Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

«Πρωταθλητές» στην παγκόσμια αγορά κατοικίας: Πού βρίσκεται η Ελλάδα

«Πρωταθλητές» στην παγκόσμια αγορά κατοικίας: Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Πτωτικές τάσεις μεν, με σαφώς ωστόσο χαμηλότερους ρυθμούς ωστόσο σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, παρουσιάζουν οι τιμές των κατοικιών στη χώρα μας με βάση και τις διεθνείς έρευνες που καταγράφουν τις τάσεις στην παγκόσμια αγορά κατοικίας.
Η τελευταία έρευνα του Global Property Guide, το οποίο καταγράφει τις τιμές των κατοικιών σε 46 από τις σημαντικότερες αγορές παγκοσμίως- αυτές για τις οποίες παρατηρείται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον- υπολογίζει την πτώση στην ελληνική αγορά στο 1,95% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 (αναπροσαρμοσμένες τιμές βάσει πληθωρισμού) ανεβάζοντας την Ελλάδα λίγο ψηλότερα στην κατάταξη, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος η χώρα μας... πρωταγωνιστούσε στις τελευταίες θέσεις.
Τώρα, στην τελευταία έρευνα, τη μεγαλύτερη πτώση διεθνώς σημειώνουν οι αγορές της Ρωσίας (-12,46%), της Αιγύπτου (-11,2%) και του Χονγκ Κονγκ (10,7%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών παγκοσμίως σημειώνει η Κίνα και η Νέα Ζηλανδία, ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Ρουμανία. Η έρευνα κάνει λόγο για μία παγκόσμια αγορά «δύο ταχυτήτων», αφού Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Κίνα και Νέα Ζηλανδία καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της Ασίας και της Μέσης Ανατολής παραπέμπουν σε μεγάλη επιβράδυνση όσον αφορά τις επιδόσεις τους.
akinita pinakas
Οσον αφορά συνολικά την ευρωπαϊκή αγορά, έξι από τις 10 ισχυρότερες αγορές παγκοσμίως είναι στην Ευρώπη με τις τιμές των κατοικιών να σημειώνουν αύξηση σε 17 από τις 22 εξεταζόμενες ευρωπαϊκές χώρες. Ρουμανία, Γερμανία, Τουρκία, Μάλτα, Ισλανδία είναι οι πέντε χώρες με τις υψηλότερες αυξήσεις στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Ειδικά για την αγορά της Ρουμανίας, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι επιδόσεις της αποτελούν ''έκπληξη'' αν ληφθεί υπόψη η απογοητευτική πορεία της αγοράς την περίοδο από το 2008 έως το δεύτερο εξάμηνο του 2015, οπότε η κτηματαγορά «γύρισε» σε θετικό πρόσημο, ενώ όσον αφορά τη Γερμανία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη σταθερότητα τα τελευταία χρόνια με τη ζήτηση για την αγορά κατοικιών να ενισχύεται και από τα πολύ χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων.
Στην Τουρκία, οι τιμές των κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη εμφανίζονται αυξημένες κατά 9,67% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, γεγονός το οποίο αποδίδεται από την αύξηση του πληθυσμού αλλά και την άνοδο των ξένων επενδύσεων, παρά την πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τα προβλήματα στο πολιτικό σκηνικό.
H Ελλάδα πάντως, μαζί με τη Ρωσία, το Μαυροβούνιο, την Ουκρανία και την Ελβετία περιλαμβάνονται στις πιο «αδύναμες» ευρωπαϊκές αγορές, με βάση την έρευνα, αν και ενθαρρυντικό για την ελληνική αγορά είναι ότι παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης των τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!