ αυτών που απαιτούν νέα ρύθμιση, περίπου το 44% είχε διακανονιστεί με βραχυπρόθεσμες λύσεις (όπως η παροχή περιόδου χάριτος ή η καταβολή μόνο τόκων για μια συγκεκριμένη περίοδο), ενώ ένα 35% είχε διακανονιστεί με πιο μακροπρόθεσμες λύσεις (όπως η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου ή η μείωση του επιτοκίου).
Εξάλλου τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί με λύσεις οριστικής διευθέτησης, δηλαδή μέτρα όπως ο διακανονισμός της απαίτησης εξωδικαστικά ή η διαγραφή μέρους της οφειλής, περιορίζονται μόλις στο 2% των ρυθμισμένων δανείων. Μία από τις βασικές αιτίες είναι η δυσκολία που έχουν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε διαγραφές, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει τα τραπεζικά στελέχη αντιμέτωπα με ποινικές ευθύνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!