Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Αυτοί είναι οι νησιώτες που σήκωσαν στους ώμους τους το βάρος της προσφυγικής κρίσης

Αυτοί είναι οι νησιώτες που σήκωσαν στους ώμους τους το βάρος της προσφυγικής κρίσης

Στην καρδιά της προσφυγικής κρίσης, οι κάτοικοι της Λέσβου, με αυταπάρνηση, δύναμη, θέληση και αγάπη, βοήθησαν χιλιάδες πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στο νησί τους. Οι πράξεις τους αποτελούν έμπνευση για όλους εμάς και αποτυπώνονται στην ταινία μικρού μήκους «Ωδή στη Λέσβο»

Η «Ωδή στη Λέσβο» είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους το οποίο αφηγείται την ιστορία των νησιωτών, όπως ο Στρατής Βαλαμιός, ο συνάδελφός του Θανάσης Μαρμαρινός και η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση, που προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης χάρη στην χωρίς συμβιβασμούς φιλανθρωπία που επέδειξαν.

«Μπορείς στ' αλήθεια να αγνοήσεις αυτό που βλέπεις μπροστά στα μάτια σου; Αύριο μπορεί να συμβεί και σ' εμένα. Μπορεί να είμαι εγώ πάνω σε μια βάρκα με την οικογένειά μου – και θα ήθελα κάποιος να με βοηθήσει», δηλώνει ο ψαράς Στρατής Βαλαμιός.

Είναι οι σπουδαίοι κάτοικοι της Λέσβου που σήκωσαν στους ώμους τους το βάρος των προσφυγικών ροών με αυταπάρνηση και αγάπη για τον συνάνθρωπο, αδιαφορώντας για κάθε είδους «αναγνώριση», όπως την υποψηφιότητα για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. 

«Μια φορά έσωσα κάποιους μετανάστες, και οι γονείς της βάρκας όταν τους έβγαλα έξω έβαλαν όλα τα παιδιά στη σειρά και με αγκάλιασαν και με φίλησαν. Αυτό είναι το Νόμπελ. Μεγαλύτερη χαρά δεν υπάρχει» περιγράφει ένας από τους κατοίκους του χωριού Σκάλα Συκαμιάς, απ’ όπου πέρασαν πάνω από 300.000 πρόσφυγες. 

«Αντί να ψαρεύουμε ψάρια, ψαρεύαμε ανθρώπους. Κάτι σκηνικά τρελά». «Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω. Οποιοσδήποτε άνθρωπος θα το έκανε. Δεν είμαστε ήρωες». «Ευχαριστιέσαι αν κάνεις καλό σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους», λένε οι κάτοικοι του ελληνικού χωριού που αριθμεί πληθυσμό 153 ατόμων, καθώς μιλούν για ιστορίες που φέρνουν δάκρυα στα μάτια. 

Βγήκαν στα ανοιχτά και έσωσαν ζωές που πνίγονταν, βοήθησαν με την καρδιά τους χωρίς να περιμένουν «ευχαριστώ» και ανταλλάγματα, κι όμως κάθε φορά που έβγαζαν σώους τους πρόσφυγες στη στεριά, αντιμετωπίζονταν σαν σωτήρες. Τους έσφιγγαν θερμά το χέρι και τους κοιτούσαν με απέραντη ευγνωμοσύνη. Κι αυτό τελικά είναι η κινητήριος δύναμη τους.

Η ταινία δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Johnnie Walker, στο πλαίσιο του προγράμματος «Storyline», μέσω του οποίου ακούγονται πραγματικές ιστορίες από ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!