Αντωνοπούλου: Ανοίγει το πεδίο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας- Έρχεται ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων

Αντωνοπούλου: Ανοίγει το πεδίο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας- Έρχεται ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων

Στις καινοτομίες του σχεδίου νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ), το οποίο εισήχθη σήμερα για επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.



Όπως είπε, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, με τίτλο «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) και Ανάπτυξη των Φορέων της και λοιπές διατάξεις», που έρχεται να εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο προηγούμενος νόμος του 2011 ήταν η πρώτη προσπάθεια που έγινε στη χώρα, για να διαμορφωθεί ένα νομικό-θεσμικό πλαίσιο, που καθορίζει τη λειτουργία του τρίτου τομέα της οικονομίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, με το σχέδιο νόμου επιχειρείται η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ως αυτόνομης παραγωγικής δραστηριότητας, που μπορεί να αναλαμβάνεται από όλους τους πολίτες σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. «Με τις διαφοροποιήσεις που φέρνουμε στο νόμο»- διευκρίνισε -«ανοίγει ο χώρος σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες».

Παράλληλα, η κα Αντωνοπούλου δήλωσε ότι το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν ιδιαίτερα θετικό, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις, που, όπως είπε, θεωρεί ότι θα ενισχύσουν το θεσμικό πλαίσιο, θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και θα διασφαλίσουν ότι αυτός ο χώρος δεν θα είναι χώρος κατάχρησης.

Η κα Αντωνοπούλου υπογράμμισε ότι ανοίγει πλέον το πεδίο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Πέραν των γνωστών, μέχρι σήμερα, Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), εισάγεται ένα νέο νομικό πρόσωπο, ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων (συνεταιριστική σύμπραξη τριών τουλάχιστον φυσικών προσώπων που συνεταιρίζονται, για να βιοποριστούν από την εργασία τους). «Φορείς σε αυτό το χώρο της παραγωγικής δραστηριότητας δεν είναι μόνο οι ΚΟΙΝΣΕΠ» εξήγησε η κα Αντωνοπούλου, διευκρινίζοντας ότι οποιαδήποτε νομική μορφή είναι φορέας της κοινωνικής οικονομίας στο βαθμό που οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτά τα σχήματα λειτουργούν, βάσει δημοκρατικών αρχών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχουμε ένα μέλος-μία ψήφος και ότι η διανομή των κερδών υπακούει στον κανόνα του 5% αποθεματικό, 35% αναβάθμιση των μισθών των εργαζομένων, 10% έως 30% πρέπει να επανεπενδύεται σε δραστηριότητες που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να επανεπενδυθεί είτε σε προσλήψεις ανέργων που μεγιστοποιούν τη δραστηριότητα αυτής της επιχείρησης είτε σε δραστηριότητες που τους επιτρέπουν να διευρύνουν τον κύκλο των εργασιών τους».

Μεταξύ άλλων, η κα Αντωνοπούλου σημείωσε ότι, «θα υπάρχει ένας περιφερειακός μηχανισμός, ο οποίος θα υποστηρίζει επιχειρηματικά τον κόσμο που εμπλέκεται σε αυτές τις δραστηριότητες». Όπως είπε, χρειάζεται υποχρεωτικά και η δημιουργία μίας αντίστοιχης δομής μέσα στο υπουργείο. Για το σκοπό αυτό, όπως τόνισε, συστήνεται η Ειδική Θεματική Γραμματεία, η οποία θα αναλάβει τη συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα υπουργεία. Επίσης, η κα Αντωνοπούλου υπογράμμισε ότι ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, εκτιμώντας ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα βρίσκεται σε κανονική λειτουργία».

Η κα Αντωνοπούλου δήλωσε, επίσης ότι απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη σύσταση φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), καθιστώντας το μητρώο φορέων ΚΑΛΟ υπηρεσία Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ). «Συνεπώς»- πρόσθεσε -«μακροπρόθεσμα, θα συστήνονται, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μίας στάσης».

Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε ότι, σήμερα, συνεδρίασε η Επιτροπή επί της αρχής, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εισηγητές όλων των κομμάτων κατέθεσαν τις απόψεις τους. Υπογράμμισε δε ότι υπάρχουν νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν. «Ακούμε με προσοχή, όσα κατατίθενται» ανέφερε η κα Αντωνοπούλου, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι, επί της αρχής, όλοι θεωρούν ότι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι σημαντική. Όπως σημείωσε, την επόμενη εβδομάδα, το σχέδιο νόμου θα περάσει στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις