Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Απόβαση Ρώσων με το... βαρύ πυροβολικό τους


Με τα δυνατα τους «χαρτιά» έφτασαν στη Θεσσαλονίκη οι Ρώσοι, που δίνουν δυναμικό «παρών» ως τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ με μπροστάρηδες τους ενεργειακούς γίγαντες GAZPROM και ROSNEFT, σε μια περίοδο που κυοφορούνται σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής και με την Ελλάδα να μπαίνει κι αυτή στο τραπέζι των συζητήσεων. 
Εντυπωσιακή είναι και η παρουσία του βιομηχανικού κολοσσού αμυντικών συστημάτων και υψηλής τεχνολογίας ROSTEC (S-300 και S-400, τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου, στρατιωτικά ελικόπτερα κ.α), ενώ ο κατάλογος των 40 ρωσικών συμμετοχών που έχουν κάνει «κατάληψη» στο Περίπτερο 16 της ΔΕΘ περιλαμβάνει μια σειρά άλλων μεγάλων επιχειρήσεων που καλύπτουν τους τομείς της παραγωγής ενέργειας, των μηχανημάτων, της γεωργίας, των κατασκευών, των μεταφορών, του τουρισμού και της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η παρουσία της GAZPROM συμπίπτει χρονικά με το «ξεπάγωμα» του σχεδίου για την κατασκευή του ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και του ενδιαφέροντος των Ρώσων να συνεχιστεί μέχρι την Ελλάδα ως Greek Stream, και μέσω της Ιταλίας να οδεύσει προς την Κεντρική Ευρώπη.
Μόλις λίγες μέρες μετά την πρόσφατη συμφωνία του με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ, για την προώθηση του Turkish Stream, ο διευθύνων σύμβουλος της GAZPROM Αλεξέι Μίλερ δήλωσε πως ο αγωγός θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς η τουρκική πλευρά προσφέρει πλέον μια τέτοια δυνατότητα, προσθέτοντας πως σύντομα θα αρχίσουν μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση.
Σημειώνεται πως ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός νότιου διαδρόμου ρωσικού αερίου βρίσκει σθεναρά αντίθετες την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που τάσσονται υπέρ της διαφοροποίησης των οδών τροφοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό στήριξαν τον υπό κατασκευή αγωγό ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζερικό αέριο.
Επικεφαλής ο αντιπρόεδρος

Η ρωσική συμμετοχή συνοδεύεται από πολυπληθή πολιτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς και έναν αριθμό κυβερνητικών στελεχών από τα υπουργεία Βιομηχανίας, Γεωργίας και Πολιτισμού.
Επικεφαλής ο αντιπρόεδρος  Η ρωσική συμμετοχή συνοδεύεται από πολυπληθή πολιτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς και έναν αριθμ
Ο Turkish Stream αποτελεί ουσιαστικά τη νέα εκδοχή του South Stream, που είχε σχεδιαστεί να διέλθει από τη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας (από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας ως τη Βάρνα της Βουλγαρίας) αλλά ακυρώθηκε συναντώντας την αντίθεση των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, ο υποθαλάσσιος αγωγός (πάλι μέσω της Μαύρης Θάλασσας) θα φτάσει στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας. Το πρότζεκτ «πάγωσε» μετά την κατάρρευση του ρωσικού Σουκόι από τουρκικά μαχητικά τον Νοέμβριο του 2015, αλλά μπήκε και πάλι στα σκαριά μετά την πρόσφατη αναθέρμανση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, με το «πράσινο φως» να δίνουν οι Βλ. Πούτιν και Τ. Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους πριν από έναν μήνα στην Αγία Πετρούπολη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της GAZPROM δήλωσε κατηγορηματικά πως η ρωσική πλευρά δεν επιθυμεί την αναβίωση του South Stream, προκαλώντας την αντίδραση της βουλγαρικής πλευράς, η οποία με τη σειρά της επιχείρησε τη δική της κίνηση στο ενεργειακό «σκάκι», μέσω του βαλκανικού ενεργειακού κόμβου (Balkan Hub).
«Δεν θα επιτρέψουμε η Βουλγαρία να γίνει από κυρίαρχος παίκτης στην ενεργειακή αγορά της ΝΑ Ευρώπης απλός καταναλωτής φυσικού αερίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ. Μαζί με την GAZPROM, που ελέγχει το 72% των ρωσικών και το 17% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου, το «παρών στη ΔΕΘ δίνει και ο δεύτερος ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, ο ηγέτης της αγοράς πετρελαίου της Ρωσίας, ROSNEFT. Ο όμιλος, που ελέγχεται κατά 69,5% από το ρωσικό κράτος και κατά 19,75% από την ΒΡ, είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Βλ. Πούτιν στην Αθήνα, με αντικείμενο τη δυνατότητα απευθείας συνεργασίας για την προμήθεια από την Ελλάδα αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.
