Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Πώς οι φόροι φέτος πληρώθηκαν από τα... «στρώματα»

Πώς οι φόροι φέτος πληρώθηκαν από τα... «στρώματα»

Απογοητευτική η πορεία των καταθέσεων - Ο παράγοντας των «κόκκινων δανείων», οι «εγγυήσεις» Στουρνάρα και η «τρύπα» στη χρηματοδότηση της οικονομίας

Με βήματα πιο αργά και απ' αυτά της χελώνας γίνεται η επιστροφή καταθέσεων στα τραπεζικά ιδρύματα που μαζί με το καίριο πρόβλημα των κόκκινων δανείων διατηρούν σε κατάσταση ασφυξίας το χρηματοοικονομικό σύστημα, το οποίο ως αποτέλεσμα αδυνατεί σε μεγάλο βαθμό να χρηματοδοτήσει την οικονομία.

Από τη μία τα capital controls, από την άλλη το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αλλά και τα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουν οι ίδιες οι τράπεζες αντιμετωπίζοντας πρώτιστα την ιστορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να παραμείνουν ακέραιες Κεφαλαιακά και να μην τεθεί νέο ζήτημα αποθαρρύνουν τους πολίτες να εμπιστευτούν ξανά το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή περίπου 15 δισ ευρώ βρίσκονται στα «στρώματα» ή σε θυρίδες, κάτι που σημαίνει πως με την απαραίτητη τόνωση της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική επιστροφή χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το σχετικό ποσό τον Οκτώβριο του 2015 υπολογιζόταν σε 20,9 δισ, ωστόσο εκτιμάται πως περίπου 5 δισ ευρώ δόθηκαν για την πληρωμή είτε του φόρου εισοδήματος είτε για δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Εάν στα 15 δισ προστεθούν και αυτά που διατηρούν οι Έλληνες «στην τσέπη τους» με βάση την κατανομή σε χαρτονομίσματα της ΕΚΤ τότε το ποσό «εκτοξεύεται» στα 43,8 δισ. ευρώ!

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) φαντάζουν κολλημένες στα επίπεδα των 123 δισ ευρώ έχοντας καταγράψει αύξηση μόλις 1,2 δισ ευρώ από την αρχή της χρονιάς, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία της ΤτΕ (στα 123,7 δισ το Σεπτέμβριο του 2016 από 122,22 δισ τον Ιανουάριο).

Το ποσό αυτό βέβαια υπολείπεται κατά πολύ του ύψους των τραπεζικών χορηγήσεων, που διαμορφώθηκε στα 198,4 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο και αδυνατεί να στηρίξει τις ανάγκες της οικονομίας για ρευστότητα.

Οι τράπεζες απ' την πλευρά τους έχουν ξεκινήσει προγράμματα προσέλκυσης καταθέσεων επειδή πιέζει ο SSM και επειδή έχουν δεσμευθεί με τα σχέδια αναδιάρθρωσης για μείωση του κόστους χρήματος. Ωστόσο τα επιτόκια που προσφέρουν είναι πάρα πολύ χαμηλά και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν κάτι από το παρελθόν. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμα και στις προθεσμιακές για μεγάλο χρονικό διάστημα το επιτόκιο είναι κάτω από 1%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κόσμος να μην έχει ένα κίνητρο υψηλού επιτοκίου για να επιστρέψει τα λεφτά στις τράπεζες. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απ' την άλλη για να προσελκύσουν τον κόσμο, έχουν επιστρατεύσει το μάρκετινγκ και προσπαθούν κάνοντας προσφορές συνδυαστικές με την κατάθεση είτε με εκπτώσεις είτε με επιστροφές χρημάτων, είτε ψώνια από καταστήματα κοκ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!