Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Νέα χρονιά με μπλόκα στους δρόμους

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας, ξεπερνώντας όσα και όποια εμπόδια στηθούν μπροστά μας. Γιατί βλέπουμε, ήδη, την κυβέρνηση να έχει σχεδιάσει και να βάζει σε εφαρμογή μια επιχείρηση που στοχεύει να εμποδίσει το άπλωμα, το δυνάμωμα και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων». Η πρόταση αυτή του ψηφίσματος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, η οποία αποφάσισε έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους και μπλόκα σε κομβικά οδικά σημεία της Ελλάδας, στις 23 Ιανουαρίου 2017, καταδεικνύει τις προθέσεις των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα να συγκρουστούν μέχρις εσχάτων με την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Η φετινή χρονιά θεωρείται βαρύτερη από τις προηγούμενες, καθώς οι αγρότες εκτός της σημαντικής απώλειας στο εισόδημα τους φορτώνονται με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, ενώ τίθενται σε εφαρμογή μέτρα που αυξάνουν το κόστος παραγωγής.
Οι αγρότες θεωρούν ότι «οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις ήταν πετυχημένες, ανέδειξαν τα προβλήματα και τα πραγματικά αιτήματα των αγροτών, κατέδειξαν τις αγωνιστικές διαθέσεις, ενώ έγιναν και σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση συντονισμού του αγώνα σε περιφερειακό επίπεδο». Έτσι, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και εάν καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, αυτό θα γίνει υπό την πίεση των μπλόκων. Οι εκπρόσωποι από 11 ομοσπονδίες και πάνω από 100 Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα και Μπλόκων, που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ξεκαθάρισαν ότι «για μας τα μπλόκα είναι μονόδρομος. Κάθε φορά που αγωνιζόμαστε, δίνουμε το στίγμα μας στην ελληνική κοινωνία για τον αγώνα επιβίωσης, παίρνουμε κουράγιο από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης του λαϊκού κινήματος και σίγουρα δεν πτοούμαστε από τις διάφορες δηλώσεις των κυβερνητικών, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ψευδαισθήσεων στον αγροτικό κόσμο, για να περιοριστεί η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις», όπως δήλωσε ο Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, πρωτεργάτης της Επιτροπής. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα οργανωθούν μέσα στις γιορτές με καθημερινές περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά και τις πόλεις.
Γιατί βγαίνουν στους δρόμους
Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους, διότι όπως λένε τα προβλήματα τους έχουν αυξηθεί και τα μέτρα της αγροτικής πολιτικής που έχουν ψηφιστεί στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου είναι εξοντωτικά. Μεταξύ των μέτρων αυτών, όπως περιγράφουν οι συμπαρατασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, είναι: – Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά, μέχρι το 2022. – Ο διπλασιασμός, σχεδόν, του συντελεστή φορολόγησης (από 13% το 2016 ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια στα επόμενα χρόνια), ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εισόδημα και πόσο. – Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου που μαζί με αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και τα πολλά άλλα αγροτικά χαράτσια εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής. – Η επιβολή πρόσθετου τέλους -«περιβαλλοντικό»- στο νερό άρδευσης και ύδρευσης. Η επιπλέον φορολόγηση στο κρασί και το τσίπουρο. – Η κατάργηση του ΟΓΑ και η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν.
Έντονη είναι η αντίδραση στις προβλέψεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2015-2020, καθώς: επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις -ενισχύσεις, που μέχρι το τέλος του 2019 θα φτάσουν στο 60%- ήδη περικόπηκαν κατά 30% και πλέον. Διαχωρίζονται οι αγρότες σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» με αποτέλεσμα να αποκλείονται από τις επιδοτήσεις – ενισχύσεις περί τις 250.000 μικροί αγρότες. Επιβάλλονται, επίσης, νέοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Οι αγρότες διαμαρτύρονται ακόμη για τις αυξήσεις στις τιμές των αγροεφοδίων, στις χαμηλές τιμές που δίνουν τα προϊόντα τους. «΄Έχουμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν για μας, για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, «αιτία πολέμου» και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου να τους αναγκάσουμε να τα πάρουν πίσω», σύμφωνα με το ψήφισμα της
Το διεκδικητικό πλαίσιο της Επιτροπής
Έξι αιτήματα περιλαμβάνει το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων:
1.Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
2. Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μείνει στα χαρτιά ο νέος ασφαλιστικός νόμος.
3. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
4. Άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
5. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
6. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση της φορολογίας σε τσικουδιά-τσίπουρο.
Οι εκκλήσεις του Απόστολου
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου καταβάλλει προσπάθεια να ανακόψει την πορεία των τρακτέρ προς τα μπλόκα, απευθύνοντας κάλεσμα στους αγρότες για διάλογο. Ο υπουργός αναγνωρίζει ότι οι αγρότες έχουν προβλήματα, αλλά στη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι η ανοδική τροχιά που παρουσίασε το εισόδημά των αγροτών το 2015 θα συνεχιστεί και το 2016. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού υλοποιήθηκαν κατά γράμμα, για τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις περσινές κινητοποιήσεις.
