Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Μηχανή του Χρόνου: Πού βρίσκεται η εκκλησία από την οποία εξέχει ένας αρχαίος κίονας


Πού βρίσκεται η εκκλησία από την οποία εξέχει ένας αρχαίος Κορινθιακός κίονας. Εκεί υπήρχε αρχαίο μνημείο αφιερωμένο στον γιατρό που βοήθησε τους Αθηναίους να ξεπεράσουν φονικό λοιμό
 
Ο κίονας βρίσκεται στο ιερό βήμα και πολλοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι παλαιότερα εκεί υπήρχε Ασκληπιείο και μνημείο αφιερωμένο στον Τόξαρι, τον Αθηναίο γιατρό, ο οποίος θεωρούταν θεραπευτής των πυρετών και βοήθησε τους Αθηναίους να ξεπεράσουν τον λοιμό του 430 μ.Χ. Στη χριστιανική παράδοση ο Άγιος Ιωάννης, όπως και ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής, έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Οι κορδέλες πάνω στην κολώνα


Στα χρόνια που οι Αθηναίοι προσβάλλονταν συχνά από ελονοσία, πολλοί πιστοί πήγαιναν στο εκκλησάκι της οδού Ευριπίδου και έδεναν κόκκινες και άσπρες κορδέλες στην κολώνα με την ελπίδα ότι ο Άγιος Ιωάννης θα τις «έλυνε» και θα τους θεράπευε. Εκτός από τον Άγιο Ιωάννη, η εκκλησία τιμά και τον μαθητή του, τον Ιούδα τον Θαδδαίο, ο οποίος έδρασε στη Μεσοποταμία και μαρτύρησε στην Έδεσσα. Και επειδή είναι συχνό φαινόμενο δίπλα από μια εκκλησία να υπάρχουν αρχαία, στις αρχές του 20ου αιώνα μερικοί εργάτες που είχαν αναλάβει να χτίσουν μια νέα οικοδομή, ανακάλυψαν κοντά στην εκκλησία μωσαϊκό δάπεδο και γλυπτά.
Η αρχική φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Κολωνίας  iDAI και την εντόπισε η συλλέκτρια φωτογραφιών Λίζα Κουτσαπλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!