Τιμώμενη χώρα η Ρωσία
Ο Αρκάντι Αμπράμοβιτς, γιος του ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν, επενδύει 350 εκατ. ευρώ για την κατασκευή θερμοκηπίων.
Ο Αρκάντι Αμπράμοβιτς, γιος του ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν, επενδύει 350 εκατ. ευρώ για την κατασκευή θερμοκηπίων.
Την ίδια ώρα, η ROSTEC που αποτελεί τον κολοσσό της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας, συμμετέχει τόσο με δικό της περίπτερο ως όμιλος, όσο και με χωριστές παρουσίες τριών από τις 14 θυγατρικές που ελέγχει. Πρόκειται για έναν τεχνολογικό και βιομηχανικό γίγαντα, με στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος και μονάδες παραγωγής σε 60 περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το στρατιωτικό της κομμάτι περιλαμβάνει την έρευνα-ανάπτυξη προηγμένων οπλικών συστημάτων ?από άρματα μάχης μέχρι τους πυραύλους S-300 και S-400 και από τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου ως στρατιωτικά ελικόπτερα- ενώ στο μη στρατιωτικό σκέλος περιλαμβάνονται εταιρείες αεροναυπηγικής, αυτοκινήτου, μεταλλουργίας, κατασκευών, ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων, βιοτεχνολογία, μέχρι διαστημική τεχνολογία. Στα σταντ του Περιπτέρου 16 θα εκθέσουν τα προϊόντα τους οι θυγατρικές United Engine Corporation, Russian Helicopters και Shvabe.
Από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη ΔΕΘ ξεχωρίζουν οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει εταιρείες καινοτόμων προϊόντων τεχνολογίας, παραγωγής και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, τροφίμων-ποτών, μεταφορών, κατασκευών, τουρισμού, παραδοσιακών προϊόντων και παραγωγής ενέργειας.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ρωσίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 81η ΔΕΘ, που συμπίπτει με το «Ετος Ελλάδας-Ρωσίας» και γίνεται τρεις μήνες μετά την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε χθες το πολυθεματικό Ελληνορωσικό Φόρουμ ενώ σήμερα πραγματοποιείται το Ελληνορωσικό Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας.
ΛΟΓΩ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
«Ολιγάρχες» επενδύουν στον αγροτικό τομέα
Ρώσοι μεγιστάνες στρέφονται σε μεγάλες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, προκειμένου η χώρα να αντικαταστήσει με δική της παραγωγή τα κηπευτικά προϊόντα που δεν εισάγει από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω του εμπάργκο. Eνα θέμα βέβαια που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας. Ο Αρκάντι Αμπράμοβιτς, γιος του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, έβαλε μπροστά μια επένδυση ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ για την κατασκευή θερμοκηπίων σε 1.080 στρέμματα στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, όπου θα παράγονται ετησίως 95.000 τόνοι λαχανικών. Το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Ρωσίας συνέχισε κατά το α' εξάμηνο του 2016 την πτωτική του πορεία, αν και αυτή παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης.
Το ισοζύγιο
Σύμφωνα με τα πιο τελευταία στοιχεία του ελληνικού γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μόσχας, ο όγκος του εμπορίου μειώθηκε κατά 27% και ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία να ανέρχονται σε 84 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένες κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και τις ελληνικές εισαγωγές από τη Ρωσία να φτάνουν στα 1,2 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 28%. Το εμπορικό ισοζύγιο, παρά τη βελτίωσή του, παρέμεινε έντονα ελλειμματικό για την Ελλάδα.
Την πρώτη θέση στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία κατέλαβαν τα ακατέργαστα καπνά, με μερίδιο 8,4% και συνολική αξία 7 εκατ. ευρώ, έχοντας σημειώσει θεαματική αύξηση της τάξης του 70,5%. Ακολουθούν τα λάδια πετρελαίου (μερίδιο 8,1%), τα επιβατικά πλοία (7,5%), και τα γουναρικά (7,4%), που συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντική μείωση κατά 80%. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές από τη Ρωσία, τα λάδια από πετρέλαιο ή ασφαλτούχα ορυκτά κατέχουν συντριπτικό μερίδιο 64,5% και ακολουθούν το φυσικό αέριο (13%) και το αργίλιο (11,5).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!