Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Πόσες πυρηνικές κεφαλές έχουν οι ισχυροί του πλανήτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Πόσες πυρηνικές κεφαλές έχουν οι ισχυροί του πλανήτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Κίνα μπορεί να καυχιέται ότι προσεγγίζει τις ΗΠΑ σε πολλούς κρίσιμους τομείς: αφενός οι μεγάλες τράπεζες περιμένουν ότι η οικονομία της θα γίνει η ισχυρότερη στον κόσμο κατά τη δεκαετία του 2020, ενώ η επέκταση της χρήσης του γιουάν έχει αρχίσει να ενεργοποιεί εκκλήσεις για αντικατάσταση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Όταν όμως πρόκειται για πυρηνικά όπλα, τα ισχυρά κράτη είναι αμφίβολο ότι θα ξεπεράσουν τα όριά τους κι αυτό λόγω στρατηγικών διαφορών στην πολιτική που ακολουθούν.

Σε νέα του έκθεση το Carnegie Endowment for International Peace‎ σημειώνει τις αντικρουόμενες ηθικές αξίες και τις διαφορές στα πρότυπα ασφαλείας που διέπουν την κάθε χώρα και υπαγορεύουν τις αποφάσεις περί πυρηνικών. «Η κάθε χώρα έχει αναπτύξει τη δική του πυρηνική φιλοσοφία που χρησιμοποιεί όταν πρόκειται να εφαρμόσει τις πολιτικές ασφαλείας», αναφέρει η έκθεση.



Παρακάτω ακολουθούν κάποιες σημαντικές διαφορές από κράτος σε κράτος:

«Αναχαίτιση»: Η ειδοποιός διαφορά ΗΠΑ και Κίνας

Η απειλή αντιποίνων, προκειμένου να αποφευχθεί μια επίθεση του εχθρού, που ονομάζεται αναχαίτιση, αποτελεί θεμελιώδη αρχή για τις ΗΠΑ, αλλά όχι για το Πεκίνο.

Στις ΗΠΑ θεωρούν ότι η πυρηνική αναχαίτιση είναι σωστή, στην Κίνα πάλι θεωρούν ότι περιέχει μεγάλες δόσεις εκφοβισμού, αναφέρει η έκθεση. Γιατί αντιτίθεται το Πεκίνο στην ιδέα της αναχαίτισης; Γιατί τη συγχέουν με την χρήσης των πυρηνικών όπλων ως υποχρεωτικών.

Ενώ δηλαδή η αναχαίτιση αναγκάζει τον αντίπαλο να εγκαταλείψει την επίθεση κι έτσι διατηρείται το στάτους κβο, η έννοια της υποχρεωτικής χρήσης πυρηνικών ισοδυναμεί για τους Κινέζους ως μια απειλή που μπορεί να να αναγκάσει τον αντίπαλο να αναλάβει δράση ενώ δεν το επιθυμούν, γεγονός που αλλάζει το στάτους κβο.
Η Ουάσινγκτον κάνει διάκριση μεταξύ των δύο εννοιών, προφανώς η Κίνα όχι.

Καταμερισμός δυνάμεων

Όσο για το πόσες πυρηνικές κεφαλές έχει καθένας από τους «ισχυρούς», τα πράγματα είναι σαφή: -η Ρωσία έχει τις περισσότερες: 7.300
- οι ΗΠΑ έχει 7.100
- η Γαλλία έχει 300
- η Κίνα 260
- το Ηνωμένο Βασίλειο 215.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μη κομματικής οργάνωσης των ΗΠΑ Ένωση Arms Control Association. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπολογίσιμες πυρηνικές δυνάμεις είναι επίσης χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, η Ινδία και το Πακιστάν.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ποσότητα των πυρηνικών όπλων που κατέχει είναι και ένα σύμβολο της παγκόσμιας επικυριαρχίας τους. Η πάγια θέση της είναι ότι αν μειωθεί δραματικά το μέγεθος της πυρηνικής τους δύναμης τότε δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των συμμάχων τους.



Το Πεκίνο, από την άλλη, δεν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να παγιώσει την ηγεμονία του. Η απόφαση να διατηρήσει τα πυρηνικά του όπλα βασίζεται στο γεγονός ότι το οπλοστάσιο της είναι μικρό, αλλά αποτελεσματικό, και ποτέ δεν έχει εμπλακεί στις γνωστές κούρσες εξοπλισμών με άλλες χώρες, αναφέρει η έκθεση.

Όπως δε σημειώνεται ο σκοπός των πυρηνικών όπλων που κατέχει η Κίνα είναι να μπορεί να αποκρούει αποτελεσματικά πυρηνικές επιθέσεις. 

Παραδείγματα ασφαλείας

Άλλη ειδοποιός διαφορά μεταξύ Αμερικής και Κίνας είναι το τι συνιστά για την καθεμιά τους «απειλή για την ασφάλεια».

Για την Κίνα, το να βρίσκεται πίσω σε τομείς όπως η οικονομία, η επιστήμη, η τεχνολογία και τα στρατιωτικά θέματα αποτελεί πρόκληση γιατί αφήνει τη χώρα εκτεθειμένη και ευάλωτη. Με στόχο να μη μείνει πίσω σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες έναντι άλλων κρατών, το Πεκίνο θα κυριαρχήσει σε κάθε καινοτομία, αυτό όμως δεν μεταφράζεται αυτομάτως και σε ανάπτυξη. Την ενδιαφέρει να μην μείνει πίσω στις νέες καινοτομίες, πράγμα που οι πιο ανταγωνιστικές ΗΠΑ δεν μπορούν να κατανοήσουν και μέχρι στιγμής κανείς από τους δυο δεν έχει μπει στη διαδικασία να κάνει μια σοβαρή συζήτηση επί του θέματος...

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!