Οι 55άρηδες χωρίς δουλειά ξεπερνούν πλέον τους εργαζόμενους της ίδιας ηλικιακής ομάδας με ασφάλιση ΙΚΑ
Ανεργία, υποαπασχόληση, εκτόξευση των κόκκινων δανείων, πλειστηριασμοί για χρέη, περικοπές μισθών, ψαλίδισμα συντάξεων, κόψιμο ΕΚΑΣ είναι μερικές μόνο από τις δραματικές αλλαγές που έφεραν και συνεχίζουν να φέρνουν τα αλλεπάλληλα μνημόνια που υπογράφονται από το 2010.
Ωστόσο, κάποιοι πρόλαβαν να φύγουν νωρίς από την εργασιακή αρένα, με πλήρη σύνταξη, ακόμα και στην ηλικία των 40 ετών, όπως μητέρες ανηλίκων, στρατιωτικοί κλπ. Κι αυτό, γιατί μέχρι πρότινος, η λύση που ακολουθούσε το ελληνικό κράτος για το ασφαλιστικό ήταν να αυξάνουμε την υπερφορολόγηση προς όλους ώστε να συνεχίζουμε να πληρώνουμε 39χρονους και 45χρονους συνταξιούχους, με με χρήματα που παίρνουμε από εισφορές 65άρηδων που συνεχίζουν να δουλεύουν, αλλά και επιβολή φόρων ακόμα και σε ανέργους, ενώ για πρώτη φορά από φέτος μπαίνει χαράτσι και σε επιδόματα... αναπήρων.
Στην πλέον δυσμενή θέση, πάντως, βρίσκονται αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών που μένουν εκτός αγοράς εργασίας και χωρίς σύνταξη, μετά και την αύξηση των ορίων ηλικίας. Όπως σημειώνει η Ημερησία, επικαλούμενη τα στοιχεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ οι 55άρηδες άνεργοι είναι πλέον περισσότεροι από όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία ΙΚΑ-ΟΑΕΔ , της περιόδου 2011-2015, οι εργαζόμενοι – ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ άνω των 55 το 2015 ήταν 121.751 και οι άνεργοι έφταναν τις 148.158. Αντίθετα, στις άλλες ηλικιακές ομάδες (κάτω των 30 και 30-54 ετών), οι εργαζόμενοι υπερτερούν των ανέργων.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Ιούνιο, οι άνεργοι άνω των 55 ξεπέρασαν στις 160.000.
Την ίδια ώρα, σημειώνει η εφημερίδα, το ζοφερό κλίμα και τις δυσμενείς προοπτικές για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους επιβεβαιώνει και έρευνα της Randstad, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα βρίσκεται, μαζί με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, στην τελευταία θέση αναφορικά με τις προοπτικές απασχόλησης εργαζομένων άνω των 55 ετών. Συγκεκριμένα, μόνο το 24% θεωρεί ότι ο εργοδότη έχει ενεργές πολιτικές για να προσελκύσει και να διατηρήσει εργαζομένους άνω των 55 στην Ελλάδα. Το 76% θεωρεί ότι είναι δυσκολότερο για τους άνω των 55 να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, με το ποσοστό να φτάνει στο 44% σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ακόμα χειρότερα, δεν ισχύει πλέον το καθεστώς προστασίας που εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για όσους απολύονταν μετά το 55ο έτος της ηλικίας τους. Ο σχετικός νόμος προέβλεπε τη δυνατότητα των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, ηλικίας 55-64 ετών να κάνουν αυτασφάλιση αν είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης. Στο κόστος αυτασφάλισης συμμετείχε και ο εργοδότης , με ποσοστό 50%, για χρονικό διάστημα μέχρι να συμπληρωθεί το έτος ηλικίας για πλήρη σύνταξη ή μειωμένη στα 60-64 έτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!