Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Συγκέντρωση… διακινητών μεταναστών στον Έβρο

Κυκλώματα διακινητών προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα, που απαρτίζονται κυρίως από αλλοδαπούς διαφόρων εθνικοτήτων, έχουν συγκεντρωθεί στον Έβρο, ανακαλύπτοντας μία νέα χρυσοφόρα πηγή κερδών. Ειδικά στο νότιο Έβρο το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται έντονες κινήσεις μελών τέτοιων κυκλωμάτων, που συνοδεύουν μετανάστες και πρόσφυγες στο εσωτερικό της χώρας.
Από τα στοιχεία των συλλήψεων το τελευταίο τρίμηνο, κατά το οποίο ο Έβρος άρχισε να δέχεται έντονες μεταναστευτικές και προσφυγικές πιέσεις, προκύπτει πως ειδικά στο νότιο τμήμα του νομού έχουν αναπτυχθεί δίκτυα διακίνησης μεταναστών. Τα μέλη τους πληρώνονται αδρά και υπόσχονται «ασφαλή» ταξίδια στην Ευρώπη είτε μέσω Αθήνας είτε μέσω ελληνοσκοπιανών συνόρων. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι πως οι περισσότερες συλλήψεις σε αυτό το τμήμα του νομού αφορούν διακινήσεις πακιστανών μεταναστών.
Οι περισσότεροι πάντως διακινητές, που είναι οργανωμένοι, καταφέρνουν και ξεφεύγουν από τους ελέγχους των συγκεκριμένων περιοχών και δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί συλλαμβάνονται είτε σε άλλους νομούς της Θράκης είτε ακόμη και στη Θεσσαλονίκη. Από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και τις δεκάδες συλλήψεις διακινητών που έχουν γίνει προκύπτει πως οι διακινητές που δρουν από τον ελλαδικό χώρο συνεργάζονται με τούρκους δουλέμπορους και συντονίζονται για την παραλαβή μεταναστών από «περάσματα» του ποταμού Έβρου.
«Έχει παρατηρηθεί πως στον Έβρο έρχονται καθημερινά Βούλγαροι, Ρουμάνοι, μέχρι και Ουκρανοί, οι οποίοι μένουν στην Ελλάδα και έχουν συγκεντρωθεί εδώ βλέποντας ότι τα κέρδη έχουν αυξηθεί», έλεγε στη «Μ» συνοριακός, ο οποίος γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο σήμερα. Συμπλήρωνε μάλιστα πως ορισμένοι διακινητές καταφτάνουν στον Έβρο, χωρίς να είναι μέλη κυκλωμάτων, αλλά βρίσκουν «επαφές» στην τουρκική πλευρά και αναλαμβάνουν ακόμη και με Ι.Χ. πακέτα διακίνησης μεταναστών.
Ειδικά όμως στο νότιο Έβρο υπάρχουν πληροφορίες των αρχών για δράση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης, τα μέλη του οποίου βρίσκονται σε Τουρκία, Ελλάδα, Σερβία και Γερμανία. Έτσι εκτιμούν πως εξηγείται η αθρόα διέλευση μεταναστών από το Πακιστάν από συγκεκριμένα «περάσματα» αυτής της περιοχής του νομού. Από την άλλη στο βόρειο Έβρο, όπως έλεγαν επίσημες πηγές, παρατηρείται διέλευση κυρίως σύρων προσφύγων, άλλοτε με διακινητές και άλλοτε μόνοι τους.
Υπολογίζεται ότι μετανάστες και πρόσφυγες πληρώνουν μεταξύ 2.000 και 2.500 ευρώ ο καθένας, προκειμένου να διασχίσουν το πέρασμα του Έβρου με τη βοήθεια τούρκου βαρκάρη, ο οποίος τους οδηγεί στην ελληνική όχθη, για να φτάσουν στη συνέχεια στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.
Κατευθύνονται στην πρωτεύουσα
Η πλειονότητα των διακινούμενων προσφύγων και μεταναστών, όπως προκύπτει από τις συλλήψεις της αστυνομίας, κατευθύνεται στην Αθήνα. «Από εκεί επιλέγουν οι μετανάστες με ποιον τρόπο θα προσπαθήσουν να φύγουν, για να φτάσουν σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα».
Από την Αθήνα πιστεύουν ότι θα φύγουν ευκολότερα, εάν έχουν αρκετά χρήματα, παίρνοντας στα χέρια τους ένα πλαστό διαβατήριο ευρωπαϊκής χώρας. Οι τελευταίες εξαρθρώσεις τέτοιων κυκλωμάτων σε Κρήτη και Αθήνα έχουν περιορίσει τις δυνατότητες των σύγχρονων δουλεμπόρων να μοιράζουν πλαστά διαβατήρια στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας κοστίζουν μεταξύ 3.000 και 3.500 ευρώ.
Όσοι μετανάστες αδυνατούν να συγκεντρώσουν τέτοια ποσά κατευθύνονται στη φθηνότερη λύση της παραδοσιακής «βαλκανικής οδού» μέσω των ελληνοσκοπιανών συνόρων. Εκεί, στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, οι τιμές για τη διακίνηση των προσφύγων μέχρι τη Σερβία έχουν μειωθεί. Κι αυτό επειδή οι ελληνικές αρχές ακινητοποιούν τους πρόσφυγες και τους οδηγούν σε καταυλισμούς της Θεσσαλονίκης, ενώ οι επαναπροωθήσεις από την πλευρά της σκοπιανής αστυνομίας είναι συνεχείς. Δηλαδή είναι ιδιαίτερα δύσκολο από τη βαλκανική οδό να φτάσει κάποιος στη Σερβία, όπου το πιθανότερο είναι να εγκλωβιστεί για καιρό.
Το ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Σερβία κοστίζει μέχρι και 1.000 ευρώ για το κάθε άτομο. Αυτά τα χρήματα θα έδιναν, εφόσον έφταναν στο Βελιγράδι, 24 μετανάστες και πρόσφυγες, που εντοπίστηκαν χθες τα μεσάνυχτα στο Δενδροπόταμο, μέσα σε δύο Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα. Στο ένα αυτοκίνητο είχαν επιβιβαστεί πέντε Σύροι και δύο Πακιστανοί και στο δεύτερο εννέα Σύροι και οκτώ Πακιστανοί. Τα οχήματα, το ένα από τα οποία είχε κλαπεί από τον Εύοσμο, βρήκαν στο Δενδροπόταμο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που περιπολούσαν στην περιοχή. Ωστόσο οι διακινητές είχαν εξαφανιστεί και αναζητούνται. Όλοι οι επιβάτες επιβεβαίωσαν στις διωκτικές αρχές της Θεσσαλονίκης πως προορισμός τους ήταν η Σερβία, όπου θα τους οδηγούσαν μέλη κυκλωμάτων διακινητών μέσω των ελληνοσκοπιανών συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!