«Εμφανίζονται ορισμένες ομάδες να οργανώνουν κινητοποιήσεις. Θέλω να τους πω να έρθουν να συζητήσουμε. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ποιες δεσμεύσεις πήραμε και δεν υλοποιήσαμε να βρούμε τη λύση», ανέφερε ο υπουργός, εξηγώντας ότι «είναι δικαίωμά τους να ζεσταίνουν τα τρακτέρ, να κάνουν προετοιμασίες. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: η οποιαδήποτε κινητοποίηση έχει βασική αναφορά σε συγκεκριμένα αιτήματα και εγώ αυτά (τα αιτήματα) από πλευράς των αγροτών δεν τα έχω». Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι οι αγρότες στη χώρα μας είναι η μοναδική επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει αφορολόγητο περίπου 9.500 ευρώ «και όταν το 95% των αγροτών καλύπτονται από το συγκεκριμένο αφορολόγητο -σύμφωνα με τις δηλώσεις τις δικές τους που έχω από το υπουργείο οικονομικών- στην ουσία δεν είναι μια φοροαπαλλαγή που αφορά τη μεγίστη πλειοψηφία των αγροτών;».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού για την κάρτα του αγρότη, την οποία υπογράφουν όλες οι τράπεζες έχει στόχο να υπάρξει ρευστότητα στους αγρότες, αλλά και να δουν μειώσεις από 10% έως και 70% στο κόστος παραγωγής τους. Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχει δέσμη μέτρων που έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των αγροτών και τους κάλεσε εκ νέου σε διάλογο, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των αγροτών ότι δεν προσέρχονται σε διάλογο, γιατί δεν θα βγάλουν τίποτα.
Η απάντηση των αγροτών
Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων εκτιμά ότι ο Βαγγέλης Αποστόλου καλεί σε διάλογο «όχι, όμως, για το τι θα κερδίσουμε, αλλά για το πόσα ακόμα θα χάσουμε» και υποστηρίζει ότι «λέει ψέματα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα που είχαμε στα μπλόκα του περασμένου χειμώνα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αυτά τα λίγα που είχε αποδεχτεί τα πήρε πίσω, όπως για παράδειγμα, το να είναι σταδιακή η αύξηση στις εισφορές για την υγεία. Επίσης, λέει ψέματα ότι το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών αυξήθηκε. Η αλήθεια είναι ότι συνεχώς μειώνεται, αφού δεν υπάρχουν εγγυημένες κατώτερες τιμές και οι έμποροι αγοράζουν την παραγωγή μας όσο θέλουν, οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις πετσοκόβονται και υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή τους, ενώ το τελειωτικό χτύπημα δίνουν οι μεγάλες ζημιές στην παραγωγή από την κακοκαιρία και άλλες αιτίες, τις οποίες ο ΕΛΓΑ αρνείται να αποζημιώσει, φροντίζει όμως να εισπράττει τα τσουχτερά ασφάλιστρα που πληρώνουμε».
Τα μπλοκ των αγροτών
Οι αγρότες μέχρι σήμερα κινούνται σε δύο βασικές γραμμές, διαμορφώνοντας το πλαίσιο των αιτημάτων που θα προβάλλουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στο πρώτο μπλοκ συντάσσονται τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, που αριθμεί εκπροσώπους τουλάχιστον 100 συλλόγων με πρωτεργάτη τον αγροτοσυνδικαλιστή του ΚΚΕ από την Καρδίτσα, Βαγγέλη Μπούτα. Η Επιτροπή είναι φιλικά προσκείμενη στην Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ), ωστόσο, συμπεριλαμβάνει στους κόλπους της αγρότες από διάφορους πολιτικούς χώρους και κομματικής προέλευσης. Τα αιτήματα και οι θέσεις της Επιτροπής περιγράφηκαν παραπάνω και, όπως έγινε αντιληπτό, το μπλοκ θα κρατήσει σκληρή στάση σε όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Σε άλλη κατεύθυνση συμπορεύονται οι 80 εκπρόσωποι των αγροτών απ΄όλη την Ελλάδα, που συναντήθηκαν προ δύο εβδομάδων στα Αμπελάκια, με πρωτοβουλία του Λαρισαίου αγροτοσυνδικαλιστή, Χρήστου Σιδερόπουλου, προερχόμενου από το χώρο της ΝΔ. Ανεξάρτητα από την πολιτική προέλευση του Σιδερόπουλου στην κίνηση συσπειρώνονται και αγρότες ευρύτερου φάσματος του κέντρου και της δεξιάς. Το μπλοκ που εμφανίζεται διαλλακτικό βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης πλαισίου αιτημάτων, το οποίο θα προωθηθεί προς συζήτηση στη βουλή, ώστε να πάρουν θέση όλα τα κόμματα. Οι αγρότες που συντάσσονται με την κίνηση των Αμπελακίων προγραμματίζουν παράλληλα κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές, με κλείσιμο δρόμων και διαμαρτυρίες σε υπηρεσίες. Ενδιάμεσα φαίνεται να βρίσκεται το Συντονιστικό μπλόκων των αγροτών και κτηνοτρόφων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που αποφάσισε να μην κατεβάσει τρακτέρ στους δρόμους, αλλά να κάνει επαφές με κυβερνητικά στελέχη με ομάδες αγροτών της Ε.Ε. και να επιχειρήσει την προώθηση των ζητημάτων που τους απασχολούν στο Ευρωκοινοβούλιο.
Άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει το νεοσύστατο Δίκτυο Αγροτών αποτελούμενο από γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς, που οργανώθηκε από μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλη τη χώρα. Όπως είναι εύλογο, το Δίκτυο αναμένεται να αναδείξει τα προβλήματα των αγροτών και τα αιτήματα τους με ηπιότερες παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!